Hlavní obsah

Rozsudek v půlmiliardové kauze, která navedla policii na Faltýnkovy

Foto: Anna Vavríková / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Podnikatel Saman El-Talabani je klíčový svědek v korupční kauze Stoka. Krajský soud v Brně jej poslal do vězení na čtyři roky.

Reklama

V Brně padly vysoké tresty ohledně obřího krácení daní. Odsouzený podnikatel Saman El-Talabani díky výpovědi v této kauze nasměroval policisty k rozkrývání případu rozsáhlé korupce známého jako Stoka.

Článek

Krajský soud v Brně ve čtvrtek vynesl rozsudek v případu obřího krácení daní. Mezinárodní firmy v něm fiktivně obchodovaly s předraženým textilem. Státu vznikla škoda ve výši 470 milionů korun.

Kauza je však zajímavá ještě z dalšího pohledu. Mezi osmi odsouzenými totiž figuruje brněnský podnikatel iráckého původu Saman El-Talabani, jedna z klíčových postav korupční kauzy na Brně-středu.

Soud mu nyní v nepřítomnosti udělil souhrnný čtyřletý trest. Kromě usvědčení z krácení daní sečetl i sankce za méně závažnou trestnou činnost. Dostal také peněžitý trest ve výši jednoho milionu korun. Deset let nesmí figurovat ve vedení obchodních společností. „Podílel se na řízení a činnosti fiktivních firem, přestože tam neměl žádnou oficiální pozici,“ sdělil ve čtvrtek soudce Michael Vrtek.

Mezi odsouzenými jsou také další podnikatelé s arabskými kořeny. Soud označil za vůdčí postavu skupiny Husseina Rekhema. Uprchlého podnikatele soud poslal do vězení na třináct let. U dalších odsouzených padly tresty v rozmezí sedm až jedenáct let. „Soud bohužel pochybuje, že bude škoda jakkoli uhrazena,“ řekl Vrtek.

S rozsudkem byl spokojený také státní zástupce Radek Mezlík, který kromě tohoto případu dozoruje také kauzu Stoka. „Padly tvrdé tresty a s přístupem soudu se v podstatě ztotožňuji. Tato kauza je mimořádná. Nejspíš už ve své kariéře nezažiji daňový případ za půl miliardy korun, v němž by drtivá většina obviněných trestnou činnost doznávala,“ okomentoval Mezlík.

Obhájci se k trestům vyjadřovat nechtěli.

V kauze obřího krácení daní El-Talabani neoficiálně řídil obchody mezi fiktivními společnostmi, které si vzájemně prodávaly předražený textil. „V letech 2008 - 2010 vytvářeli (obžalovaní) fiktivní řetězec společností, které spolu měly obchodovat s textilem, který byl víceméně desetinásobně předražený. Obchody měly končit vývozy do Spojených arabských emirátů a do Iráku, přičemž od finančního úřadu byly požadovány nadměrné odpočty DPH,“ uvedl státní zástupce Radek Mezlík, který kromě tohoto případu dozoruje také kauzu Stoka.

Rozsudky jsou nepravomocné. Někteří z obhájců si ponechali lhůty na odvolání. Částečně se odvolal také státní zástupce. „V případě tří spolupracujících obviněných jsem si podal odvolání v jejich prospěch. Jejich tresty považuji za příliš přísné,“ vysvětlil Mezlík.

„Soud je překvapený. S tím jsem se ještě nesetkal,“ řekl Vrtek. Pro pochopení je třeba uvést, že mezi čtyřmi spolupracujícími byl právě El-Talabani. „Velmi přínosně vystupuje v kauze Stoka. Toto jeho úsilí by podle mého názoru mělo být více oceněno soudem,“ sdělil Mezlík. Podle zákulisních informací by v případě vysokého trestu hrozilo, že ve Stoce nebude dále vypovídat. Soudní jednání jsou v korupční kauze naplánovaná na září.

Další dva spolupracující, Michal Lomjanský a Radek Novák, byli podle obhájce důležití pro rozkrytí rozsáhlé daňové kauzy. „Také proto jsem se i v jejich případě odvolal,“ dodal Mezlík.

Čtvrtečnímu rozsudku předcházely bizarní řeči obžalovaných. Předháněli se v tom, kdo měl na nelegálním obchodování větší vinu. „Obžalovaní postupně začali spolupracovat s policií, ale vesměs až na základě důkazní situace,“ popsal Mezlík. Věřili, že dostanou nižší tresty.

El-Talabani si už dřív požádal o to, aby se soudních jednání nemusel účastnit. Chyběl také na čtvrtečním vyhlášení rozsudku. „Jeho jednání koresponduje s tím, jak bylo vedeno další dokazování,“ řekl při odůvodnění Vrtek.

Podnikatel je zároveň klíčový svědek, který policisty dovedl ke korupční kauze v Brně-střed. Díky jeho výpovědím a svědectví začali policisté rozplétat vazby politiků a podnikatelů v takzvané kauze Stoka. Mezi hlavními aktéry jsou bývalí vlivní politici ANO, včetně bývalého místostarosty Brna-středu Jiřího Švachuly. Podle vyšetřovatelů a státního zastupitelství ovlivnili veřejné zakázky za stamiliony korun. Týkaly se především oprav obecních domů v centru Brna.

Na obřím krácení daní, které ve čtvrtek řešil krajský soud, se podílel podnikatel Pavel Ovčarčin. Také on patří k obžalovaným v kauze Stoka. Jeho jméno však při čtvrtečním vyhlášení nezaznělo. Nedávno totiž dostal za podobnou trestnou činnost šest let nepodmíněně. Podílel se také na nelegálním obchodu s kosmetikou. V tomto případě soud vyčíslil škodu asi na 10 milionů. „Jeho věc byla vyňata k samostatnému projednání,“ prohlásil soudce Vrtek. Jak upřesnil státní zástupce, soudy teď musejí čekat, až nabude šestiletý trest právní moci. Teprve později vyřknou nad Ovčarčinem souhrnný trest.

Reklama

Doporučované