Hlavní obsah

S evropskou bezpečností může podle Macrona pomoci i Rusko, na USA už prý nelze spoléhat

Evropské země mají s Ruskem navázat strategické spojenectví.Video: kremlin.ru, Reuters

 

Reklama

Přílišné spoléhání na Spojené státy a NATO v bezpečnostních otázkách musí u evropských zemí podle Emmanuela Macrona skončit. Představí proto vlastní bezpečnostní plán. Pro pomoc se možná obrátí i na Rusko.

Článek

Francouzský prezident o evropské bezpečnosti hovořil na každoroční konferenci velvyslanců v Paříži. Evropské státy podle něj v tomto ohledu na Spojené státy a NATO spoléhají až příliš. Macron proto v příštích měsících plánuje představit vlastní plán na posílení bezpečnosti evropskou svépomocí, uvedla agentura Reuters.

Do projektu by se podle Macrona měly zapojit evropské státy včetně největších francouzských spojenců. „Je na nás, abychom se chopili zodpovědnosti, zaručili naši bezpečnost a z toho pramenící suverenitu,“ uvedl Macron. Francouzský prezident při nastínění své vize zároveň naznačil, že na projektu by se mohlo podílet i Rusko. S Kremlem by ostatní evropské země měly podle Macrona vytvořit „strategické spojenectví“.

Macron podle Svobodné Evropy ale zároveň dodal, že před navázáním zmíněného spojenectví musí Rusko nejprve projevit zájem na ukončení konfliktu na východě Ukrajiny.

Na větší bezpečnostní nezávislost na Spojených státech v nedávné minulosti apelovali i další evropští státníci. Německý ministr zahraničí Heiko Maas minulý týden uvedl, že Evropa by v NATO už neměla být pro Spojené státy pouhou protiváhou, ale rovnocenným partnerem. „Pochopitelně se nám nelíbí, když prezident Trump o Evropě hovoří jako o americkém nepříteli a hází nás do jednoho pytle s Ruskem nebo Čínou,” řekl při návštěvě Bukurešti.

Reklama

Doporučované