Hlavní obsah

Rusko: Jed použitý při útoku na ruského exšpiona mohl pocházet z Česka. Stropnický to odmítá

Kreml popírá, že by nervový plyn na svém území někdy vyvíjel. Video: AP, Reuters, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický se ohradil vůči tvrzení mluvčí ruského ministerstva zahraničí. Ta uvedla, že smrtící látka Novičok, jíž byl otráven ruský exšpion Skripal, může pocházet také z České republiky. Zároveň popřela, že by Rusko nebo Sovětský svaz podobnou látku někdy vyvíjely.

Článek

Podle mluvčí ruského ministerstva Marije Zacharovové je pravděpodobné, že místem původu smrtícího nervového plynu je buď Česká republika, Slovensko, Velká Británie, nebo Švédsko. Nad Spojenými státy prý „visí otazník”. Uvedla to v rozhovoru v ruské vládní televizi Rossija 24.

Prohlášení Zacharovové v sobotu odmítl český ministr zahraničí Martin Stropnický (ANO). „Musím to naprosto rezolutně odmítnout. Je to klasická ukázka toho, jak odvést pozornost od poznatků britských vyšetřovatelů,” sdělil Stropnický médiím. Za absurdní označila tvrzení Rusů také ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (ANO).

Podle Zacharovové provádějí jmenované země od konce devadesátých let „intenzivní výzkum látek z projektu Novičok”. Zároveň také popřela, že by Rusko nebo Sovětský svaz kdy podobnou látku vyvíjely. Totéž uvedl ve čtvrtek zástupce ministra zahraničí Sergej Ryjabkov.

Prohlášení Zacharovové však odporuje dosavadním informacím západních, ale i ruských expertů včetně těch, kteří byli zapojeni do výzkumu sovětských chemických zbraní. Podle listu Kommersant byl Novičok vyvinut koncem 80. let v tehdy sovětském Uzbekistánu a jeho tvůrci za něj obdrželi Leninovu cenu, jedno z nejvyšších sovětských vyznamenání.

Smrtící látka byla použita při útoku na bývalého ruského špiona Sergeje Skripala a jeho dceru Juliji ve městě Salisbury na jihu Anglie. Britský ministr zahraničí Boris Johnson z útoku obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina. Kreml jakoukoliv spojitost s útokem kategoricky odmítá.

Reklama

Doporučované