Hlavní obsah

V zemi začal lockdown, Rusové ho pojmou jako dovolenou

Foto: Profimedia.cz

V Rusku za uplynulý den přibylo 40 251 lidí nakažených koronavirem, což je nejvyšší přírůstek od začátku pandemie.

Reklama

V Rusku dnes začalo týdenní povinné pracovní volno, které vláda zavedla v reakci na rekordní počty nakažených koronavirem. Mnoho Rusů se ale rozhodlo uzávěru pojmout jako dovolenou.

Článek

Tempo šíření koronaviru v Rusku stoupá již od začátku září, téměř každý den místní úřady hlásí rekordní počty zjištěných případů i úmrtí. Za uplynulý den se v zemi, kde žije na 145 milionů obyvatel, nakazilo 40 251 lidí, což je opět nejvyšší přírůstek od začátku pandemie. Denní bilance obětí covidu-19 podle oficiálních údajů opět překročila tisícovku.

Ruské ministerstvo zdravotnictví se však domnívá, že nová vlna v zemi dosud nedosáhla vrcholu. Hlavní odborník na infekční nemoci v Rusku Vladimir Chulanov říká, že vysoký počet nakažených a obětí v posledních týdnech souvisí hlavně s dominancí varianty delta.

Nové restrikce

Rusko v souvislosti se zhoršující se epidemickou situaci vyhlásilo pracovní volno. To v zemi potrvá týden – od 30. října, tedy ode dneška, do 7. listopadu. Některé regiony, které patří mezi nejhůře postižené, k tomuto kroku přistoupily již dříve. Od 26. října začalo období nepracovních dnů v Severní Osetii, od 27. října v Saratovské oblasti, od 28. října v Moskvě a Moskevské oblasti.

V Moskvě, Moskevské oblasti a Petrohradu jsou v době pracovního volna zavřené velkoobchody, otevřené zůstaly jen obchody s nezbytným zbožím, jako jsou lékárny a supermarkety. Zavřené jsou také školy a školky. Restaurace a kavárny fungují v omezeném režimu, jídlo vydávají pouze s sebou. Muzea, divadla či koncertní sály jsou přístupné pouze pro ty, kdo se mohou prokázat potvrzením o očkování nebo o prodělání nemoci.

Ruská vláda doufá, že tím, že udrží většinu lidí mimo kanceláře a veřejnou dopravu, pomůže omezit šíření viru. Mnoho Rusů ale po oznámení o zavedení nových restrikcí spěchalo využít týdenní volno jinak a naplánovali si dovolenou u moře. Během takzvaných „Putinových prázdnin“ stoupl zájem o dovolenou v zahraničí nebo ve známém ruském letovisku Soči o 60 až 80 procent, vyplývá ze statistik cestovních kanceláří. Masivní poptávka ruských turistů donutila Turecko a Egypt obnovit charterové lety. Mezi nejoblíbenější destinace patří i Kypr, Maledivy, Spojené arabské emiráty či Chorvatsko. A ani koronavirová opatření, která byla v těchto zemích zavedena, ruské turisty neodradila, píší tamní média.

Odlišné statistiky

Podle údajů operativního štábu zemřelo v souvislosti s koronavirem od začátku pandemie v Rusku téměř 240 tisíc lidí. Statistika Rosstatu ale ukazuje, že skutečný počet zemřelých s koronavirem je v zemi přibližně dvojnásobný. Od dubna 2020 do konce letošního září úřad zaregistroval kolem 460 tisíc těchto úmrtí, což je nejvyšší počet v Evropě, zdůrazňuje list The Moscow Times. Ruská vláda rozdílná čísla krizového štábu a Rosstatu vysvětluje tím, že statistici do svých údajů zahrnují i zesnulé, u nichž se na nákazu přišlo až po smrti.

Rosstat mimo jiné v pátek uvedl, že v září na covid-19 zemřelo 44 265 Rusů, což je skoro dvakrát více, než uvádí takzvaný operativní štáb. Stanice BBC však poznamenává, že v předchozích měsících tato čísla byla o něco vyšší. Například v červenci Rosstat hovořil o tom, že nemoci podlehlo 50 421 nakažených, v srpnu jich zemřelo více než 49 tisíc.

Navzdory výzvám prezidenta Vladimira Putina a široké dostupnosti domácích očkovacích látek míra očkování zůstává v Rusku nízká. Dvě dávky vakcíny dostala pouze třetina populace. Avšak ministr zdravotnictví Michail Muraško dnes uvedl, že počet lidí ochotných nechat se očkovat se za týden a půl zečtyřnásobil. „To je dobré tempo,“ citují jeho slova ruská média.

Očkování je podle premiéra Michaila Mišustina nejlepším způsobem, jak šíření koronaviru zastavit. „Situace s koronavirem je mimořádně vážná. V nemocnicích je mnoho pacientů ve vážném stavu. Jde především o ty, kteří se nenechali očkovat včas a lékaři bojují o jejich život. Dnes je důležité dále zvyšovat míru proočkovanosti. Jinak zastavit šíření infekce nejde,“ uvedl předseda ruské vlády minulý týden.

Reklama

Související témata:

Doporučované