Hlavní obsah

Rychlá odpověď Babišovi: Do věcí ČR se nevměšujeme, píše šéf EP v dopise

Foto: Profimedia.cz

Český premiér Andrej Babiš je ve střetu zájmů, shodli se europoslanci.

Reklama

Na výroky českého premiéra Andreje Babiše o vměšování se Evropského parlamentu do vnitřních věcí České republiky dnes zareagoval předseda sněmu David Sassoli a napsal Babišovi dopis.

Článek

Podrážděná reakce českého premiéra Andreje Babiše na schválení rezoluce o jeho střetu zájmů vyvolala rychlou reakci Bruselu. Za europoslance, které Babiš kritizoval, se jasně postavil předseda EP David Maria Sassoli.

„V této souvislosti bych rád využil příležitosti a připomněl, že smlouvy EU dávají Evropskému parlamentu pravomoc a povinnost udělit nebo zamítnout Evropské komisi právo vykonávat její pravomoci při plnění rozpočtu EU,“ píše se v dopise.

„Usnesení přijaté Evropským parlamentem je proto třeba považovat za součást tohoto procesu a za akt vyplývající z jeho pravomocí v oblasti rozpočtové kontroly a demokratického dohledu, který by měli všichni aktéři EU chovat v maximální úctě,“ vzkazuje šéf europarlamentu do Prahy.

„V této souvislosti bych také rád vyjádřil velké znepokojení nad osobními útoky namířenými na některé členy Výboru pro rozpočtovou kontrolu této sněmovny v souvislosti s tímto případem. Po nepřijatelných provokacích je jeden poslanec Evropského parlamentu a jeho rodina stále pod policejní ochranou,“ uzavírá svůj dopis Sassoli s tím, že je připraven aktivovat všechny dostupné procedury k tomu, aby uchránil integritu zvolených členů Evropského parlamentu.

Dílo poslanců, kteří chtějí Česko poškodit

Sassoli tak reagoval na výroky Babiše, podle něhož je rezoluce, pro kterou většinově hlasovali i europoslanci frakce Renew, v níž zasedají i zástupci ANO, dílem českých europoslanců. „Tu rezoluci nechci moc komentovat. Jak každý ví, stojí za ní čeští europoslanci, kteří dělají vše jen pro to, aby Českou republiku v Bruselu poškodili,“ prohlásil.

Podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové se Evropský parlament vměšuje do českých záležitostí a jeho výroky jsou za hranou.

Reklama

Doporučované