Hlavní obsah
Online

Koronavirem se po celém světě nakazilo už přes 17 milionů lidí

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Počet nakažených ve světě překročil hranici 17 milionů. Nejhůře zasaženým státem jsou i nadále USA, následuje Brazílie a Indie. Světové dění v souvislosti s šířením covid-19 sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Počet úmrtí s koronavirem ve Spojených státech podle propočtů agentury Reuters ve středu překonal 150 000. Jen za uplynulých 11 dní přitom přibylo 10 000 mrtvých. Spojené státy tak v absolutních číslech zůstávají zemí s nejvyšším počtem zaznamenaných nákaz a úmrtí s covid-19.

- Vietnam registruje nové případy nákazy koronavirem ve dvou největších městech Hanoj a Ho Či Minovo Město a v několika provinciích v centrální části země. Infekce souvisí s ohniskem v přímořském městě Danang, odkud se vláda po výskytu koronaviru rozhodla evakuovat desítky tisíc lidí.

- Nizozemská vláda se rozhodla nevydat doporučení, že by lidé měli vzhledem k šíření koronaviru nosit roušky. Jak kabinet uvedl ve svém prohlášení, účinnost roušek nebyla prokázána, napsala agentura Reuters. Vláda chce raději přijmout jiná opatření.

Vývoj situace ve světě jsme sledovali také včera:

  • Británie hlásí bezmála 850 nakažených, nejvíce za uplynulý měsíc

    Británie za poslední den zaznamenala 846 nakažených, což je nejvíce od 28. června, kdy úřady registrovaly 901 případů. Za poslední dva dny se jedná o třetinový nárůst: ve středu přibylo 763 infikovaných, zatímco v úterý 581. S nemocí covid-19 zemřelo za posledních 24 hodin dalších 38 lidí, čímž se celková bilance obětí zvýšila na 45 999. V zemi se 67 miliony obyvatel se nákaza dosud potvrdila u 302 301 lidí.

  • Amsterodam a Rotterdam nařídí roušky v zalidněných místech

    Nizozemská města Amsterodam a Rotterdam dnes oznámila, že od 5. srpna zavedou povinnost nošení roušek v hustě zalidněných místech. Týká se to podle francouzského deníku Le Figaro mimo jiné i slavné amsterodamské čtvrti červených luceren. Obě města opatřením chtějí omezit šíření koronavirové nákazy. Přijala ho den poté, co nizozemská vláda usoudila, že není nutné zavádět povinnost nošení roušek v celé zemi a dala volnou ruku v přijímání takových opatření regionálním úřadům.

  • V Itálii přibylo 386 nakažených, o stovku více než o den dříve

    V Itálii se za posledních 24 hodin potvrdilo 386 případů nákazy koronavirem, což je o stovku více než o den dříve. Informovala o tom dnes italská tisková agentura ANSA s odvoláním na ministerstvo zdravotnictví. ANSA také uvedla, že za poslední den bylo provedeno o pět tisíc testů více.

    Ve středu oznámilo ministerstvo zdravotnictví 289 nově potvrzených nakažených za předchozí den, dnes informovalo o 386. Z toho nejvíce případů (112) se potvrdilo v regionu Benátsko a 88 nakažených přibylo v Lombardii, která od prvního potvrzeného případu v zemi zaznamenala z italských regionů nejvíce případů.

    Za poslední den přibylo také 39 odhalených případů na Sicílii, z toho 28 pozitivních testů měli migranti, uvedla televize SkyTG24. Jih Itálie a zejména Sicílie se tento měsíc potýká s větším přílivem běženců, kteří připlouvají v menších člunech na Lampedusu, italský ostrov nejbližší africkému pobřeží.

  • Ve Francii za poslední den přibylo 1377 nakažených koronavirem

    Ve Francii za posledních 24 hodin přibylo 1377 případů koronavirové nákazy. Téměř se tak vyrovnala středeční bilance 1392 infikovaných, která byla nejvyšší za více než měsíc. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na francouzské ministerstvo zdravotnictví.

