Hlavní obsah

„Roušky v MHD? Špatné a neadekvátní rozhodnutí,“ zlobí se politik

Foto: Jan Stránský, Seznam Zprávy

„Myslím si, že naše snaha učinit městskou hromadnou dopravu atraktivnější, aby se nám cestující vrátili, tak tímto dostala zase na frak. Obávám se, že se do těch čísel před covidem-19 prostě nikdy nedostaneme,“ řekl náměstek libereckého primátora Jiří Šolc.

Reklama

Opětovné povinné nošení roušek v městské hromadné dopravě od září považuje náměstek libereckého primátora Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj) za špatné a neadekvátní rozhodnutí.

Článek

Obává se toho, že lidé nebudou mít zájem autobusy a tramvajemi jezdit. Už v předchozích měsících podle něj v důsledku opatření v rámci zamezení šíření koronaviru počet cestujících v liberecké MHD oproti jiným letům klesl o třetinu.

Znovuzavedení nošení roušek od 1. září i pro MHD oznámili členové Rady vlády pro zdravotní rizika v pondělí. „Myslím si, že naše snaha učinit městskou hromadnou dopravu atraktivnější, aby se nám cestující vrátili, tak tímto dostala zase na frak. Obávám se, že se do těch čísel před covidem-19 prostě nikdy nedostaneme,“ řekl Šolc.

Náměstek uvedl, že cestující si kupují méně nejen jednorázové jízdenky, ale i předplatné. „Lidé nemají motivaci si kupovat měsíční kupony,“ uvedl Šolc. Podle něj je v silničním provozu po městě patrné, že lidé jezdí auty více než ještě třeba před několika měsíci. „Tím, jak se ti lidé přesunuli do individuální automobilové dopravy, a nelze se jim divit, když jsou vystrašeni, a zároveň si nechávají všechno posílat různými dovážkovými službami, tak je opravdu cítit, že jsou plnější křižovatky,“ dodal Šolc.

Dopravní podnik podle něj na tržbách přichází měsíčně o tři až čtyři miliony korun. Pro město bude podle náměstka těžké takovou ztrátu dorovnat. V důsledku jarních mimořádných vládních opatření proti šíření koronaviru, která utlumila ekonomiku, se musí samo vyrovnat s propadem daňových příjmů. Podle Šolce se to může nepříznivě projevit na dalším fungování MHD. „Je otázka, jestli budeme schopni udržet komfort městské hromadné dopravy tak, jak byli cestující zvyklí,“ uvedl.

V září se provoz MHD vrátí do obvyklého poprázdninového režimu, více spojů tedy bude jezdit hlavně v pracovních dnech v ranní a odpolední přepravní špičce. „Přes razantní pokles cestujících se komfort MHD vrací do období před covidem-19,“ uvedl Šolc. Podle něj se pouze neobnoví noční spoje. „Zde byla i dříve vytíženost spojů velmi malá a nyní bychom doslova vozili vzduch,“ řekl.

Šolc dlouhodobě usiluje o snížení počtu aut a emisí v centru Liberce. Nyní město například zavedlo bezplatné parkování pro elektromobily a sdílená auta. „Věřím, že nabídka parkování zdarma může být pro některé lidi další argument k používání sdílených aut nebo k nákupu elektromobilu.“

Reklama

Doporučované