Hlavní obsah

Ruské volby začaly až s desetinásobně nižší účastí než před pěti lety, Putin už ale odvolil

Ruský prezident Vladimir Putin odvolil v Moskvě.Video: Reuters

 

Reklama

Slabý zájem voličů podle médií provází dnešní volby v Moskvě a Petrohradě. Zatímco před pěti lety už mělo v Petrohradu před polednem odhlasováno více než deset procent voličů, nyní to nebyla ani dvě procenta. Podle webu deníku Vedomosti to uvedla nevládní organizace Golos, která monitoruje volby.

Článek

Účast v Moskvě podle listu Kommersant po třech hodinách od otevření volebních místností činila 1,36 procenta. Mezi voliči, kteří již odhlasovali, byl i prezident Vladimir Putin.

Předseda moskevské volební komise nicméně o hodinu později oznámil, že v poledne účast překročila pět procent. Úřady podle BBC umožnily hlasovat i chatařům, kteří z Petrohradu vyjeli na víkend do okolních oblastí.

V Moskvě úřady z voleb do městského sněmu pod formálními záminkami vyloučily opoziční kandidáty, něco podobného se podle médií dělo i v Petrohradu, kde se rozhoduje o gubernátorovi.

V Moskvě je vládní strana Jednotné Rusko, která dominuje městskému sněmu, podle opozice tak nepopulární, že se všichni její kandidáti raději o mandát ucházejí jako nezávislí.

Moskevští policisté dnes zatkli dvě členky punkové skupiny Pussy Riot a zhruba deset dalších lidí z jejich doprovodu při pokusu dojít k sídlu ruské vlády s duhovou vlajkou, symbolizující sexuální menšiny, a transparentem „Putine, odejdi sám“. O zatýkání podle serveru Newsru.com informovala Naděžda Tolokonnikovová, která si jako členka Pussy Riot odpykala téměř dva roky za mřížemi za excentrické vystoupení proti Putinovi v moskevské katedrále před prezidentskými volbami v roce 2012.

Evropský soud pro lidská práva koncem loňského roku počínání ruské justice odsoudil a nařídil Rusku punkerky odškodnit.

Celkově se dnes po celém Rusku, včetně anektovaného Krymu, koná 6015 voleb a referend různého typu. Volební místnosti se zavřou ve 20:00 místního času. To znamená, že na Čukotce, Kamčatce nebo na Sachalinu volby už skončily.

Reklama

Doporučované