Hlavní obsah

Šéf doktorů: Zažíváme peklo, které bude trvat týdny. Závidím Rakousku

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Současný stav v nemocnicích? Už teď je to peklo, říká předseda České lékařské komory Milan Kubek.

Reklama

V nemocnicích už je přes 5500 lidí s covidem. Opatření se od pondělí utáhla. Restaurace, služby, sport i kultura jsou otevřené jen pro očkované a ty po covidu. Test už nestačí. Neočkovaní se musí nově testovat v práci.

Článek

Pro nouzový stav se vláda, ale ani hejtmani nerozhodli. Hrozí zase zahlcení nemocnic a budou si muset necovidoví pacienti muset na své zákroky počkat?

Na to jsme se ptali prezidenta České lékařské komory Milana Kubka. Rozhovor si můžete pustit také ve videu:

Hostem Výzvy byl předseda České lékařské komory Milan Kubek.Video: Seznam Zprávy

Situace je mimořádně vážná, zaveďte povinné očkování. Vyzvala vládu Česká lékařská komora. Jsme v situaci, kdy musíme lidi k vakcinaci nutit násilím?

Situace opravdu mimořádně vážná je. My jsme již v září letošního roku vyzvali k tomu, aby očkování bylo povinné přinejmenším pro zdravotníky a zaměstnance v sociálních službách. Protože jistě mělo by být otázkou profesní cti, že zdravotníci jsou očkováni a nebudou ohrožovat své pacienty. Ale nežijeme úplně v ideálním světě a i když je 88 % lékařů naočkovaných a k tomu 81 % zdravotních sester, tak stále máme mezi sebou neočkované.

Druhou součástí té naší výzvy kromě toho, že dnes již doporučujeme, aby to očkování bylo rychle povinné také pro zaměstnance ve školách, je i to, aby vláda připravila legislativní změny, které jsou potřeba k zavedení povinného očkování pro všechny obyvatele starší osmnácti let, kteří nemají nějaké zásadní zdravotní kontraindikace pro to očkování. Protože očkování je to, co jim může zachránit život.

Takže povinné očkování je podle vás jediná cesta v současné situaci?

Z čistě medicínského hlediska samozřejmě ideální řešení epidemie je, aby se všichni lidé naočkovali, při dostatku očkovacích látek bychom rychle dostali epidemii pod kontrolu. Já jsem pro to, aby se všichni naočkovali a když se nenaočkují dobrovolně, tak je třeba je přesvědčit, aby se naočkovali.

Jsou lékaři za jedno v tom, že by se všichni lidé nad osmnáct let měli očkovat?

Většina lékařů jsou zastánci toho, že když to nejde na základě těch insuficientních přesvědčovacích kampaní, tak je třeba vyvinout aktivitu, která učiní očkování povinné. Ostatně máme spoustu povinných očkování a nikdo proti nim neprotestuje.

Je třeba zase otevřít velká očkovací centra

Hejtman a předseda Asociace krajů Martin Kuba v České televizi řekl, že praktici naočkovali za poslední týden 50 tisíc lidí, slibovali ale 50 tisíc denně. Tak kde to vázne?

Já jsem od začátku, když se začalo s očkováním, říkal, že není možné přehodit zodpovědnost za očkování na praktické lékaře, protože jejich kapacita to neumožňuje. Já jsem vždycky byl a právě ve shodě s panem hejtmanem Kubou, že cesta vede přes ta velká, velkokapacitní očkovací centra.

Ale ta jsou teď často zavřená…

To je chyba. Zase odvolám se na to naše sobotní prohlášení, kde říkáme, že je třeba maximálně navýšit očkovací kapacity, aby ti lidé, kteří už se pro očkování z nejrůznějších důvodů rozhodnou, měli možnost bez jakýchkoliv překážek se jít nechat naočkovat a i tou posilující třetí dávku. Takže ano, otevírejme znovu ta očkovací centra.

Ale praktici jsou velmi důležitou součástí očkování, protože někteří starší lidé, kteří zároveň patří k rizikovějším, do očkovacích center houfně nemíří, kdežto od praktiků by se rádi nechali naočkovat. Divačka se proto ptá: Když praktičtí lékaři pořád volali, že se chtějí do očkování zapojit, křičeli, že je vláda vynechala, proč se teď zapojit nechtějí?