    Sedmidenní průměr dnes překročil hranici 1000. Stalo se tak poprvé od května, kdy Francie začala uvolňovat restrikce spojené se snahou zastavit šíření epidemie. Celkový počet infikovaných podle francouzských úřadů k dnešku vzrostl na 185 196, americká Univerzita Johnse Hopkinse nicméně vlivem odlišné metodiky uvádí 222 469 nakažených. S nemocí covid-19 zemřelo ve Francii již 30 254 osob, z toho 16 za poslední den.

  • Německo hlásí 902 nově nakažených, nejvíce za poslední týdny

    Německo zaznamenalo za poslední den 902 případů koronavirové nákazy. Je to nejvyšší denní bilance od května, nepočítá-li se červnová lokální infekční erupce na jatkách v Severním Porýní-Vestfálsku. Dnes o tom informoval berlínský Institut Roberta Kocha (RKI), který současně varoval před příchodem druhé vlny epidemie. Celkem již Německo eviduje 207 828 infikovaných a 9136 obětí s nemocí covid-19, z toho šest v posledních 24 hodinách.

  • Většina nakažených ve Španělsku nemá příznaky a jsou mladší

    I přes vyšší nárůsty počtů nakažených koronavirem ve Španělsku se nynější epidemická situace výrazně liší od vývoje, který zažívala tato země v březnu a dubnu. Řekl to dnes podle místních médií španělský ministr zdravotnictví Salvador Illa v parlamentu. Jako důvody uvedl to, že většina nakažených je asymptomatických, je výrazně nižší věkový průměr infikovaných a více se testuje.

  • Donald Trump se poprvé vyslovil pro odložení voleb

    Prezident USA Donald Trump vyzval k odložení listopadových prezidentských voleb. Jako důvod uvádí možné podvádění v korespondenčních volbách v řádném termínu, neuvedl však žádné důkazy. Datum voleb je stanoveno americkou ústavou.

  • Začala pouť do Mekky. S rouškami, dezinfekcí a zlomkem účastníků

    Místo každoročních dvou milionů věřících letos dorazí do rodiště zakladatele islámu Mohameda pouhých 10 tisíc. Pandemie koronaviru proměňuje celý svět a spolu s tím i podobu tradiční muslimské pouti.

  • Japonsko hlásí novou vlnu nákazy

    Japonsko se potýká s novou vlnou infekce. Ve středu poprvé od počátku epidemie covidu-19 oznámilo přes 1 000 nakažených za den, dnes zaznamenalo rekordní počet 367 nových případů hlavní město Tokio. Nákaza se rozšířila i do odlehlejších oblastí; první případy ve středu ohlásila severní prefektura Iwate, která byla poslední nezasaženou prefekturou v zemi. Jihojaponský ostrov Okinawa má 44 nových nákaz.

  • Írán má přes 300 000 nákaz koronaviru a nově 226 úmrtí

    Počet lidí, u nichž se potvrdil koronavirus, v Íránu překročil 300 000. Vyplývá to z nových údajů tamního ministerstva zdravotnictví, podle nichž má země nyní 301 530 nakažených. K pacientům, kteří na komplikace způsobené covidem-19 zemřeli, za minulých 24 hodin přibylo 226 lidí, celkově je v Íránu 16 569 úmrtí. Írán je tak nejpostiženější zemí ve svém regionu, píše agentura Reuters.

  • Britské úřady prodloužily dobu izolace

    Britské úřady dnes prodloužily období izolace, které vyžadují od Britů se symptomy covidu-19, ze sedmi dní na deset. Britská média tak nyní spekulují, že by se kvůli tomu mohla na deset dní zkrátit karanténa pro osoby přijíždějící do Británie ze zemí považovaných Londýnem za rizikové.

  • Polsko má 615 nových případů koronaviru, jde o denní rekord

    Polsko dnes ohlásilo rekordní přírůstek nových případů koronaviru – za uplynulý den jich má 615. Ministerstvo zdravotnictví na Twitteru informovalo také o dalších 15 úmrtích v souvislosti s covidem-19. Země zvažuje obnovu karantény pro lidi vracející se z některých zemí, kde znovu začalo případů přibývat. V rozhovoru s televizí Polsat News to řekl vládní mluvčí Piotr Müller. Může jít podle něj o státy Evropské unie i mimo ni.

