Hlavní obsah

Byla jako anděl šustící křídly, vzpomíná na Fischerovou Havlová

Foto: Michal Růžička / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Herečka, politička a aktivistka Táňa Fischerová.

Reklama

aktualizováno •

Táňa Fischerová zemřela na Boží hod vánoční ve věku 72 let.

Článek

„Zemřela má nejlepší přítelkyně,“ uvedla Dagmar Havlová k úmrtí herečky a občanské aktivistky Táni Fischerové. Zavzpomínala, jak byla s Fischerovou Táňou ve stejném divadelním angažmá či jak ve stejnou dobu čekaly dítě. „S Táňou jsme na sebe byly napojené. S Táňou nezištnou, statečnou, sofistikovanou, vzdělanou. S Táňou krutě upřímnou, citlivou, urputnou, ochranitelskou. S Táňou trpící, smějící se stejným věcem, “ uvedla Havlová.

Připomněla i její ochotu pomáhat druhým: „Táňa byla jako anděl šustící křídly pro každého, kdo potřeboval pomoc. Leť, Taňuldo, nahoře Tě asi potřebují.“

Fischerová byla podle zpěvačky Marty Kubišové neobyčejně statečná žena, která svůj nelehký osud nesla s velkou noblesou. „Je to veliká ztráta. Byla to úžasná ženská, která měla až biblický osud se svým synem. Srovnávala se s tím úžasně,“ řekla Kubišová ČTK.

Fischerová se celý život starala sama o svého postiženého syna, péče o něj se pro ni stala jedním z impulsů jejího zájmu o nemocné a potřebné. „Táňu Fischerovou jsem měl moc rád. Měl jsem to štěstí, že jsme se potkávali i na jevišti, především v Lyře Pragensis, při charitativní práci i v soukromí. Obdivoval jsem její sílu, odvahu, citlivost a zároveň noblesu. V mém srdci žije dál,“ sdělil ČTK herec Jan Potměšil.

Kubišová spolu s Fischerovou a hercem a režisérem Janem Kačerem léta moderovali charitativní adventní koncerty vysílané v televizi. Kubišová dnes uvedla, že ji zpráva o Fischerové skonu překvapila. „Vím, že byla mladší než já. Bylo jí jen 72 let… Nemůže mi to stále nějak dojít…“ uvedla.

Kačer s Fischerovou mluvil ještě minulý týden. „V pátek mi volala, usmívala se a říkala mi, že se se mnou loučí,“ řekl ČTK Kačer. Podle něj si na svůj zdravotní stav nikdy nestěžovala. „Odcházela s takovým něžným úsměvem. Já jsem se jí ptal, co tady bez ní budeme dělat. Ona mi na to odpověděla, že jsem se zbláznil, že tady bude všechno hezké,“ uvedl režisér.

Bavit se s Fischerovou o smutných věcech se prý ani nedalo. „Já na ni nikdy nezapomenu a chtěl bych, aby na ni lidé vzpomínali s úsměvem,“ dodal Kačer.

„Byla posledním spravedlivým, všechno nesla s noblesou. Snažila se svým životem všude kolem sebe dělat dobro,“ řekla Kubišová. Podle ní i role, které Fischerová jako herečka ztvárňovala, jakoby její osud také připomínaly. Dokázala se vcítit do osudů a příběhů, na něž by mnozí neměli vnitřní sílu, uvedla.

Na sociálních sítích reflektovalo smrt Fischerové i Ministerstvo kultury. „S lítostí jsme přijali zprávu, že zemřela česká herečka, aktivistka a politička Táňa Fischerová. Žena, která vždy pomáhala potřebným,“ uvedl úřad.

Fischerovou veřejnost znala především jako herečku a političku. Mezi lety 2002 a 2006 byla poslankyní. V první přímé volbě v roce 2013 kandidovala do prezidentského úřadu. Byla předsedkyní dnes už zaniklého Klíčového hnutí. Jedno z posledních veřejných vystoupení Fischerové bylo video, ve kterém letos na jaře podpořila tehdejší kandidátku na slovenský prezidentský úřad Zuzanu Čaputovou.

Reklama

Související témata:

Doporučované