Zeptejte se předsedy Sdružení praktických lékařů pana doktora Šonky, který v určitém nadšení asi sliboval něco, co praktičtí lékaři nebyli schopní splnit. Protože praktičtí lékaři musí také léčit, musí zajišťovat tu péči a měli obrovské problémy s tím, že neměli očkovací látky.

Takže měli velké oči a teď to nedokážou splnit?

Možná vedení praktických lékařů mělo velké oči a Ministerstvo zdravotnictví uvěřilo tomu, že nejjednodušší cesta bude přehodit tu zodpovědnost na praktické lékaře a sami nebudou muset nic dělat. Ale od začátku bylo jasné, že tahle cesta je nereálná.

Některé státy už vykročily k povinnému očkování. Nejnověji a nejradikálněji třeba Rakousko, které chce od 1. února 2022 povinné očkování pro všechny. Pak třeba Itálie, tam je očkování povinné pro zdravotníky sociální služby, ve Francii k tomu navíc i pro hasiče a policisty, v Maďarsku například pro zdravotníky státní zaměstnance, pak zmíním ještě třeba Velkou Británii, kde je očkování povinné pro pracovníky pečovatelských domů a od dubna 2022 se chystá i pro zdravotníky. Po úterním jednání s hejtmany řekl Andrej Babiš, že vláda uvažuje o povinném očkování lidí starších 60 let, termín je prý 1. února, dá se to podle vás stihnout?

Nevím, jaké legislativní úpravy je potřeba udělat, ale jako lékařská komora jsme vyzvali politiky k tomu, aby okamžitě začali pracovat na těch legislativních úpravách, které to umožní. Já můžu říct jediné, závidím Rakušanům, že mají odvážnou vládu, že dokázala jako první zvednout tu hozenou rukavici, kterou nám virus hodil a půjde cestou povinného očkování.

My nemáme odvážnou vládu?

My nemáme odvážnou vládu ani odvážnou opozici. My máme populistickou vládu a populistickou opozici.

…opozice zatím nemá moc nic měnit.

Ale nevydává signály, že by nějak zásadním způsobem změnila to přešlapování okolo viru k nějakým radikálnějším řešením. U nás se celá ta situace strašně zpolitizovala hned od začátku, a to byla chyba. Mně tady chyběl elementární konsensus demokratických politických stran zleva doprava, aby si řekly: Naším společným nepřítelem je teď ten virus, ten musíme porazit, protože máme společný záměr, aby tahle země fungovala a aby lidé neumírali, abychom mohli normálně žít a až tuhle bitvu společně vyhrajeme, tak si to potom zase budeme rozdávat o výši důchodů, daní a podobně.

Očkování od 1. února pro seniory. Postupně ale pro všechny

Tak abychom si to neidealizovali, spory mezi opozicí a vládou jsou i v jiných státech, ale zpátky k tomu Rakousku, vy byste chtěl stejně jako u sousedů od 1. února povinné očkování pro všechny?

Nevím, jestli od 1. února. Ale řešení může být i ta salámová metoda, začít od těch nejstarších. A určitě první na paškále jsou zdravotníci, pracovníci v sociálních službách, zaměstnanci ve školství, pravděpodobně příslušníci ozbrojených složek státu. To je asi jednoduché řešení, ale ono žádné jiné řešení než proočkování prakticky celé populace prostě neexistuje.

Nevyhneme se tomu?

Jsem přesvědčený, že ne. Já doufám, že tu hozenou rakouskou rukavici budou postupně zvedat další evropské vlády a přistoupí k tomuto kroku, protože žádný stát si nebude moci dovolit, aby se zase příští rok potácel v lockdownech, když jinde budou jakž takž normálně žít a fungovat.

Budeme po Rakousku druzí, dá se tomu věřit?

To určitě nebudeme, na to naši politici nevypadají, ale myslím si, že ten tlak z okolí k tomu nakonec povede.

Pojďme k nouzovému stavu, který vláda nakonec ani neřešila, hejtmani se shodli, že potřeba není. Je to správné rozhodnutí?

Nouzový stav by měl být vyhlášen. Jednak z důvodu, že umožní efektivněji vydávat různá opatření, která nám pomohou epidemii zvládnout, ale zdůraznil bych ten aspekt psychologický. V danou chvíli stále někteří lidé mají pocit, že se vůbec nic neděje. Když jdete po ulici, tak máte pocit, že se nic neděje. To je ten rozdíl například proti povodni. Když je povodeň, tak tu vodu, která vám teče do domu, vidíte, když je požár, tak ty plameny vidíte, tady ten virus nevidíte, a to peklo se odehrává za zdmi covidových jednotek v nemocnicích, proto jsme podpořili například kampaň Ministerstva zdravotnictví, která varuje před následky u lidí, kteří se z nejrůznějších důvodů nenaočkují. A umožní těm lidem, kteří dosud váhají, aby se rozhodli správně.