  • Lidí bez práce v Německu v červenci navzdory koronakrizi ubylo

    Počet lidí bez práce v Německu v červenci podle předběžných a sezonně přepočtených údajů klesl zhruba o 18 000 na 2,92 milionu. Oznámil to dnes spolkový úřad práce. Je to překvapivý výsledek, analytici totiž předpokládali, že kvůli dopadům šíření nového koronaviru nezaměstnaných opět přibude. Míra nezaměstnanosti pak zůstala v červenci na 6,4 procenta.

  • Indie a Austrálie hlásí rekordní počty nových nákaz

    Indie a Austrálie zaznamenaly za posledních 24 hodin rekordní přírůstky počtu lidí, u nichž se potvrdila nákaza koronavirem. V Indii, která má 1,3 miliardy obyvatel, přibylo poprvé více než 50 000 případů za den a počet prokázaných infekcí od začátku epidemie tak dosáhl téměř 1,6 milionu. Austrálie hlásí přes 700 nových nákaz, z nichž většina je evidována v druhém nejlidnatějším australském státě Victoria. Úřady tamním obyvatelům nařídí od neděle nošení roušek na veřejnosti.

  • Koronavirem se celosvětově nakazilo přes 17 milionů lidí

    Koronavirem se po celém světě nakazilo už přes 17 milionů lidí. Vyplývá to ze statistik americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU), která situaci celosvětově monitoruje. Hranici 16 milionů infekcí svět překročil 26. července. Kvůli komplikacím spojeným s onemocněním covid-19 zemřelo přes 667 000 pacientů, uvádí JHU.

    Více než polovinu globálně potvrzených případů nákazy virem SARS-CoV-2 zaznamenaly pouze tři státy stižené pandemií nejhůře: USA s více než 4,4 milionu infikovaných, Brazílie s 2,5 milionu a Indie s 1,5 milionu.

  • Rusko má 5 509 nových případů nákazy a 129 obětí s covidem-19

    V Rusku přibylo dalších 5 509 nakažených osob covidem-19 a 129 pacientů s touto nemocí zemřelo. Zatímco počet nakažených v porovnání s předchozím dnem stoupl o více než 500 případů, počet obětí naopak klesl ze 169, které země ohlásila ve středu. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na ruské oficiální zdroje.

  • Británie se obává druhé vlny pandemie, karantény se nebojí

    Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock dnes prohlásil, že se obává nové vlny pandemie covidu-19 v Evropě a že britská vláda nebude váhat s novým zavedením karanténních opatření, pokud to bude nutné k zastavení šíření nákazy v zemi. Uvedla to agentura Reuters.

    „Obávám se druhé vlny. Myslím, že můžeme pozorovat, že se druhá vlna začíná valit napříč Evropou, a musíme udělat vše, co můžeme, abychom jí zabránili v dosažení našich břehů, abychom se s ní poprali,“ řekl ministr v rozhovoru.

  • Izrael testuje denně 30 000 lidí a chce to ještě navýšit

    Izrael denně provádí 30 000 testů na koronavirus a hodlá testovat ještě masivněji. Na středeční videokonferenci představitelů zemí, které se na začátku s epidemií dobře vyrovnaly a k nimž patří také Česká republika, to řekl izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Nyní ale Izrael zažívá novou vlnu epidemie a kritici vládu napadají, že vývoj nezvládá.

    Mezi účastníky setkání, svolaného rakouským kancléřem Sebastianem Kurzem, byli premiéři České republiky, Austrálie, Dánska a Řecka Andrej Babiš, Scott Morrison, Mette Frederiksenová a Kyriakos Mitsotakis.

  • Na Ukrajině přibyl za poslední den rekordní počet nakažených

    Na Ukrajině přibylo za poslední den rekordních 1 197 nových případů nákazy covidem-19, uvedla dnes ukrajinská rada bezpečnosti a obrany. Celkový počet nakažených přesáhl podle údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse 69 000 a zemřelo 1 673 lidí.

    Počet nově nakažených během posledních dvou měsíců prudce stoupl poté, co Ukrajina začala koncem května postupně uvolňovat koronavirová opatření, napsala agentura Reuters.

Reklama

Hlavní zprávy