Hlavní obsah

„Učil se od válečného zločince a teď je v Srbsku mužem číslo jedna,“ říká novinářka o prezidentovi

Foto: Profimedia.cz

Srbské volby ovládla strana prezidenta Vučiče.

Reklama

aktualizováno •
Článek

V Srbsku se konaly parlamentní volby, podle očekávání tam drtivě vyhrála strana prezidenta Aleksandara Vučiče. Podle opozice byly volby nelegitimní. Jakou pozici má mezi Srby prezident Vučič a jak velký je ruský vliv na Balkánu?

Víkendové parlamentní volby podle oficiálních informací drtivě vyhrála Srbská pokroková strana, v jejímž čele stojí současný prezident Aleksandar Vučič. Do předvolební kampaně silně zasáhla epidemie nemoci covid-19. Termín voleb se posunoval a víceméně znemožňoval kampaň komukoli jinému než vládnoucí straně a prezidentovi.

„Nejdůležitější je si uvědomit, že jsou výsledky těchto voleb pouze na papíře, že opravdu svobodné nebyly. Nebyla tu žádná řádná předvolební kampaň, opozice neměla férovou možnost reprezentovat svoje postoje,“ říká v podcastu Checkpoint Marija Rističová, šéfka srbské pobočky balkánské neziskovky BIRN.

Za výsledek voleb částečně mohou i srbská média, která podle investigativní novinářky Milicy Šaričové informovala nepoměrně víc právě o vládnoucí straně srbského prezidenta Vučiče. „Regulační úřad pro elektronická média to zapíral a tvrdil, že opozice, která teď volby bojkotovala, je v médiích častěji. Došli jsme k tomu, že to tak není. V jakémsi předvolebním programu byli prezentováni všichni stejně, ale ostatní média byla plná Vučiče a jeho kolegů. Takže nakonec v médiích zabral Vučič většinu času – a volby vyhrál,“ popsala situaci v Srbsku novinářka.

Vučičova minulost je v souvislosti s médii příznačná – v devadesátých letech působil jako ministr informací. „Snažil se zadusit svobodu médií. Ty nejlepší kreace se naučil od Vojislava Šešelje, kterého Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii v Haagu odsoudil za válečné zločiny. Vučič si počkal na nové tisíciletí, s nímž přišla i jeho šance. A od roku 2012, kdy se k moci dostala jeho Srbská pokroková strana, si začal budovat kult osobnosti. Stal se hlavním mužem Srbska,“ vysvětluje Milica Šaričová v Checkpointu.

V roce 2009 zažádala tato balkánská země o přijetí do Evropské unie, v posledních letech ale zároveň utužuje vztahy s Ruskem a Čínou. A v zemi bují i totalitářské tendence. Podle Šaričové panuje mezi Ruskou federací a Srbskem jakási milostná aféra, která je založena na iracionálních rozhodnutích a historickém kontextu. „Pro ruskou propagandu je to v Srbsku hrozně jednoduché, protože lidé tu věří, že Rusko je stále tím spojencem. A Rusové to dělají velmi dobře, mají dobré PR,“ dodává.

Aktuální epizodu podcastu Checkpoint, která se zabývá aktuální situací v Srbsku, si pusťte v přehrávači nahoře.

Checkpoint

Desetiminutovka o světovém dění s redaktorkami Jolanou Humpálovou (@Jolana_H) a Evou Soukeníkovou (@eva_souk). Každý čtvrtek na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Checkpointu najdete zde, ostatní podcasty Seznam Zpráv zde. Svoje tipy, postřehy, nápady i připomínky pište na audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované