Hlavní obsah

Ruce, boky, spousta barev a hlavně vyprávění příběhu. To je bollywoodský tanec

Lucie Linhartová a Jarmila Chromíková, tanečnice a lektorky.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Bollywood. Slovo známé jako označení centra v indické Bombaji, kde vzniká množství filmů točených v hindštině. Právě k nim se neodmyslitelně váže i charakteristický stejnojmenný tanec.

Článek

„Tanec vyjadřuje zakázané scény ve filmu, jako jsou intimní scény a tak dále. Je to popisování situace jako smutek, oslava,“ vysvětluje hlavní úlohu tance ve filmu Jarmila Chromíková, která se v Česku tanci věnuje. „Původně to vzniklo proto, když si ve filmu vyznávají lásku, tak tam bývá dvojice, která se zamiluje a různě tam tančí. Pak z toho vznikly ty davové scény, které jsou velmi působivé a barevné,“ doplňuje Lucie Linhartová, také jedna z tanečních lektorek. Podle nich tak tento tanec, který je specifický svými pohyby, kde dominují ruce a tanečnice jsou při něm oblečené ve velmi barevných oděvech s různými šperky, není jen o samotném pohybu, ale hlavně o výrazu a příběhu, který jím lze sdělit.

Příběh každého tance pak samotný pohyb určuje. „Je důležité, že když se zpívá o boku, tak my ten bok musíme nějakým prvkem ukázat. Nebo oko. Nemůže se zpívat o oku a my si tam budeme vlnit bokem,“ názorně předvádí Chromíková. Stejně tak se příběh váže i k volbě šatů, ve kterých tanečnice vystupují. Podle znázorňovaného příběhu volí jednotlivé šaty, jednou barevné, jindy více střízlivé.

Bollywoodský tanec není párovým tancem, v Česku je populární hlavně mezi ženami. Často také bývá zaměňován s břišními tanci, což je ale chyba. Obě lektorky však přiznávají, že dnes dochází k prolínání jednotlivých tanečních stylů. Do bollywoodského tance se tak mísí i prvky hip hopu, salsy nebo baletu.

Rozhovor je součástí pořadu Ráno na gauči, který můžete sledovat každé všední ráno od 7:00 na Televizi Seznam. Návod k jejímu naladění naleznete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované