Hlavní obsah

Rusové nechtějí Sputnik. Jezdí na „očkovací zájezdy“ pro západní vakcíny

Foto: Profimedia.cz

Stále více Rusů míří za očkováním od zahraničí, kvůli cestovním omezením volí vakcíny západních výrobců.

Reklama

Evropskými regulačními orgány stále neschválená vakcína Sputnik V nutí Rusy toužící po cestování nechat se očkovat v zahraničí. Oblíbenou destinací je Balkán, kde se lze nechat naočkovat jednodávkovou i dvoudávkovou vakcínou.

Článek

Když se Rusko na konci roku 2020 stalo první zemí, která zaregistrovala a začala hromadně vyrábět vakcínu proti covidu-19, prezident Vladimir Putin doufal, že to zemi umožní otevřít se rychleji než tomu bude u západních států.

Ale ruská vakcína Sputnik V stále čeká na schválení mezinárodními regulačními orgány, což ztěžuje Rusům cestování do států EU nebo Severní Ameriky.

To tak vede k rozmachu očkovacích zájezdů do zemí očkujících „západními“ vakcínami, se kterými Rusko udržuje bezvízový styk. Nejčastějším příkladem je Srbsko, kam míří Rusové toužící po bezproblémovém cestování po Evropě. „Kontaktoval jsem cestovní kancelář, která vše vyřešila. Bylo to velmi snadné. Udělal jsem si z toho malou dovolenou mezi oběma dávkami Pfizeru,“ cituje deník The Guardian Denise Ovčinnikova.

„Vlastně nerozumím celé politice, která za tím stojí. Věřím všem vakcínám,“ řekl pracovník petrohradské PR agentury, který už byl loni v zimě očkovaný vakcínou Sputnik V. „Prostě jsem se cítil v pasti, už téměř dva roky nemohu cestovat a pracovat v Evropě, takže tohle byla moje cesta ven,“ vysvětluje Ovčinnikov.

Schválení vakcíny Evropskou lékovou agenturou (EMA) by usnadnilo Rusům očkovaným Sputnikem mezinárodní cestování, v současnosti totiž nemohou cestovat do většiny evropských metropolí.

EU opakovaně odkládala schválení ruské vakcíny a uvedla, že Rusko neposkytlo evropskému regulačnímu orgánu EMA dostatek dat o vakcíně, pochybnosti pak byly i o správnosti předložených údajů. Rusko tato tvrzení odmítá jako politicky motivovaná a uvedlo, že EMA schválení vakcíny odkládá záměrně.

V nedávném ruském průzkumu asi 40 procent respondentů uvedlo, že možnost svobodně cestovat byla hlavním důvodem pro očkování, což je zhruba stejné číslo jako u těch, kteří za hlavní důvod označili zdravotní obavy.

„Když jsme začátkem září začali nabízet naše očkovací zájezdy, rychle jsme si uvědomili, že je o ně opravdu zájem. Lidé zoufale toužili po vakcíně, která by jim umožnila znovu cestovat,“ cituje Guardian manažerku cestovní kanceláře Russian Express Annu Filatovksovou.

Srbsko patří mezi nejnavštěvovanější země Evropy z hlediska očkovací turistiky. V zemi je možnost naočkovat se vakcínami od společností Pfizer, AstraZeneca, Sinovac i ruskou očkovací látkou Sputnik V. Podle místních úřadů už nabídky nechat se v zemi očkovat využilo nejméně 160 tisíc cizinců, většina z nich z ostatních balkánských zemí.

Srbsko ale není jedinou destinací oblíbenou mezi Rusy toužícími po jiném očkování. Poté, co si někteří klienti cestovních kanceláří stěžovali na „nepohodlný“ třítýdenní odstup mezi dvoudávkovými vakcínami Pfizer a AstraZeneca, rozhodla se cestovní kancelář Russian Express pořádat zájezdy také do sousedního Chorvatska, které cizincům nabízí jednodávkovou vakcínu Johnson & Johnson .

Osoby očkované ruskou vakcínou Sputnik V mají nyní povolený vstup pouze na území osmi evropských zemí, mezi které patří Maďarsko, Chorvatsko, Kypr, Řecko, Bulharsko, Estonsko, Slovinsko a Portugalsko. Rusové tak míří především do Srbska, které očkuje „západními vakcínami“ Pfizer a AstraZeneca, uvádí Reuters.

Podle posledních dat je plně naočkovaná pouze přibližně třetina ruské populace, podle serveru Our World in Data pak alespoň první dávku vakcíny zdravotníci aplikovali necelým 38 procentům Rusů.

Reklama

Související témata:

Doporučované