Hlavní obsah
Online

Výrobce řekl, za kolik bude lék na koronavir. Lidovka to není

Foto: Shutterstock.com

Přípravek remdesivir.

Reklama

aktualizováno •

Od propuknutí pandemie nového koronaviru se nakazilo přes 10 milionů lidí. Situaci sledujeme online.

Článek

- Podle Johns Hopkins University přišlo o život v důsledku pandemie covid-19 více než 500 000 lidí na celém světě. Od rozšíření viru z Číny se nakazilo více než 10 milionů lidí.

- Situace se zhoršuje v USA, počet nakažených strmě roste v 30 státech.

- Čínské úřady uzavřely okres An-sin nedaleko Pekingu. Přísná karanténní opatření se týkají přes 400 tisíc lidí.

  • Výrobce už stanovil cenu remdesiviru

    Americká společnost Gilead Sciences, která vyvinula remdesivir - nadějný lék pro pacienty s covid-19, oznámila, jaká bude cena tohoto experimentálního přípravku.

    Jak informoval list The New York Times, společnost doposud léčivo poskytovala bezplatně. Nyní stanovila cenu 390 dolarů za lahvičku, kompletní léčba vyjde na 2340 dolarů.

    Remdesivir, který v Gilead Sciences vyvinul tým pod vedením Čecha Tomáše Cihláře, už pro nouzové a omezené použití pro nemocné se závažným průběhem nemoci covid-19 schválily Spojené státy, Indie a Jižní Korea. V Česku se experimentálním lékem remdesivir léčily zatím jednotky pacientů s velmi vážným průběhem nemoci. Plně schválen byl tento lék v Japonsku, píše Reuters.

    Remdesivir měl původně sloužit jako lék pro nemocné s ebolou, jeho účinky však byly jen malé.

  • Johnson: Briti jsou druzí nejtlustší v Evropě, je to příliš drahé

    Podle britského premiéra Borisa Johnsona jsou Britové po obyvatelích Malty druzí nejtlustší v Evropě, což znamená zátěž pro zdravotnictví. S obezitou ve své zemi hodlá bojovat, aby byla lépe připravená na možné budoucí zdravotní krize.

    Johnson, který sám začátkem roku přiznal, že potřebuje zhubnout, skončil v dubnu v nemocnici po nákaze koronavirem, a kvůli těžkému průběhu nemoci dokonce strávil několik dnů na jednotce intenzivní péče. Na otázku rozhlasové stanice Times Radio, jak se mu vede, řekl, že i kvůli pobytu na JIP zhubl. Od propuštění z nemocnice si prý nedává jídla z rychlých občerstvení.

    Agentura Reuters píše, že skoro každý třetí dospělý obyvatel Británie je obézní. V Česku podle údajů z roku 2016 bylo obézních 19,3 lidí. O obezitě se hovoří, pokud hodnota BMI (Body Mass Index), která se vypočítává z hmotnosti a výšky, překročí u daného jedince 30. Obezita je považována za jeden z faktorů, které mohou vést ke komplikacím při nákaze koronavirem.

    Konzervativec Johnson připustil, že doposud zastával „svobodomyslný přístup k obezitě“.

    „Ale když se podíváte na ta čísla, na ten tlak na veřejné zdravotnictví, obávám se, že v porovnání s ostatními evropskými zeměmi jsme z nějakého důvodu tlustší než většina ostatních,“ řekl. Britové podle něho budou šťastnější, v lepší kondici a odolnější vůči nemocem jako covid-19, pokud se jim podaří vypořádat se s obezitou.

    Foto: Shutterstock.com

    Momentka z britského Dorsetu, květen 2020.

  • Karanténa bude v německém okrese Gütersloh platit další týden

    Přísná karanténní opatření kvůli šíření koronaviru z místních jatek budou pro statisíce lidí v německém okrese Gütersloh platit přinejmenším do 7. července. Na tiskové konferenci to dnes oznámil premiér spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko Armin Laschet. V okrese Warendorf, který byl od minulého úterý rovněž v karanténě, se ale opatření v noci z úterý na středu zruší.

  • Cesty z Británie bez omezení, snazší budou cesty z Portugalska

    Při cestách z Británie do Česka přestanou od úterý platit veškerá omezení. Totéž platí pro Slezské vojvodství v Polsku, ministerstvo zdravotnictví oba regiony zařadilo mezi státy s nízkým rizikem nákazy koronavirem. Portugalsko se na základě dnešní aktualizace takzvaného semaforu přesunulo z vysoce rizikové do středně rizikové kategorie, takže Češi už při návratu z této země nebudou muset předkládat negativní test na covid-19.