Na druhou stranu jste řekl, že zásadně nesouhlasíte s tím, aby „rukovali do nemocnic medici a medičky jenom proto, aby jiní lidé mohli chodit vyřvávat na hokej, demonstrovat někde na náměstí a chodili do hospody“. Kým se tedy nahradí chybějící síly v nemocnicích, když ne mediky?

Podívejte se, zdravotníci budou dělat všechno pro to, aby zachránili co nejvíc lidských životů, jsme profesionálové. Nezastírám to, že míra nadšení k sebeobětování mezi zdravotníky oproti loňském roku značně klesla, když tahají hrobníkovi z lopaty lidi, kteří si na tu lopatu dobrovolně lehají. Ale jsme profíci, budeme dělat, co můžeme. Ale zázraky neumíme.

Druhé Vánoce budu zdravotníci bez dovolené

Nepociťujete, že by se zvýšil počet zdravotníků, kteří by s tím chtěli seknout?

Samozřejmě, že pociťujeme. Lidé jsou strašně frustrovaní, unavení. Zase budou druhé Vánoce, během kterých si nebudou smět vzít dovolenou. Vždyť jsou to ženy, mají své rodiny, mají děti a my jsme věřili, že tohleto už nikdy nebudeme zažívat. Bohužel kvůli nezodpovědnosti některých lidí, kteří se nenaočkovali a díky liknavosti vlády, která nezavedla včas patřičná opatření, nás zase čeká peklo a víme, že prostě to peklo bude zase trvat, trvat týdny. Takže ano, jsme naštvaní.

Kdy to peklo přijde?

Už je. Nemocnice na Moravě už přetékají covidovými pacienty….

Například Nemocnice v Kyjově vyhlásila stav nouze…

Ano. My už to zažili, když kolabovaly nemocnice v Chebu, v Sokolově a tamní primáři vystoupili a varovali národ, co se děje. Tehdejší ministr zdravotnictví ale celou záležitost bagatelizoval a politici se tvářili, že to je planý poplach a že se nic neděje. Pak se ta vlna rozjela po celé republice, takže opravdu budeme čekat na to, až se ta vlna, tentokrát z východu, zase rozlije po celé republice? A až opravdu v nemocnicích budeme na desetitisících pacientů a nebudeme už schopni poskytovat prakticky vůbec žádnou jinou péči než péči o covidové pacienty?

Kdy čekáte v nemocnicích největší nápor?

Pokud by se teď stal zázrak a už se nikdo nenakazil covidem, tak víme, že dalších 14 dní budou počty pacientů v nemocnicích jenom růst. Mě mrzí, že nevyšla moje optimistická předpověď, za kterou se trochu omlouvám. Já jsem začátkem října říkal, že na začátku listopadu budeme mít 10 tisíc nakažených denně, ale že by to zdravotnictví mělo zvládnout se čtvrtinovou zátěží proti loňskému roku, díky tomu, že část lidí je naočkovaných a část lidí nemoc prodělala. Podcenil jsem to, že ta imunita po prodělání nemoci i po očkování klesá rychleji, podcenil jsem to, že ta mutace delta je mnohem nakažlivější a jsme prakticky na 50 % té loňské zátěže. Máme 5,5 tisíce pacientů v nemocnicích, máme asi 760 ve vážném stavu a už nám zase minulý týden umřelo denně víc než 100 lidí. To je zase polovina těch strašlivých čísel z loňského roku.

Jak jsou na tom tuzemské nemocnice s obsazeností lůžek: Lůžek standardních s kyslíkem je volných zhruba 22 %, lůžek s tzv. ventilátory je neobsazených asi 20 %. Lůžka s oxygenátory, přístroji zajišťujícími vysokoprůtokový kyslík, mají asi 28% rezervu… Lůžek s mimotělním oběhem (ECMO) je volných 60 %. Za jak dlouho se mohou ta lůžka zaplnit?

Zmíním slova matematika Reného Levínského. Podle jeho predikce, když se něco nestane, tak za tři týdny jsou nemocnice tzv. full house, úplně plné. Takže do Vánoc.

