Hlavní obsah

Rusňákův fond chystá miliardovou výměnu obchodů za sklady

Foto: pxhere.com

Fond ze skupiny DRFG chystá nákupy logistických nemovitostí.

Reklama

Fond založený skupinou DRFG investora Davida Rusňáka prodá v Česku obchody a kanceláře v hodnotě 1,5 miliardy korun. Získaný kapitál fond plánuje rychle otočit, připravuje dvoumiliardové investice do skladů a hal.

Článek

Maloobchod poškodila covidová krize a kancelářským plochám zase vyrostl nečekaný konkurent v podobě home office. Jeden typ nemovitostí však krize příliš nepoškodila – sklady a také průmyslové haly. Právě na ně se nyní zaměří skupina DRFG investora Davida Rusňáka.

Samotnému nákupu však bude předcházet prodej. Fond z říše DRFG se chce prostřednictvím firem, v nichž jsou objekty zaparkované, zbavit nemovitostí s obchody a kancelářemi.

„Jde o prodej projektových společností, které jsou stoprocentními vlastníky objektů s maloobchodními jednotkami nebo kombinovanou funkcí po celé České republice. Nemovitosti jsou téměř plně pronajaté a mají potenciál se dále rozvíjet,“ uvedl hlavní analytik DRFG Pavel Zahradil. Sehnat kupce bude mít na starosti poradenská firma CBRE. Lokality s nabízenými areály fond neupřesnil.

Plánovaná transakce je součástí vytvoření nového pilíře fondu Fond Czech Real Estate Investment Fund. Ten se dosud opíral o nákupní parky. Nově k nim mají přibýt logistické a výrobní haly. Retail dosud tvořil 91 procent z nájemních výnosů fondu.

Výkon fondu od minulého roku oslabil. V březnu 2020 meziročně zhodnotil kapitál o 4,86 procenta. Letos v březnu byl meziroční výkon fondu 2,38 procenta.

„Prodejem nemovitostí fond uvolní kapitál a spolu s novými vklady investorů hodlá získané prostředky investovat především do skladovacích a průmyslových areálů, a to v celkové výši okolo dvou miliard korun,“ dodal zástupce DRFG. Akvizice připravuje nejen v České republice, ale například i v Polsku.

Czech Real Estate Investment Fund

– Čistá hodnota majetku ve správě: 5,3 mld. Kč

– Pronajímatelná plocha: 189 022 metrů čtverečních

– Výkonnost za 12 měsíců: 2,38 %

– Podíl dluhu k hodnotě: 47,5 %

Pramen: Report fondu 3/2021

Fond plánuje posílení v logistických realitách v době, kdy ceny hal rostou. Výnosy investorů kvůli tomu naopak klesají. Podle dat poradenské společnosti 108 Agency zaměřené na průmyslové reality roční výnos z dobře pronajatých nemovitostí v prémiových lokalitách klesl na 4,5 procenta, v regionech na 5,5 procenta.

„V industriálním sektoru jsou stále nové příležitosti, i když značně omezené. Na druhou stranu na český trh pořád vstupují noví hráči, ať už investoři nebo developeři,“ komentoval šéf 108 Agency Jakub Holec.

S novým fondem zaměřeným na průmyslové reality přišla na sklonku minulého roku společnost Jet Investment byznysmena Igora Faita. Ve stejném období spustila fond orientovaný na haly i skupina J&T.

Reklama

Doporučované