Hlavní obsah

Rozdělené australské rodiny se opět shledají. Po nekonečných 18 měsících

Foto: Profimedia.cz

Austrálie dosud oznámila více než 107 tisíc potvrzených případů covidu-19 a 1 311 s tím spojených úmrtí.

Reklama

„Je načase, abychom jim vrátili jejich životy,“ řekl premiér Austrálie, která plánuje od listopadu otevřít hranice pro očkované občany a ty s trvalým pobytem. Rodinám, které rozdělila přísná opatření, konečně dopřává shledání.

Článek

Carmelina Ciampová opustila Austrálii koncem roku 2019. Se svým nejmladším synem odcestovala do Itálie, aby se postarala o svou matku Rosu, které diagnostikovali rakovinu. Zůstala i poté, co svět zachvátila pandemie covidu-19. Nechtěla totiž svou matku v jejích posledních dnech nechat samotnou.

Když její matka v srpnu 2020 nemoci podlehla, chtěla se Ciampová vrátit domů do Austrálie, kde na ni čekal manžel a starší syn. Přísná pandemická pravidla omezující vstup do země jí to ovšem znemožnila. „Můj syn se mě zeptal, jestli se nemůžeme dostat do Austrálie lodí. Já jsem se opravdu dívala, jestli by nešlo cestovat nákladní lodí,“ popsala pro CNN zoufalství z nemožnosti návratu Ciampová.

Měla pocit, že ji její země opustila. Stejně na tom byly další tisíce Australanů, kteří stejně jako Ciampová kvůli přísným hraničním podmínkám uvízly v zámoří. „Je to, jako by na nás (vláda) zapomněla,“ postěžovala si Emily Altamiranová, kterou počátky pandemie zastihly v Peru. Celkově až 39 tisíc australských obyvatel nemohlo být se svými rodinami během minulých vánočních svátků.

Nadcházející Vánoce by už ale rodiny rozdělení čelit neměly. Vše nyní totiž nasvědčuje tomu, že by mohlo po dlouhých 18 měsících dojít k zásadní změně cestovních pravidel pro občany Austrálie a obyvatele s trvalým pobytem.

Vrátíme Australanům jejich životy

„Je načase, abychom Australanům vrátili jejich životy,“ řekl v pátek premiér země Scott Morrison. Oznámil tak výrazný posun v australské covidové politice – od striktní strategie „nulového covidu“ k modelu „života s covidem“. „Spousta zemí světa se teď znovu bezpečně otevřela mezinárodnímu cestování a brzy bude čas, aby Austrálie udělala to samé,“ dodal Morrison.

Předpokládá se, že k rozvolnění cestovních podmínek dojde v listopadu. V té době by měla Austrálie dosáhnout cíle 80 % plně očkované populace, který tamní vláda stanovila jako podmínku spuštění nových pravidel na hranicích. Změna by se měla týkat plně očkovaných občanů a obyvatel s trvalým pobytem. Cizinci mají prozatím smůlu.

Podle premiéra Morrisona je cílem jejich plánů, aby se opět shledali rozdělené rodiny a australští pracovníci mohli opět cestovat ze země a do země. Slíbil, že vláda bude do budoucna usilovat i o to, aby byla země schopná opět přivítat turisty.

V současné době mohou obyvatelé Austrálie svou zemi opustit jen ve výjimečných případech, jako je například výkon nezbytné práce nebo návštěva příbuzného, který umírá. Vstup do země mají povolený občané i další, kteří mají výjimku. Přísné příjezdové kvóty rozhodující o tom, kolik lidí může vstoupit do země za konkrétní časový úsek, ale nechaly tisíce Australanů napospas v cizích zemích. Ti, kterým se cestu podařilo uskutečnit, musí absolvovat finančně nákladnou čtrnáctidenní karanténu ve speciálním hotelu.

To by se teď mělo změnit. Očkovaní Australané a obyvatelé s trvalým pobytem by měli mít nově podle plánu, který představil premiér Morrison, možnost strávit povinnou karanténu „v pohodlí domova“. To v podstatě odstraní limity, které omezují počet lidí vpuštěných do země. Karanténa by pro ně od listopadu navíc měla být pouze sedmidenní. Pro neočkované bude ale i nadále platit povinnost dvoutýdenní karantény.

Předpokládá se, že změna podmínek vyvolá vysokou poptávka po letech. Letecké společnosti už teď varují, že nejsou připraveny na zintenzivnění služeb, které bude opětovné otevírání vyžadovat.

Reklama

Doporučované