Hlavní obsah

Žádný spánek a sáhnout si na dno. Takhle vypadá extrémní závod, při kterém nohy prosí o milost

Hrana Tomáše Vzorka: Moderátor Seznamu na startu extrémního závodu.Video: Tomáš Vzorek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vydali jsme se na start závodu, ve kterém si všichni sáhnou na dno. „A je jedno, jestli jde o špičkové jezdce, nebo takzvané hobíky,“ říká o maratonu na inline bruslích jeho zakladatel Libor Uher.

Článek

Libor Uher, někdejší špičkový horolezec, extrémní závody miluje. Pořádá jich hned několik – patří mezi ně třeba Inline 24 Olešná, Beskydská sedmička (závod přes všechny beskydské vrcholy) nebo LH24 (24hodinový běžecký závod na Lysé hoře). Maraton na bruslích ostatně hned při jednom z prvních ročníků vyhrál. „Já se vždycky snažím si všechny závody, které pořádám, sám vyzkoušet,“ říká.

Letos se na Olešnou vydal i štáb Televize Seznam, aby tam natočil speciální díl pořadu Hrana. Jeho moderátor Tomáš Vzorek už tento extrémní závod absolvoval v minulosti několikrát a rozhodl se jeho atmosféru zprostředkovat i divákům.

Svých „spolubojovníků“ se ptal třeba na to, proč se rozhodli na takto náročnou trať vydat. „Chci si otestovat, kde leží mé limity, a jestli se přes ně dokážu dostat,“ zněla jedna odpověď. A jiná: „Chci být především vzorem pro své děti. Chci, aby viděly, že sportuji, třeba se pak vydají v mých šlépějích.“

Každoročně mají na Olešné plné ruce práce také zdravotníci, o zranění nebývá nouze. „Těch zranění je docela dost. Nejvíce samozřejmě odřenin, ale výjimkou nejsou ani zlomeniny rukou, nohou, měli jsme tu zlomeninu klíční kosti,“ potvrzuje Markéta Hatlapatková, která se jako členka zdravotnického týmu zúčastnila závodu už několikrát.

„Nejsložitější pro nás je dostat se rychle na místo, kde se někdo zranil, protože jsme tady v depu, ale ta trať je dlouhá 4,5 kilometru,“ popisuje úskalí zdravotníků při záchranných akcích.

Co lidi vede k tomu, aby riskovali své zdraví, aby testovali hranice svých možností?

Speciální díl Hrany Tomáše Vzorka si můžete pustit v úvodním videu.

Pořad Hrana Tomáše Vzorka se vysílá každou sobotu ve 20 hodin na TV Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované