Hlavní obsah

Dvojrozhledna nebo kopule ve tvaru cibule. Tipy, kam na rozhlednu v Česku

Foto: Profimedia.cz

Dvojrozhledna Hraniční vrch.

Reklama

V České republice je mnoho krásných vyhlídek, ale také stovky postavených rozhleden. Jsou vystavěny z různých materiálů a mají různé tvary. Podívejte se na 15 našich tipů.

Článek

Rozhledna Špulka

Nedaleko Benešova se nachází rozhledna Špulka. Tato dřevěná věž je vysoká 30 metrů a na vrchol vystoupáte po 151 schodech. Otevřena byla v dubnu 2014 a je symbolem mikroregionu CHOPOS. K rozhledně vede naučná stezka, kde naleznete například informace z regionu, a to stejné i na kruhové stezce, která vede po obvodu samotné rozhledny.

Rozhledna Máminka

Nedaleko Prahy v okrese Beroun se nachází rozhledna Máminka, na jejíž vrchol ve výšce 33 metrů vystoupáte po 96 schodech. Nachází se na naučné stezce Krušná hora - Hudlický vrch. Při dobrém počasí je vidět Šumava, Klínovec nebo dokonce i Ještěd.

Foto: Profimedia.cz

Rozhledna Máminka.

Rozhledna Doubravka

Rozhledna postavená jen z akátového dřeva a schovaná na Černém Mostě. Nachází se v přírodním parku Čihadla a vysoká je 23,5 metru. Poprvé byla zpřístupněna v červnu 2018, v listopadu 2019 ji zachvátil požár, opravena a znovu otevřena veřejnosti byla koncem roku 2019. Více se o ní dozvíte v tipu Janka Rubeše.

Rozhledna Štěpánka

Rozhledna Štěpánka se nachází na vrchu Hvězda v Jizerských horách. Její výška je 24 metrů a nabízí výhled na západní Krkonoše, údolí Desné a Kamenice nebo na horu Jizeru. Pojmenování kamenné novogotické rozhledny připomíná arcivévodu Štěpána, který tu pobýval. Dokončena a otevřena veřejnosti byla v roce 1982.

Rozhledna Smrk

Stejně jako rozhledna Štěpánka se i rozhledna Smrk nachází v Jizerských horách, jen na hoře Smrk. Tato ocelová rozhledna, otevřená v září 2003, je vysoká 23 metrů a při cestě na vrchol musíte zdolat 91 schodů. Nahradila původní dřevěnou stavbu, která tu stála od konce 19. století. Z výškové plošiny je za dobrého počasí vidět do okruhu až 150 kilometrů na Jizerské hory, Krkonoše, Ještěd nebo horu Říp.

Foto: Profimedia.cz

Rozhledna Smrk.

Petřínská rozhledna

Petřínská rozhledna se nachází na pražském Petříně. Postavena byla v roce 1891 a vzorem jí byla Eiffelova věž v Paříži. Patří mezi jednu z dominant hlavního města Prahy a tyčí se do výšky 65 metrů. Na vrchol se dostanete výtahem, nebo po svých po 299 schodech. Z vrcholu máte Prahu jako na dlani a při jasném počasí dohlédnete i za její hranice.

Rozhledna Šance

Necelých 16 metrů vysoká rozhledna Šance se nachází nedaleko Ostravy u Jakubčovic. Vzhledem k její konstrukci je povolen vstup pouze 10 osobám najednou. Na vrchol se dostanete zdoláním 60 schodů a naskytne se vám výhled na Jeseníky, Opavsko a Beskydy.

Rozhledna Cibulka

U obce Oloví nedaleko Sokolova se na Šibeničním vrchu nachází rozhledna Cibulka, která je vysoká lehce přes 29 metrů a tvar vyhlídkové kopule je ve tvaru cibule. Otevřena veřejnosti byla v srpnu 2014. Rozhledna nabízí výhled do všech stran, vidět je na hřebeny Krušných hor, Boučský vrch, Sokolovskou pánev, Slavkovský les nebo město Sokolov.

Foto: Shutterstock.com

Rozhledna Cibulka.

Černá věž

Na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích se nachází 72 metrů vysoká věž, která byla dostavěna už v roce 1577. Tato dominanta Českých Budějovic nabízí především výhled na město a jeho okolí. Černá věž sloužila jako zvonice a jako hlásná a strážná věž. Přístupný ochoz je ve výšce 46 metrů a cesta na něj vede přes 225 schodů.

