Hlavní obsah

S Babišem končíme. Komunisty neobměkčil ani vyhazov Petříčka

Předseda KSČM Vojtěch Filip.

Reklama

Komunisté trvají na tom, že vypoví podporu menšinovému kabinetu Andreje Babiše.

Článek

Komunisté uvítali odvolání ministra zahraničí Tomáše Petříčka, kterého strana dlouhodobě kritizovala. Na jejich rozhodnutí přestat tolerovat menšinovou vládu Andreje Babiše to ale nebude mít vliv.

„Toto hrát roli nebude žádnou, my jsme žádné personální požadavky neuplatňovali,“ odmítl předseda KSČM Vojtěch Filip, že by změna v Černínském paláci měla vliv na rozhodnutí komunistů ohledně vlády.

„My dnes ukončíme dohodovací řízení,“ dodal Filip. Následovat bude vypovězení smlouvy na jednání se zástupci hnutí ANO.

Komunisté jsou s jednáním kabinetu nespokojení delší dobu. Širší vedení strany vyzvalo tým vyjednavačů v čele s Vojtěchem Filipem, aby odstoupili od toleranční dohody s hnutím ANO. To by znamenalo, že kabinet nebude mít většinu ve Sněmovně a pro každý návrh si bude muset shánět hlasy zvlášť.

Andrej Babiš se snažil roztržku s komunisty na poslední chvíli vyřešit a minulý týden jim předal návrh na vznik komerční banky v rukou státu. Komunisté ho ovšem odmítli. „Ten návrh je nerealistický z pohledu času,“ vysvětlil to v úterý Filip.

Dohodovací řízení komunisté vyvolali poté, co kabinet přes jejich nesouhlas poslal armádě zpět deset miliard korun, o které byl rozpočet obrany zkrácen na podzim.

Nesouhlasí ani s postupem vlády v případě stavby nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany a s některými kroky podnikanými proti šíření epidemie koronaviru. Žádají sloučení zdravotních pojišťoven ministerstev obrany a vnitra.

Dalším požadavkem komunistů je zavedení nároku na pět týdnů dovolené. „Pokud jde o zákoník práce, je to naše priorita, a podle toho, jak se zachová hnutí ANO, my se také zachováme k samotnému rozhodnutí o ukončení dohody o toleranci,“ dodal Filip.

Při jednání minulou středu se podle Filipa shodli lídři ANO a KSČM na tom, že vláda plní 60 procent závazků obsažených v toleranční dohodě, 40 procent ne. V naplňování tři roky staré toleranční dohody jsou komunisté spokojeni s růstem minimální mzdy a valorizací důchodů. Částečně vláda podle nich plní požadavky na zpřísnění ochrany přírodních zdrojů

Toleranční dohodu uzavřely hnutí ANO a KSČM před třemi lety.

Reklama

Doporučované