    V kategorii vysoce rizikových států zůstává ze zemí Evropské unie pouze Švédsko. Pro jeho občany ale od středy odpadne povinnost dokládat důvod cesty do Česka, řekl dnes novinářům náměstek ministra zahraničí Martin Smolek.

  • Německo do konce roku sníží DPH, schválilo část balíku opatření

    Německo od 1. července na půl roku sníží daň z přidané hodnoty (DPH), aby podpořilo ekonomiku zasaženou koronavirovou krizí. Vyšší sazba klesne z 19 na 16 procent, snížená ze sedmi na pět procent. Rozhodl o tom dnes Spolkový sněm, který schválil část souboru opatření na podporu ekonomiky. Odpoledne by ho měla podpořit i Spolková rada.

  • Johnson: Pandemie je katastrofa, ekonomika dostane masivní pomoc

    Krize vyvolaná pandemií nemoci covid-19 je podle britského premiéra Borise Johnsona pro jeho zemi katastrofou. V rozhlasové stanici Times Radio dnes ministerský předseda slíbil „rooseveltovskou“ podporu pro britskou ekonomiku s tím, že návrat k úsporným programům by byla chyba.

    „Je to katastrofa,“ řekl Johnson. „Byla to naprostá noční můra pro naši zemi a ta prodělala silný šok,“ dodal premiér, který se sám koronavirem nakazil a kvůli komplikacím několik dnů strávil na jednotce intenzivní péče. Vláda podle něho dluží těm, kteří kvůli onemocnění covid-19 zemřeli nebo strádali, aby se zjistilo, „co a kdy se udělalo špatně“. Ta správná chvíle pro to ale ještě nenastala, dodal.

  • Rusko mělo v neděli nejnižší přírůstek nakažených od konce dubna

    Rusko za neděli oznámilo nejnižší denní přírůstek potvrzených případů nákazy novým koronavirem od konce dubna. Už čtvrtý den po sobě bylo potvrzených případů méně než 7 000. Počet mrtvých s nemocí covid-19 způsobovanou koronavirem pak během druhého víkendového dne klesl pod hranici jednoho sta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil krizový štáb.

  • Thajsko prodlužuje nouzový stav až do konce července

    Vláda v Thajsku v pondělí rozhodla o prodloužení nouzového stavu až do konce července, informoval thajský list The Nation. Od 1. července se však v zemi otevřou školy i podniky, včetně barů a kulturních prostorů.

    V zemi s 69 miliony obyvatel se za uplynulý den objevilo sedm nových případů nákazy, koronavirus se potvrdil u lidí, kteří se vrátili z pobytu v Indii a ve Spojených státech.

    Celkem se v Thajsku od propuknutí nákazy potvrdila infekce u 3 169 lidí, z nichž se 3 053 uzdravilo a 58 lidí zemřelo.

  • V Číně jde do izolace více než 400 tisíc lidí

    Čínské úřady se kvůli zvýšenému počtu případů koronavirové nákazy rozhodly uzavřít okres An-sin nedaleko Pekingu. Přísná karanténní opatření se týkají přes 400 tisíc lidí, informoval zpravodajský server BBC.

    Okres se nachází zhruba 150 kilometrů jižně od čínského hlavního města v provincii Che-pej. Podle čínských médií se v oblasti od propuknutí nákazy v Pekingu před dvěma týdny objevilo okolo 18 případů. Tamní hygienici jsou však optimističtí a tvrdí, že se šíření viru podaří zastavit, protože okres není tak hustě obydlený jako čínské metropolitní oblasti.

    Podle nových nařízení, která vstoupila v platnost v neděli večer, z domu nyní mohou pravidelně vycházet jenom zaměstnanci nezbytných odvětví. Pro ostatní platí, že jeden člen domácnosti může jednou denně vyjít na nákup. Lidé se nesmí navzájem navštěvovat a úřady varovaly, že za porušení nařízení hrozí tresty.

  • Texas: Virus se velmi rychle a velmi nebezpečně zvrátil

    Počet nových případů v USA se začal v posledních dnech prudce zvyšovat. Křivka se zvedá hned ve 30 státech.

    Rekordní denní nárůsty hlásily v neděli mimo jiné Texas, Florida, Arizona či Georgie.

    Arizona oznámila 3 857 nových případů, což je denní rekord od počátku pandemie. Na Floridě přibylo 8 530 nemocných, tedy o tisícovku méně než o den dříve, kdy v tomto státě padl denní rekord. Místní guvernéři kvůli zhoršené situaci pozastavili zmírňování karanténních opatření, případně dosavadní režim opět zpřísnili.

