Hlavní obsah

Nejlepší vyhlídky v Česku. Zde je našich 17 tipů

Foto: Profimedia.cz

Humboldtova vyhlídka.

Reklama

Díváte se rádi na svět z výšky? Česká krajina je nádherná a potvrzují to i desítky vyhlídek. Podívejte se na našich 17 tipů.

Článek

Vyhlídka Máj

Foto: Profimedia.cz

Vyhlídka Máj.

Vyhlídka Máj se nachází zhruba jeden kilometr od obce Teletín nad bývalými Svatojánskými proudy. Vltava se zde stáčí do tvaru podkovy a nabízí jeden z nejhezčích pohledů na řeku za každého ročního období. Nejkrásnější je výhled začátkem podzimu, kdy okolní příroda hraje všemi barvami.

Vyhlídka Solenická podkova

Foto: Shutterstock.com

Solenická podkova.

Vyhlídka Solenická podkova nabízí stejně jako Vyhlídka Máj výhled na další z meandrů řeky Vltavy. Nachází se mezi dvěma přehradami - Kamýk a Orlík. Nejlepší výhled je z vyhlídky na Altánku, ta je 150 metrů nad vodní hladinou a dostanete se na ní po zelené turistické trase z obce Zduchovice.

Vyhlídka Králův stolec

Nedaleko Znojma se nachází vyhlídka Králův stolec, která nabízí nádherný výhled na řeku Dyji. Název vychází z legendy, že odsud sledoval polský král Jan III. Sobieski přechod svých vojsk právě přes řeku Dyji. Dřevěný altán, ze kterého pozorujete údolí Dyje, byl v květnu 2013 po skoro 100 letech služby nahrazen zcela novým.

Vyhlídka Belvedér

Foto: Shutterstock.com

Vyhlídka Belvedér.

V Českém Švýcarsku se nachází vyhlídka Belvedér, která je umístěna na pískovcové skále a tyčí se ve výšce 160 metrů nad Labem kousek od Labské stráně. Nabízí výhled na Labský kaňon, Dolní Žleb, stolové hory Zirkestein a Kaiserkrone a další.

Sloupský vyhlídkový okruh

Krásný vyhlídkový okruh naleznete v obci Sloup v Čechách. Jeho délka činí 4 kilometry a od roku 2004 je upraven, osazen lavičkami a po cestě naleznete také informační tabule. Vyhlídkový okruh začíná na dvou místech, u Sloupského hradu nebo i koupaliště a je značený zeleně.

Vše, co potřebujete vědět při cestě do zahraničí

Vyhlídka Čertovy kameny

Tři kilometry od města Jeseník je vyhlídka Čertovy kameny. 40 metrů vysoký a 100 metrů široký skalní útvar se nachází na severním úbočí Zlatého chlumu. Na vrcholku se nachází vyhlídková plošina, na kterou je vstup jištěný řetězy a zábradlím. Dostanete se k němu pěšky od Jeseníku po žluté turisticky vyznačené cestě. K Čertovým kamenům lze dojet i na kole nebo autem, ale přímo nahoru musíte dojít pěšky.

Vyhlídka Jelení skok nad Karlovými Vary

Foto: Profimedia.cz

Vyhlídka Jelení skok nad Karlovými Vary.

Vyhlídka Jelení skok se nachází v lázeňském městě Karlovy Vary a nabízí krásný výhled na centrum města. K vyhlídce se můžete dostat lanovou dráhou Diana od Grandhotelu Pupp, která vás vyveze na mezizastávku Jelení skok, nebo můžete k vyhlídce vystoupat po lesních cestách. Vyhlídkový altán tu stojí už od roku 1804.

Ambrožova vyhlídka

Foto: Profimedia.cz

Ambrožova vyhlídka.

Ambrožova vyhlídka je pojmenovaná po ochránci přírody Jindřichu Ambrožovi, který žil na přelomu 19. a 20. století. Nachází se pod Pančavskou loukou mezi Labskou a Vrbatovou boudou na červené turistické stezce. Nabízí krásný výhled na krajinu - pohled do Labského dolu, část Krkonoš, Medvědín, Zlaté návrší nebo kousek Sněžky - nejvyšší hory Česka.