Rozhledna Diana

Lázeňské město Karlovy Vary budete mít jako na dlani z rozhledny Diana. Ta se tyčí ve výšce 40 metrů a po zdolání 150 schodů se naskytne výhled na historické centrum města, jeho okolí, vrcholky Krušných hor nebo Slavkovský les. Na rozhlednu se lze dostat lanovkou, která začíná za hotelem Pupp. Postavena byla začátkem 20. století a otevřena veřejnosti v květnu v roce 1914.

Foto: Profimedia.cz

Rozhledna Diana.

Rozhledna Akátová věž

U Židlochovic na kopci Výhon nedaleko Brna se nachází necelých 18 metrů vysoká rozhledna Akátová věž. Na vyhlídkovou plošinu ve výšce 14,5 metru vede cesta po 76 schodech a nabídne výhled na město Židlochovice, Pálavu, Žďárské vrchy nebo Brno. Jedná se o válec z akátového dřeva, který vznikl v rámci projektu Výhon spolu s turistickým okruhem. Otevřen veřejnosti byl na začátku srpna 2009.

Rozhledna Šťastná věž

U Spáleného Poříčí na jih od Plzně se nachází rozhledna Šťastná věž, která byla otevřena v dubnu 2019. Rozhledna stojí na původním průmyslovém objektu bývalého nábytkářského závodu, který je nastaven ocelovým točitým schodištěm a tyčí se do výšky 20 metrů. Součástí objektu je občerstvení, dětský koutek nebo lezecká stěna. Z rozhledny je vidět na okolí Spáleného Poříčí, Kokšín a okolní přírodu.

Dvojrozhledna Hraniční vrch

Unikátní dvojrozhledna Hraniční vrch u Města Albrechtice na hranicích s Polskem vznikla z původních nevyužívaných příhradových věží, které dříve sloužily radiokomunikacím. Věže jsou spojeny ve výšce 25 metrů lávkou dlouhou 18 metrů. Otevřena pro veřejnost byla v roce 2011 a nabízí pohled na všechny strany, například na Jeseníky nebo za hranice do Polska na polskou nížinu.

Rozhledna Salaš

Rozhledna Salaš se nachází u obce Salaš nedaleko Uherského Hradiště, veřejnost se na ni mohla prvně podívat v srpnu 2015. Svým tvarem připomíná dvě do sebe zaklesnuté sedmičky, každá sedmička má svou vyhlídkovou plošinu, jedna je ve výšce 15 a druhá 20 metrů. Nabízí pohled na kostelní věže Velehradu, Uherské Hradiště nebo na vrcholky Bílých Karpat.

Foto: Shutterstock.com

Rozhledna Salaš.

Rozhledna Velká Deštná

Na nejvyšším vrcholu Orlických hor se nachází rozhledna Velká Deštná, která je vysoká 19 metrů. Stojí na místě dříve dřevěné rozhledny, která byla stržena a postavena zcela nově. Veřejnosti se otevřela v říjnu 2019. Nabízí výhled na Rychnovsko, Králický Sněžník, Krkonoše, Ještěd nebo za hranice do Polska.

Vstupné a otevírací doba zmíněných rozhleden

Rozhledna Špulka - vstup je zdarma, otevřeno celoročně

Rozhledna Máminka - vstup je zdarma, otevřeno celoročně

Rozhledna Doubravka - vstup je zdarma, od listopadu do března je zavřeno

Rozhledna Štěpánka - vstupné je 10 Kč, otevřeno omezeně

Rozhledna Smrk - vstup je zdarma, rozhledna otevřena celoročně

Petřínská rozhledna - základní vstupné 150 Kč, snížené 80 Kč, rodinné 350 Kč, otevřeno omezeně

Rozhledna Šance - vstup je zdarma, otevřeno omezeně

Rozhledna Cibulka - vstup je zdarma, otevřeno celoročně

Černá věž - vstup je 40 Kč dospělý, 20 Kč dítě, otevřeno omezeně

Rozhledna Diana - vstup je zdarma, otevřeno omezeně, 24. 12. každoročně zavřeno

Rozhledna Akátová věž - vstup je zdarma, otevřeno celoročně

Rozhledna Šťastná věž - vstupné je 50 Kč (děti do 5 let zdarma), otevřeno omezeně

Dvojrozhledna Hraniční vrch - vstup je zdarma, otevřeno celoročně

Rozhledna Salaš - vstup je zdarma, otevřeno celoročně

Rozhledna Velká Deštná - vstup je zdarma, otevřeno celoročně

Mapa všech zmíněných míst

Reklama

Doporučované