Hlavní obsah

Gottová zveřejnila detaily pohřbu. Do Prahy se přijede rozloučit 300 tisíc lidí, řekl Babiš

Před domem Karla Gotta na Bertramce hoří stovky svíček.

Reklama

aktualizováno •

Praha v pátek uzavře pro dopravu okolí Mánesa, na Hradě budou muset projít lidé bezpečnostními kontrolami.

Článek

Na rozloučení s Karlem Gottem, které v Praze proběhne v pátek na Žofíně, přijede do Prahy podle odhadů až 300 tisíc lidí. V rozhovoru pro Blesk.cz to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Vdova po Karlu Gottovi Ivana pak v úterý odpoledne zveřejnila detaily, jak bude poslední rozloučení oba dny probíhat.

Sobotní zádušní mše v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě bude sice pouze pro zvané, veřejnost ale bude mít možnost sledovat obřad na velkoplošných obrazovkách v areálu Hradu, a to na třetím nádvoří přímo u katedrály. Přístup na třetí nádvoří bude možný pouze z Hradčanského náměstí branou na čtvrté nádvoří od 8:00 hodin, a to až do naplnění kapacity třetího nádvoří.

Lidé budou muset procházet bezpečnostní kontrolou, kterou Hrad zavedl před čtyřmi lety poté, co skupina Ztohoven vyvěsila místo prezidentské standarty rudé trenýrky.

Úřad vlády České republiky dále zajišťuje možnost zhlédnout průběh zádušní mše prostřednictvím velkoplošných obrazovek instalovaných na Hradčanském náměstí.

Během mše zazpívá Lucie Bílá, Eva Urbanová a Štefan Margita. Slavný tenorista spolu s Urbanovou zazpívá skladbu Panis angelicus (Andělský chléb) od Césara Francka.

„Je to veliká zodpovědnost a veliká pocta. Měl jsem Karla Gotta moc rád a velice si ho vážím. Takže samozřejmě udělám vše pro to, abych zazpíval co nejkrásněji,” řekl ČTK Margita. „Na přání rodiny zazpíváme skladby schválené vedením katedrály. Oni nám řekli, co se vůbec smí zpívat v katedrále sv. Víta. Ten seznam je striktně určený, mezi takové skladby patří také Ave Maria Franze Schuberta, kterou na obřadu zazpívá Lucie Bílá,” dodal.

U rakve vystavené na katafalku budou stát vojáci Hradní stráže.

Zádušní mši má sloužit kardinál Dominik Duka, který si kvůli tomu zkrátí dovolenou. Obřad trvá přibližně hodinu a kromě rodiny a přátel se ho zúčastní i představitelé státu.

Úřad vlády se na oba dva dny připravuje s policií, armádou i Magistrátem hlavního města Prahy. Z Německa mají být do Prahy vypraveny autobusy, uvedl Babiš.

„Spolupracujeme s magistrátem i z hlediska logistiky. Bude uzavřeno nábřeží mezi Národním divadlem a (výstavní síní) Mánes od čtvrteční půlnoci do páteční půlnoci. Uzavřena bude i městská doprava, bude to vlastně pěší zóna. Bude posílena policie, záchranná služba, sociální zázemí,“ přiblížil opatření Babiš.

„Nabídl jsem se, protože to je obrovská akce. Takový pohřeb tady v novodobé historii nikdy nebyl,“ řekl dnes Babiš. Gott si podle něj zaslouží, aby lidé měli možnost mu vyjádřit úctu a poklonit se mu. „Myslím, že to od nás veřejnost očekává. Samozřejmě jsem konal rychle, protože není čas a my potřebujeme mít na vše usnesení vlády,“ komentoval Babiš usnesení vlády z minulé středy, podle kterého měl úřad zajistit organizaci státního pohřbu.

Babiš dodal, že vláda odpoledne na jednání znění usnesení upraví. Podle původního znění měl být Gottovi uspořádán klasický státní pohřeb, následně ale rodina uvedla, že půjde o pohřeb se státními poctami.

Premiér řekl, že neví, koho Gottova rodina pozve na zádušní mši. Pokud bude pozván, určitě se zúčastní, poznamenal.

Na Žofín se vejde pouze prvních 50 000 lidí

Palác Žofín je připraven v případě velkého zájmu prodloužit páteční rozloučení pro veřejnost. Původně mělo být tělo Gotta vystaveno do 22 hodin. Přesto se ale nemusí dostat na všechny fanoušky. Podle provozního ředitele Paláce Žofín Jana Hrubého je reálné uspokojit přibližně 50 000 lidí. Úřad vlády, který rozloučení pořádá, odhadoval účast na 100 000.

Rakev bude vystavena se státními poctami ve Velkém sále, za účasti čestné stráže Armády České republiky. Lidé budou moci k rakvi položit květinové dary a zapsat se do kondolenční knihy. V případě potřeby je zajištěn bezbariérový přístup.

Průchod lidí budou vymezovat pověření pracovníci. Ke Slovanskému ostrovu bude vytvořen zhruba šestikilometrový úsek ze Smíchova, který bude pokračovat přes most Legií až k Žofínu. Venku před palácem budou znít písně Karla Gotta. Hudební výběr k veřejnému rozloučení dodá rodina, uvedl Hrubý.

Speciál Televize Seznam

Speciální vysílání chystá také Televize Seznam, a to pod názvem Rozloučení s Karlem Gottem v pátek mezi 12:00 a 13:00.

Ve studiu a na Žofíně budeme mít několik kamer. Nabídneme rozhovory s mnoha hosty, včetně Petra Jandy, Evy Pilarové, publicisty Honzy Dědka, novináře Luboše Procházky či bývalého hradního protokoláře Miroslava Sklenáře.

Ve Velkém sále budou k rakvi postaveny tři stupínky, na které budou moct lidé pokládat květiny. Uprostřed místnosti budou do čtverce postavené stoly, které budou také sloužit k pokládání květin. Pohyb lidí budou řídit tzv. urychlovači, aby se dostalo na co nejvíce zájemců. Lidé pak budou odcházet Malým sálem směrem ke Galerii Mánes.

Na Slovanském ostrově bude u fronty přicházejících k dispozici asi deset mobilních toalet. Lidé budou moct využít také veřejné toalety v budově, další mobilní toalety budou postaveny venku, kudy budou fanoušci odcházet.

Vzhledem k očekávanému obrovskému zájmu lidé nebudou muset procházet bezpečnostními rámy. V takovém případě by se podle Hrubého dostalo k rakvi jen asi 5000 zájemců.

Anketa

Půjdete se rozloučit s Karlem Gottem na Žofín?
Ano
26,8 %
Ne
73,2 %
Celkem hlasovalo 17036 čtenářů.

Na bezpečnost by mělo dohlížet asi 130 policistů, na místě budou dobrovolníci Českého červeného kříže a také pražští záchranáři.

Nejslavnější český zpěvák populární hudby Karel Gott, který ovlivnil několik generací posluchačů, zemřel v úterý 1. října před půlnocí. Bylo mu 80 let. V posledních letech se potýkal se zdravotními problémy, podlehl akutní leukémii. Zemřel doma v kruhu svých nejbližších.

Poslední rozloučení s Gottem pro veřejnost se bude konat v pátek 11. října od 8:00 do 22:00 v Paláci Žofín na Slovanském ostrově v Praze. Zádušní mše následující den od 11:00 bude pro pozvané hosty. Vláda na den Gottova pohřbu vyhlásila státní smutek.

Reklama

Doporučované