Hlavní obsah

Rusko chce zakázat svědky Jehovovy. Podle úřadů jde o extremisty

Svědkové Jehovovi jsou příliš extremistická organizace, tvrdí ruské ministerstvo spravedlnosti. Video: Nela Vejvodová

 

Reklama

Náboženská organizace už je zakázaná v některých ruských městech. Její členové už několikrát stanuli před soudem. Svědkové viní úřady z rozhodování pod vlivem pravoslavné církve.

Článek

Ruské úřady v celé zemi pozastavily činnost náboženské organizace svědkové Jehovovi. Nejvyšší soud má v nejbližší době rozhodnout, zda je organizace extemistická, jak tvrdí ministerstvo spravedlnosti. Svědky Jehovovy viní z šíření extremistické literatury a poukazuje na to, že její členové prezentují své náboženství jako jediné správné. Konečné rozhodnutí by mělo být známé 5. dubna.

O svědky Jehovovy se ruské úřady zajímají dlouhodobě, v jejich sálech, kde se běžně setkávají, policie provádí razie a hledá závadnou literaturu. V některých městech, například v Samaře, Orlu nebo Birobidžanu je organizace zakázaná už teď.

Rozhoduje pravoslavná církev

„Kdyby nejvyšší soud rozhodl ve prospěch ministerstva, mělo by to pro svědky Jehovovy v Rusku katastrofální následky. Každý by mohl být trestně stíhán pouze za to, že se účastní náboženských setkání, čte si s ostatními bibli nebo mluví s lidmi o své víře,” uvádí organizace na svém webu. Zároveň viní úřady z toho, že rozhodují pod vlivem pravoslavné církve, ke které se v Rusku hlásí zhruba polovina obyvatelstva.

„Při všech soudních procesech proti svědkům Jehovovým bylo vidět, že soud nedopřál sluchu obhajobě a stanul na straně prokuratury či ministerstva spravedlnosti," řekl ruské redakci BBC mluvčí ruských jehovistů Jaroslav Sivulskij, podle kterého není k zákazu žádný důvod. „Snažíme se vysvětlit lidem, že nejsme žádní extremisté. Jsme řádní občané, platíme daně a dodržujeme zákony, a tak obvinění z extremismu je prostě absurdní," dodal.

Náboženská společnost svědkové Jehovovi vznikla ve Spojených státech, v Rusku působí od roku 1991.

Reklama

Související témata:

Doporučované