    Problémy má i Kalifornie, kde guvernér nařídil zavřít v Los Angeles a dalších několika oblastech bary. Odborníci v USA kvůli novým ohniskům infekce vyzývají veřejnost, aby dodržovala karanténní pravidla a používala roušky. Nosit roušky obyvatelům Texasu dnes doporučil i americký viceprezident Mike Pence.

    Texaský guvernér Greg Abbott uvedl, že virus se „velmi rychle a velmi nebezpečně zvrátil“. Počet pozitivně testovaných se v tomto státě zvýšil během uplynulého měsíce ze 4 na 13 procent.

  • V Německu přibylo 262 nových případů nemoci covid-19

    Německo potvrdilo za poslední den 262 nových případů nákazy novým koronavirem. Celkem se tak v zemi nemocí covid-19 nakazilo 193 761 osob. Vyplývá to z dnešní zprávy německého Institutu Roberta Kocha (RKI). Počet úmrtí pacientů s chorobou covid-19 stoupl o čtyři na 8 961 osob.

    RKI také odhaduje, že z nemoci se uzdravilo 178 100 lidí. To je o 400 více než předchozí den. Reprodukční číslo pak podle RKI stouplo na 0,71 z 0,62 předchozí den. To znamená, že infikovaná osoba stále nakazí v průměru méně než jednu jinou osobu.

  • Singapur začal obyvatelům rozdávat sledovací zařízení

    Singapur začal obyvatelům rozdávat zařízení, která mapují jejich pohyb. Učinil tak v rámci opatření, jež mají pomoci zpomalit šíření koronaviru. Malá zařízení jsou alternativou k vládní aplikaci pro chytré telefony. První sérii úřady předávají hlavně starším lidem, o které se nemůže starat rodina a kteří jsou méně pohybliví, píše BBC.

    Zařízení funguje na principu bezdrátového přenosu dat. V případě, že se jejich nositel objeví poblíž osoby, u níž se prokázala nákaza koronavirem, zařízení uvědomí úřady.

  • Indie hlásí další rekord. V pondělí přibylo 19 459 případů

    Indie osmý den po sobě eviduje největší denní nárůst případů koronaviru. V pondělí jich bylo 19 459. Za posledních šest dnů tak přibylo více než 100 tisíc nových případů.

    Celková čísla hlásí 548 318 nakažených a 16 475 mrtvých podle údajů indického ministerstva zdravotnictví. Z nemoci se dostalo přes 320 tisíc lidí. Podle Indian Council of Medical Research testem prošlo přes 8 milionů lidí.

  • Tisíce hladovějících makaků trápí Thajce v izolaci

    Zabarikádovaní sousedé, potyčky mezi soupeřícími tlupami, pro lidi zakázaná území – v thajském městě Lopburi už tisíce makaků na svobodě nepřitahují pozornost turistů, ti sem už v době pandemie nemoci covid-19 nepřijíždějí. Opice se vymkly kontrole a nutí úřady, aby zasáhly, píše agentura AFP. „Žijeme v kleci a opice jsou na svobodě,“ povzdechne si Kuldžira, která musela obehnat dvorek svého domu mřížovou strukturou.

    „Všude po ulicích jsou jejich exkrementy a smrad je nesnesitelný. Zejména když prší,“ dodává majitelka železářství v centru Lopburi, bývalé khmerské metropole, ležící 150 kilometrů severně od Bangkoku. Další obchodník Tavísak rozestavěl všude plyšové tygry a krokodýly ve snaze primáty odstrašit. Když je třeba vyhnat makaky z obchodu, vezme do ruky i hůl. Za tři roky se místní populace makaků zdvojnásobila: dnes jich tu žije 6 000. Město má 27 000 lidských obyvatel.

  • Počet obětí nemoci covid-19 překročil hranici půl milionu

    Počet lidí, kteří zemřeli v souvislosti s nemocí covid-19, už ve světě přesáhl hranici půl milionu. Vyplývá to z údajů, které dnes na svém webu zveřejnila americká Univerzita Johnse Hopkinse.

    Univerzita aktuálně uvádí, že nemoci vyvolávané koronavirem SARS-CoV-2 už podlehlo 500 108 pacientů.

    Nejvíce úmrtí nadále evidují Spojené státy se 125 747 zemřelými.

    Druhý největší počet obětí choroby má Brazílie, a to 57 070.

    Na třetím místě je Británie, kde kvůli nemoci zemřelo 43 634 lidí.

    Podle Univerzity Johnse Hopkinse počet potvrzených případů nákazy koronavirem ve světě doposud celkově stoupl na 10 063 319.

    Nejvíce infikovaných registrují v USA, kde testy byly od počátku pandemie pozitivní u 2 539 544 lidí. Druhá Brazílie jich zaznamenala 1 313 667 a třetí Rusko 633 542.

Reklama

Hlavní zprávy