Venušiny misky na Smolném vrchu

Foto: Profimedia.cz

Vyhlídka na Smolném vrchu.

Přírodní památka Venušiny misky se nachází mezi obcemi Černá Voda a Kobylá na Smolném vrchu. Žulové skalní prohlubně připomínají obří misky, ta největší pojme zhruba 65 litrů vody, je hluboká přes jeden metr a průměr má 1,5 metru. Z vyhlídky můžete vidět Žulovskou pahorkatinu, v jejich popředí louky Šíravy nebo severní část hřebene Rychlebských hor. Nejsnadněji se na vyhlídku dostanete z Velké Kraše, kam dojedete automobilem, autobusem i vlakem.

Vyhlídka Mařenčino loubí

Po žluté turistické stezce se od hradu Pernštejna dostanete během několika málo minut na vyhlídku, která vám nabídne nejen krásný pohled na samotný hrad Pernštejn, ale i krajinu kolem něj. Vyhlídkový altán zde stál už v první polovině 20. století, dnes už je na místě altán úplně nový.

Raškova vyhlídka

Foto: Shutterstock.com

Raškova vyhlídka.

Raškova vyhlídka se nachází na okraji města Kopřivnice ve výšce 492 metrů nad mořem. Z města Kopřivnice k vyhlídce vede žlutá turisticky značená cesta. Vyhlídková plošina vám nabídne výhled do údolí nebo na kopec Červený kámen, který se nachází na protější straně.

Vyhlídka Děvín

I v hlavním městě Praze se nachází úchvatné vyhlídky. Například na pražském Děvíně, na kopci, který se tyčí na levém břehu Vltavy na rozhraní Hlubočep a Radlic ve výšce 310 metrů nad mořem. Dříve zde stál hrad Děvín, ze kterého toho už moc nezbylo, nyní se vám z místa naskytne úžasný výhled a Prahu budete mít jako na dlani.

Vyhlídka Dívčí kámen

Foto: Profimedia.cz

Vyhlídka Dívčí kámen.

Nad Lovětínskou roklí nedaleko zříceniny hradu Lichnice se nachází vyhlídka Dívčí kámen. Tato skalní vyhlídka je spojena s pověstí o lichnické hradní paní Miladě, o které se dočtete na informační tabuli umístěné na vyhlídce. Kromě Lovětínské rokle vám nabídne také výhled na oblast podél řeky Doubravy.

Doerellova vyhlídka

Foto: Shutterstock.com

Lavička - Doerellova vyhlídka.

Na vrchu Výslunní u obce Dubičky se nachází Doerellova vyhlídka. Je pojmenovaná po německém malíři Ernstu Gustavu Doerellovi, který sám na tuto vyhlídku chodil a zasvětil svoji tvorbu zdejší krajině. Výhled je opravdu krásný: na Labe protékající Českým středohořím nebo na protilehlý vrch Lovoš či zříceninu Kamýk.

Vyhlídková mohyla na Šlovickém vrchu

Šlovický vrch se nachází u Dobřan na jihu Plzeňska. Na jeho vrcholu se nachází kamenná vyhlídková mohyla ve tvaru jehlanu, která je vysoká zhruba 8 metrů a nabízí rozhled po okolní krajině. Nahoře naleznete i panoramatickou fotografii s popisky výhledu pro lepší orientaci.

Vyhlídka Lipno

Stezku korunami stromů na Lipně zná dnes už skoro každý. Na další pěknou vyhlídku narazíte po cestě na vrchol Plechý, výhled budete mít na vodní nádrž Lipno, zalesněnou Šumavu nebo Plešné jezero.

Humboldtova vyhlídka

Na Bukové hoře v Ústeckém kraji se nachází Humboldtova vyhlídka. Ta je pojmenovaná po německém cestovateli a přírodovědci Alexanderu von Humboldtovi. Na místě se vám naskytne výhled na Velké Březno nebo Ústí nad Labem. Na vrchol až k vyhlídce se dostanete značenými turistickými cestami ze Zubrnic nebo Malého Března.

Mapa všech zmíněných míst

Reklama

Související témata:

Doporučované