Hlavní obsah

Schodek rozpočtu může být až 500 miliard, přiznala Schillerová

Foto: vlada.cz

Alena Schillerová.

Reklama

Naposledy Poslanecká sněmovna souhlasila se zvýšením schodku na 300 miliard korun.

Článek

Schodek státního rozpočtu by se mohl zvýšit až na 500 miliard korun. „Můžeme se k této částce příblížit,“ uvedla v České televizi ministryně financí Alena Schillerová. Je tak pravděpodobné, že bude muset znovu žádat Poslaneckou sněmovnu o jeho navýšení. Naposledy Sněmovna souhlasila se zvýšením schodku na 300 miliard korun 22. dubna. Před pandemií koronaviru byl schodek rozpočtu letos naplánován na 40 miliard korun.

Ekonomové už dříve uvedli, že na základě květnových dat bude schodek za celý letošní rok vyšší než naplánovaných 300 miliard korun. V květnovém výsledku hospodaření státu se už podle nich plně promítly dopady opatření proti šíření koronaviru. Zároveň lze v dalších měsících v souvislosti s nárůstem počtu nezaměstnaných očekávat ještě větší tlak na státní rozpočet.

Ten ke konci května skončil ve schodku 157,4 miliardy korun z dubnových 93,8 miliardy korun. Letošní květnový výsledek je nejhorší od vzniku ČR. Dosud byl ke konci května nejvyšší schodek rozpočtu v roce 2010, a to 95,4 miliardy korun.

„Virová pandemie se během května již naplno projevila v bilanci českých veřejných financí. I po dvojité revizi, které český plán na letošní rok doznal, se zdá být krajně nepravděpodobné, že by se jej podařilo udržet,“ uvedl analytik Raiffeisenbank Vít Hradil. Ačkoliv se podle něj epidemiologická situace výrazně zlepšuje, zbytek roku nevěstí pro rozpočet nic růžového.

„Prozatím předpokládáme, že státní rozpočet skončí letos v mírně vyšším deficitu, než činí plán, a to kolem 350 miliard korun. Nicméně patrně nevyhnutelný je i vysoký deficit v příštím roce,“ uvedl i hlavní ekonom ING Jakub Seidler. Vzhledem k mimořádným opatřením vlády ale není podle něj květnový výsledek státního rozpočtu příliš velkým překvapením.

„Květnový výsledek státního rozpočtu naplno ukázal potenciál výpadků v daňových příjmech. Státní rozpočet by letos podle nás měl skončit v rekordním deficitu 340 miliard korun,“ uvedl ekonom Komerční banky František Táborský.

„Letošní květnový hluboký schodek je v době, kdy se koronakrize ještě zdaleka neprojevila v kompletní podobě a míra nezaměstnanosti je stále nízko, obzvláště varovný,“ uvedl naopak hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. Podle něj je velmi optimistické předpokládat, že letos skončí rozpočet se schodkem 300 miliard korun. „Realisticky je třeba počítat s deficitem přesahujícím 400 miliard korun, který se ale může prohloubit na 500 až 600 miliard korun,“ uvedl.

Nejvyšší deficit měl doposud rozpočet za rok 2009 kvůli dopadům světové hospodářské krize, a to přes 192 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované