Hlavní obsah

Ruský historik dostal 12,5 roku za vraždu studentky. Její ruce měl v batohu

Foto: Profimedia.cz

Ruský historik Oleg Sokolov. Za vraždu své partnerky dostal 12,5 roku vězení.

Reklama

Milostný vztah na pracovišti skončil peklem. Ruský historik Oleg Sokolov, považovaný za znalce epochy francouzského císaře Napoleona Bonaparteho, dostal dnes u soudu v Petrohradě za vraždu své partnerky 12,5 roku vězení.

Článek

Loni 9. listopadu v ruském Petrohradě policie zadržela 63letého historika, docenta Petrohradské státní univerzity a odborníka na napoleonskou epochu Olega Sokolova, když opilý spadl do řeky Mojky. V jeho batohu našla ženské ruce, v jeho bytě pak zbytek těla jeho přítelkyně.

Sokolov u soudu posléze přiznal, že se se svou čtyřiadvacetiletou partnerkou a bývalou studentkou Anastasijí Ješčenkovou pohádal a v afektu ji zabil. Řekl, že měl v plánu se těla zbavit a pak v kostýmu Napoleona veřejně spáchat sebevraždu.

Sokolov, který svého času přednášel i na pařížské Sorbonně a který je nositelem Řádu čestné legie, se k vraždě už dříve přiznal. Trval však na tom, že jeho čin byl „spontánní a nekontrolovatelný“, píší ruská média. Podle jeho slov se před vraždou s Ješčenkovou pohádal, protože urážela jeho rodinu a děti, a tak ji v afektu zabil.

Obžaloba, podle níž historik vraždu plánoval a snažil se po sobě zakrýt stopy, požadovala pro Sokolova 15 let ve vězení s maximální ostrahou. Jeho právníci však trvali na osmiletém trestu, a to s odkazem na „nemorální“ chování oběti před vraždou. Podle obhájce historika Sergeje Lukjanova chování Ješčenkové ovlivnilo skutečnost, že ji Sokolov zabil.

Historik se francouzským vojevůdcem a císařem zabýval stejně jako jeho partnerka. Společně s Ješčenkovou vydali několik odborných článků, Sokolov o Napoleonovi napsal několik knih a jako expert působil při natáčení několika filmů i při rekonstrukcích napoleonských bitev.

Podle médií si už v roce 2008 jedna petrohradská studentka stěžovala univerzitě, že ji Sokolov přivázal k židli, udeřil do tváře a vyhrožoval ocejchováním rozžhaveným železem, protože jej chtěla opustit. Renomovaná univerzita žádné kroky vůči historikovi nepodnikla.

Reklama

Doporučované