Hlavní obsah

Rozšiřte si obzory. Tohle je pět nejpovedenějších dílů podcastu Checkpoint

Foto: Adam Hříbal

Čeští i zahraniční politici, špičkoví novináři, experti, akademici, spisovatelé, aktivisté a lidé přímo v centru dění – ti všichni už byli hosty podcastu Checkpoint.

Reklama

Článek

Už půl roku pro vás připravujeme Checkpoint o tom, co se děje a o čem se diskutuje za hranicemi Česka. Pusťte si nejpovedenější díly podcastu Evy Soukeníkové a Jolany Humpálové a zařaďte ho do své pravidelné zpravodajské rutiny.

Bělorusko: „Udržím se tu za každou cenu.“ Lukašenko Bělorusy ze svých spárů nepustí

Stále poměrně aktuální díl o dění v Bělorusku. V zemi se od vyhlášení výsledků prezidentských voleb demonstruje. Protesty už nejspíš stály několik lidí život, mluví se i o opoziční vládě v exilu. A to všechno kvůli poslednímu diktátorovi v Evropě.

„Vládnoucí elita v Bělorusku je vůči Lukašenkovi stále velmi loajální. Stejné je to třeba i s policií, bezpečnostními silami a armádou. Pravděpodobně budou jednat v jeho zájmu, zajistí, že bude opozice potlačena, aby udržely Lukašenka u moci,“ říká v Checkpointu bezpečnostní analytik Alex Kokcharov.

Black Lives Matter: Spojené státy jsou založené na rasismu, říká sociolog ze Stanfordu

Policejní násilí, rasová segregace, protesty. Historie ve Spojených státech se znovu opakuje. Tato epizoda podcastu Checkpoint je věnována protestům ve Spojených státech, které se rozhořely letos v květnu po smrti George Floyda. Uslyšíte v ní mimo jiné aktivistku a přední členku clevelandské buňky hnutí Black Lives Matter Latonyu Goldsbyovou a sociologa ze Stanfordské univerzity Matthewa Claira, který se zabývá problematikou rasismu.

„Myslím, že rasismus v americké historii prošel jistým vývojem, je ale stále silně přítomný. Přestože dnes je rasismus spíš skrytý, institucionalizovaný, zneviditelněný, je to přesto stále velmi silný rys americké společnosti,“ říká sociolog Clair.

Indie: Zmatky a pouliční boje. Virus prohlubuje rozdíly mezi kastami a posiluje premiéra

Jak působí koronavirus na druhou nejlidnatější zemi světa? Začátek jarních karanténních opatření v Indii byl krušný. Provázely ho zmatky, bití lidí na ulici i sebevraždy kvůli zavřeným obchodům s alkoholem.

„V Indii panuje opravdu mnoho obav ohledně určitých restrikcí, hlavně vůči skupině nejchudších lidí - těm, kteří jsou normálně na ulici, většinou námezdním dělníkům, již se už dostali do střetů s policií v ulicích Bombaje,“ popisuje v Checkpointu Marya Shakilová, politická reportérka indické CNN.

Cancel culture: V Česku zaměňujeme svobodu projevu a výsměch menšinám

Cancel culture, tedy takzvaná kultura rušení, stojí za intenzivní a v mnoha případech nepřehlednou veřejnou debatou. Ačkoliv jde o fenomén, o kterém se intenzivně mluví v posledních měsících, nejde vlastně o nic nového. S vývojem technologií se spíš mění způsoby a rozsah, jakým se společnost daných věcí zbavuje. A stejně tak se i mění témata, která cancel culture podléhají.

„V Česku se příliš nechápe, o co jde, má se za to, že jde o svobodu projevu a že vysmívání menšinám je tu možné,“ srovnává spisovatelka Radka Denemarková situaci v zahraničí a u nás. „Nepochopení je veliké,“ říká.

Bonus: Na cestu vlakem do Chorvatska nezapomeňte powerbanku. A sushi objednat předem

Zřejmě nejvíc terénní díl Checkpointu vznikl na vlakových záchodcích na trase Praha-Rijeka. Dvacátou epizodu podcastu natočila Jolana Humpálová v populárním žlutém vlaku, který letos vozil Čechy až do Chorvatska. Doporučujeme, pokud si chcete vychutnat železniční atmosféru, osobní tipy autorek na kvalitní četbu a nakouknout do zákulisí výroby podcastu.

Checkpoint

Desetiminutovka o světovém dění s redaktorkami zahraniční rubriky Seznam Zpráv Jolanou Humpálovou (@Jolana_H) a Evou Soukeníkovou (@eva_souk). Každý čtvrtek nový díl na webu, Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech epizod Checkpointu najdete zde, ostatní podcasty Seznam Zpráv zde. Svoje tipy, postřehy, nápady i připomínky pište na audio@firma.seznam.cz.

O Checkpointu tweetujte a pište na sociální sítě pod hashtagem #Checkpoint_JolEva.

Reklama

Doporučované