Hlavní obsah

Rusové se svěřili, jak se cítí po očkování Sputnikem V

Svět bez obalu: Rusové, kteří se nechali očkovat vakcínou Sputnik V, se svěřují se svými pocity.Video: RFE/RL

 

Reklama

V Rusku sice dál přibývá nově potvrzených případů nákazy koronavirem, už od 5. prosince však probíhá očkování. Tamní ministr zdravotnictví Michail Muraško uvedl, že vakcínu dosud dostalo už na 800 tisíc obyvatel.

Článek

Ruský vládce Vladimir Putin oznámil zkraje prosince, že během několika dní budou k dispozici první dva miliony dávek ruské vakcíny Sputnik V. Čerstvá data z průzkumu veřejného mínění nezávislého sociologického střediska Levada ukazují, že ochotna očkovat se touto vakcínou je asi jen třetina Rusů.

Ti, kteří o Sputnik V mají zájem, popsali v rozhovoru pro reportéry Rádia Svobodná Evropa, jakou udělali zkušenost a proč se pro očkování rozhodli.

„Někteří z lidí, které znám, měli velmi těžký průběh nemoci covid-19. Zemřel na ni i jeden z mých příbuzných. Rozhodla jsem se, že jakmile se na trhu objeví lék nebo vakcína, pokusím se ji dostat co nejdříve. Je to pro mě šance vrátit se do normálního života,“ uvedla třeba Maria Inozemcevová ze Zelenogradu poblíž Moskvy.

A jiný z dotazovaných, Anton Pachomov z Volgogradu, dodává: „Podle mých zkušeností je lepší dostat vakcínu. Pravidelně se očkuji proti chřipce a všiml jsem si, že její příznaky jsou pak lehčí a nedochází ke komplikacím. Ve Volgogradu máme každý den přibližně 250 nových případů nakažených, proto jsem se rozhodl nechat se preventivně naočkovat.“

Vakcínu Sputnik V je nutno aplikovat dvakrát, a to s odstupem 21 dnů. Oficiální údaje ze studie tvrdí, že je efektivní ve více než 90 procentech případů. Západní lékaři ale mají určité pochybnosti o důkladnosti ruského testování. Země schválila svou vakcínu poté, co byla otestována jen na několika desítkách lidí, připomíná AP.

„Už mě unavoval strach o mou rodinu,“ říká Polina Domninová z Moskvy. „Mám staršího dědečka. Chodím často do nemocnice, protože prodávám zdravotnický materiál. Často jsem se proto dostala do kontaktu s lidmi, kteří se, jak se později ukázalo, nakazili koronavirem. Už mám dost toho strachu. Bude mi lépe, když se nechám očkovat. Ale nechci to doporučovat každému, protože existují zdravotní rizika a je třeba je individuálně vyhodnotit.“

Ruské úřady občany ujistily, že vakcinace je dobrovolná a bezplatná. Někteří státní zaměstnanci ale tvrdí, že jim bylo řečeno, že pokud by očkování odmítli, byli by ze svého zaměstnání vyhozeni.

Někteří očkovaní uvádějí, že měli mírné vedlejší účinky. Jednalo se převážně o zvýšenou teplotu nebo bolesti hlavy či svalů. Většina odezněla do několika hodin.

„Jakákoli vakcína může mít vedlejší účinky. Dosud jsme je ale nezaznamenali. Místo vpichu může trochu bolet. Mohou se objevit mírné příznaky podobné chřipce, jako je únava, ale to rychle odezní,“ říká Margarita Milaševičová, lékařka z Petrohradu.

„Dnes mě trochu bolí hlava, ale jinak jsem v pořádku. Zatím jsem nezaznamenala žádné vedlejší účinky,“ říká Maria Inozemcevová.

„Přes noc jsem měl trochu horečku, ale o několik hodin později to bylo pryč a cítil jsem se dobře,“ popsal svou zkušenost Anton Pachomov.

V Rusku se od začátku pandemie nakazilo více než 3,26 milionu lidí, z nichž 58 988 nákaze podlehlo.

Podrobnosti v úvodním videu. Příspěvek najdete také v archivu na webu Seznam Zprávy.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované