Hlavní obsah

Rozhodnuto. V Ostravě postaví za víc než miliardu obrovskou černou kostku. Obklopí ji vodní příkop

Knihovna by zvenčí měla mít stejnou podobu, jakou jí před 12 lety vtiskli architekti, výrazně se ale promění její interiér. Má jít o digitální knihovnu s digitálními službami. Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Moravskoslezská vědecká knihovna se nakonec bude stavět podle původního kontroverzního projektu takzvané Černé kostky, jehož autory jsou architekti Ladislav Kuba a Tomáš Pilař.

Článek

Rozhodli o tom krajští zastupitelé. Knihovna by se měla začít budovat v roce 2020 a hotova má být o dva roky později. Náklady jsou odhadovány na 1,35 miliardy korun. Opoziční zastupitel a bývalý hejtman Miroslav Novák (ČSSD) kritizoval, že kraj nemá zajištěno financování knihovny, a připomněl, že právě na této skutečnosti v minulosti projekt ztroskotal, přestože i bývalé vedení kraje mělo přísliby státu, že projekt podpoří.

Vědecká knihovna od svého vzniku v roce 1951 sídlí v nevyhovujících najatých prostorách Nové radnice na Prokešově náměstí v Ostravě, denně ji navštíví na 900 lidí. Původní projekt Černé kostky pochází z roku 2006. Kvůli vysokým nákladům se ale stavba nikdy neuskutečnila, kraj se později rozhodl od projektu upustit a hovořilo se i o možném umístění novostavby do národní kulturní památky Dolní oblasti Vítkovice. Nynější vedení kraje vyčlenilo deset milionů korun na studii novostavby, která měla navrhnout optimální variantu pro vybudování nové knihovny. Zastupitelé se nakonec přiklonili ke stavbě Černé kostky.

Na novostavbě knihovny naproti Domu kultury města Ostravy by se měly podle plánů podílet kraj a město, shodně po 150 milionech korun. Největší část nákladů by měly pokrýt dotace, počítá se s podporou Ministerstva kultury ve výši 800 milionů korun. Zatím sice nebylo podepsáno memorandum o spolupráci, kraj má ale příslib ministra kultury v demisi Ilji Šmída (za ANO), že stavba bude zařazena do střednědobého investičního plánu ministerstva pro roky 2019 až 2022.

Podle hejtmana Ivo Vondráka (ANO) je dostavba knihovny pro kraj prioritou a instituce by měla mít důstojné sídlo a odpovídající zázemí. „Obnovíme projekt Černé kostky se vším všudy, tedy i s vodní plochou okolo. A určitě budeme pamatovat i na dostatek parkovacích míst,” uvedl Vondrák. Podle něj kraj nechce hledat kompromisy a náhradní řešení.

Knihovna by zvenčí měla mít stejnou podobu, jakou jí před 12 lety vtiskli architekti, výrazně se ale promění její interiér. Nutné tak bude přepracovat projektovou dokumentaci. Architekt Kuba je přesvědčen o tom, že projekt je stále dobrý. „Rozhodně si nemyslíme, že by byl zastaralý, samozřejmě po technické stránce se věci vyvinuly dál, ale že by byl morálně zastaralý, to si nemyslíme,” řekl Kuba.

Podle náměstka hejtmana pro kulturu Lukáše Curyla (KDU-ČSL) je hlavní vizí postavit novou inteligentní knihovnu, která se stane moderním informačním, komunikačním a technologickým střediskem. Novostavba podle něj umožní knihovně rozšířit nabídku svých služeb.

„Ambicí knihovny je poskytovat služby 21. století a stát se komunitním a vzdělávacím centrem. Nejde jen o uskladnění knih pod jednou střechou, ale cílem je vytvořit knihovnu jako kreativní prostor pro setkávání lidí. Staneme se digitální knihovnou s digitálními službami. Projekt Černá kostka je zárukou takového prostoru,” míní Libuše Foberová, ředitelka Moravskoslezské vědecké knihovny, které pečuje o 1,2 milionu svazků. Ředitelka věří, že projekt se tentokrát podaří uskutečnit. „V Ostravě je 45 středních škol a tři vysoké školy, takže studenti potřebují nějaké zázemí,” míní Foberová.

Reklama

Související témata:

Doporučované