Hlavní obsah

Ruský Chabarovsk protestuje. Policie zasáhla proti demonstrantům

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Policejní těžkooděnci v ruském Chabarovsku poprvé po třech měsících tvrdě zasáhli proti demonstrantům. Ti již 93. den protestují proti zatčení tamního gubernátora Sergeje Furgala.

Článek

V červenci zaplavily město Chabarovsk na ruském Dálném východě desetitisícové protesty vyjadřující nespokojenost se zatčením tamního gubernátora Sergeje Furgala. Ten se momentálně nachází v moskevské vazební věznici a čelí podezření z účasti na vraždách podnikatelů spáchaných v minulosti. Furgal obvinění odmítá.

Do tohoto víkendu byly chabarovské protesty víceméně pokojné, teď jsou ale demonstrace násilně potlačovány - poprvé po třech měsících proti nim policie použila sílu. Místní média informují o desítkách zatčených a zraněných. Podle webu DVhab.ru bylo zadrženo 25 lidí, zatímco zástupce chabarovského štábu Alexeje Navalného Andrej Pastuchov pro agenturu Interfax uvedl, že policie zadržela asi 40 lidí včetně jejich koordinátora Alexeje Vorsina. Regionální web OVD Info uvádí, že mezi zadrženými jsou nejméně dva novináři.

Výhrůžky, zranění a násilí

Podle místních médií během protestů došlo ke střetům s policií, několik lidí bylo zraněno. Záběry z místa incidentu ukazují, jak jedna žena po útoku spadla na zem, podle nepotvrzených zpráv měla poranění hlavy. Další obětí se stal muž, kterému zlomili nos. Dva zadržení mladíci se obrátili na chabarovský štab Navalného a informovali o bití a mučení policií. Podle jejich slov je „položili na kolena a šikanovali“.

O dalším násilném zásahu proti protestujícímu informuje web OVD, jde o mladíka, který se stal obětí výhrůžek a urážek ze strany policie. Na oddělení, kam ho přivezli, s ním komunikovali tři důstojníci ruské Federální služby bezpečnosti (FSB). „Žiješ normálně?“ ptali se během výslechu. Vyhrožovali také, že „vyhodí matku a otce z práce“ a zadrženého ze školy.

Policejní zákrok následoval podle opozičního aktivisty Andreje Pastuchova poté, co se někteří demonstranti rozhodli postavit stanový tábor před sídlem krajské správy. „Policie trvala na odklizení stanů a varovala, že jinak použije fyzickou sílu. Demonstranti odmítli. O pár minut později z budovy vyšli příslušníci policejních jednotek OMON a začali lidi rozhánět, strhávat stany a zatýkat,“ popsal situaci aktivista.

Opoziční politik Alexej Navalnyj, který se v Německu zotavuje z otravy novičokem, policejní zákrok odsoudil. „Jsou to prostě darebáci. Když polovina lidí v Chabarovsku vyšla do ulic, zalezli jako švábi. Čekali tři měsíce, až počet lidí na demonstraci klesne, aby vyšli ven a začali lidi jen tak mlátit,“ napsal Navalnyj na svém Twitteru.

„Tady není Moskva“, „Hanba policii“ či „Furgal není vrah“. Tato a další hesla zněla v Chabarovsku i dnes. Místní obyvatele policejní brutalita nezastavila, a tak se znovu vydali do ulic. Podle médií tvoří většinu protestujících starší ženy. Demonstranti rovněž vyjádřili vděčnost důstojníkovi Romanu Timirovovi, který předešlou noc hodil svá ocenění pod nohy bývalým kolegům, a vyjádřil tak solidaritu s protestujícími. Zanedlouho se k němu přidal další policista. Podle štábu Navalného jeden z nich byl následně zadržen důstojníky FSB.

Média a veřejnost označují incident za nejtvrdší zákrok proti chabarovským demonstracím. Ty rovněž patří k nejdelším projevům nespokojenosti s Kremlem mimo Moskvu za posledních 21 let.

Reklama

Související témata:

Doporučované