Hlavní obsah

Přehledně: Jaký je rozdíl mezi kreditní a debetní kartou

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Vypadají stejně, s oběma se dá platit, řada lidí jim dokonce říká stejně a zaměňuje jednu za druhou. Jaký je ale rozdíl mezi kreditní a debetní kartou?

Článek

Debetní karta

Debetní karta je standardní platební karta, kterou klient dostane ke svému běžnému účtu. S debetní kartou můžete utrácet jen peníze, které skutečně máte. Útrata se odečítá od zůstatku na účtu. Pokud byste si proto chtěli koupit například jízdní kolo za 15 tisíc korun a na účtu měli jen deset tisíc, platba bude zamítnuta.

S debetní kartou můžete platit v obchodech či službách, lze s ní také vybírat hotovost z bankomatu. Sami si také můžete nastavit limit, kolik peněz si můžete vybrat z bankomatu nebo jakou nejvyšší částku debetní kartou zaplatit.

Jediný způsob, jak jít do mínusu, je takzvaný kontokorent. Jde o službu, která umožní platit, i když zrovna nemáte na běžném účtu dostatek financí. Kontokorent je vlastně krátkodobý úvěr, který musíte v následujícím období splatit. Ale nejedná se o úplně levnou záležitost. S vedením kontokorentu jsou navíc častokrát spojeny další poplatky.

Kreditní karta

Opakem klasické debetní karty je pak karta kreditní. Peníze, kterými kreditní kartou platíte, nejsou vaše, ale banky. Jde tedy o formu půjčky.

Kreditní karta není spojena s běžným účtem (je vázaná na úvěrový účet), takže si ji můžete sjednat u někoho jiného, než u koho vedete své klasické bankovnictví. Vzhledem k tomu, že banka přes kreditní kartu půjčuje vlastní peníze, nedostane kreditní kartu každý. Banka nejdříve prověří vaši bonitu (tedy vaši schopnost splácet půjčku) a až pak rozhodne, jestli kreditní kartu dostanete, nebo nedostanete.

Součástí kreditní karty je pak úvěrový limit. Tedy limit, do jehož výše si můžete peníze přes kreditní kartu půjčit.

Výhodou takové půjčky je fakt, že si s kreditní kartou peníze půjčujete na určitou dobu bez úroku (obvykle 40 až 55 dnů). Půjčujete si tak de facto zadarmo. Pokud ovšem peníze nestihnete v tomto období vrátit, nastává naopak největší problém kreditní karty – vysoké úroky. U některých bank šplhají až ke dvaceti procentům.

Kreditní kartu můžete používat stejně jako kartu debetní (tedy pro platby a výběry z bankomatu), v některých situacích může být dokonce vhodnější. Například v zahraničí někdy neakceptují debetní kartu, ale jen kreditní (v hotelech nebo půjčovnách).

V případě potřeby pro blokování karty je znovu výhodnější ta kreditní – blokují se totiž prostředky banky a ne přímo vaše finance.

Reklama

Doporučované