Jedna věc jsou přístroje, druhá věc samozřejmě lidské síly. Dokázal byste vyčíslit, kolik jich teď zhruba chybí?

V současnosti máme 4 700 zdravotníků, kteří jsou nakaženi a nemohou chodit do práce, z toho je přes 700 lékařů. Smutná je ta dynamika, za jeden jediný týden onemocnělo dva tisíce zdravotníků, víc než 300 lékařů. Naštěstí většina má lehčí průběhy, protože jsou naočkovaní, ale přesto v té práci samozřejmě chybí. K tomu přispívají další problémy, že se zavírají třídy, zavírají se školy, lékařky a zdravotní sestry jsou matky, někdo se o ty děti musí starat. A lidé taky stonají s něčím jiným, protože když jste měsíce vystavena takovému tlaku, že si nemůžete vzít ani dovolenou, tak ti lidé už jsou prostě slabí, unavení. Ta míra nemocnosti mezi zdravotníky je vysoko nad normálem.

Neutlumovat péči je trochu hazard

Některé nemocnice už kvůli koronaviru redukují kvalitu péče. Například Fakultní nemocnice Brno od pondělí snížila plánové operace na 65 % a podobně chce řešit nedostatek personálu taky brněnská Fakultní nemocnice u svaté Anny. V kterých dalších nemocnicích je radikální útlum péče na obzoru?

Péče je utlumená vlastně po celé Moravě. Někde k tomu ještě sáhnout nemuseli a ono to je to trošku hazard, neutlumit tu péči včas, protože vy, když někoho odoperujete, tak tím, že ho vyvezete z operačního sálu, tak péče nekončí. Musíte ho mít kam položit, na tu jednotku intenzivní péče a na další doléčení. Musíte to plánovat a musíte mít také zachovanou nějakou rezervní minimální kapacitu pro případy, které nesnesou odkladu. I v covidové epidemii budou lidé dostávat mozkovou mrtvici, infarkt, embolii plicní, budou mít autonehody a podobně a pro tyto případy samozřejmě musíte mít nějakou kapacitu volnou. Takže je strašně důležité koordinovat nemocnice mezi sebou. Proto existuje dispečink lůžkové péče a funguje už po té první vlně.

Embolie, mrtvice, infarkt, to jsou samozřejmě záležitosti, které odklad nesnesou, ale pak jsou plánované zákroky, kterých se covidová situace také dotýká. Kterých zákroků, plánovaných operací se pacienti stále častěji nedočkávají?

Tak takovým klasickým příkladem jsou náhrady velkých kloubů, tzn. endoprotézy kyčelních, kolenních kloubů. To jsou operace, které nejsou v dané chvíli život zachraňující, takže se dají odložit, ale těm lidem to přináší obrovské utrpení, protože oni prostě nemohou chodit, mají bolesti. Jak se asi cítí člověk, který měl mít operaci vloni, ta mu byla odložena kvůli epidemii. Udělal všechno, co mu lékaři doporučovali, nechal se naočkovat, přeočkovat, chránil se, choval zodpovědně a teď dostane další ťafku, že se mu operace zase odloží, bůhví na kdy.

Od pondělí nesmí neočkovaní lidé a ti, kteří v posledním půl roce neprodělali covid, do restaurací, barů, hotelů, služeb, na sport a kulturu. Testy už nestačí. Jsou podle vás potřebná ještě razantnější opatření?

Opatření jsou určitě správná. Jen si myslím, že měla přijít dřív. Já jsem byl minulý týden třeba v Aténách a tam, když neprokážete očkování a zároveň doklad totožnosti, tak vám nedají ani kaávu na zahrádce. U nás se hrozí fiktivní pokutou 3 miliony korun, ale tam ti provozovatelé pokutu 5 tisíc euro skutečně dostávají.

Vy byste ty hospody tedy raději zavřel? Byl byste pro lockdown?

Rozhodně bych je zavřel dřív než školy. Školy bychom se měli pokusit udržet, protože děti jsou chudáci. Lockdown může mít spoustu variant. Ale určitě přichází na řadu omezení velkých akcí – tedy diváci na sportovních stadionech, velké koncerty atd. To bude zřejmě na řadě, protože obávám se, že ta stávající opatření stačit nebudou. Čím déle budou politici váhat, tím ta opatření, aby zbrzdila rozjetý vlak epidemie, budou muset být přísnější. Budou muset trvat delší dobu, umře nám zbytečně víc lidí a následky pro ekonomiku budou mnohem závažnější.

Reklama

Doporučované