Hlavní obsah

S pádem IS roste riziko útoků v Evropě. Policie v Británii zabrání teroru každý měsíc, tvrdí šéf MI5

Hrozbou je podle MI5 kromě kolabujícího Islámského státu také Rusko.Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Britské bezpečnostní složky za poslední více než rok zabránily každý měsíc jednomu teroristickému útoku a riziko platí nadále i pro celou Evropu. Prohlásil to šéf MI5 Andrew Parker.

Článek

Britské tajné služby za poslední více než rok každý měsíc zasahovaly proti teroristickým aktivitám s potenciálem způsobit rozsáhlé škody na lidských životech ve Spojeném království. Řekl to šéf britské tajné služby MI5 Andrew Parker.

Británie podle něj potřebuje více než kdy předtím spolupracovat s evropskými státy a spojit se proti intenzivní a neustupující mezinárodní teroristické hrozbě.

Souběžně s tím, jak Islámský stát ztrácí území na Blízkém východě, riziko teroristických útoků v Evropě podle Parkera roste. Od roku 2013 britští policisté podle šéfa MI5 zabránili už 25 teroristickým útokům.

Parker zároveň varoval před hrozbou Ruska. Evropa podle něj čelí bezprecedentnímu rozsahu agresivních akcí ze strany Vladimira Putina.

Prohlášení o bezpečnostních rizicích Velké Británie a Evropy učinila hlava MI5 v reakci na sobotní teroristický útok v Paříži. Varování bude Parker podle jeho slov také směřovat k berlínské bezpečnostní konferenci, kde se pravidelně setkávají ředitelé bezpečnostních složek evropských zemí.

Reklama

Související témata:

Doporučované