Hlavní obsah

Sám neumí číst ani psát. Pro romské děti ale postavil školu, aby na tom byly lépe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Akbarali Idolmasov sice sám neumí číst ani psát, ale pouze jeho zásluhou se v tádžické vesnici, kde žije, učí více než 280 dětí každý den ve škole.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Podnikatel Akbarali Idolmasov postavil v jedné tádžické vesnici rodinné sídliště. A otevřel školu, kam se dnes každý den chodí učit více než 280 dětí.

Článek

Ve vesnici Maksim Gorkyj a v nedalekém okolí žije více než tři tisíce Romů. Mezi nimi je asi 280 dětí školního věku. Místní úředníci říkají, že jejich pokusy umístit děti do škol v jiných vesnicích nefungovaly – romské děti zjistily, že je pro ně těžké se přizpůsobit ostatním.

Akbarali Idolmasov tu postavil nové rodinné sídliště s několika domy. Stálo ho to okolo 50 tisíc dolarů. Pak se rozhodl, že z budov vytvoří školu.

„Lidé z naší komunity byli negramotní,” říká Akbarali Idolmasov. „Dostal jsem úřední povolení zprovoznit v mých domech školu. Je tady pět nebo šest budov. Teď se nějakých 60 děti učí v této škole během ranního vyučování. A odpoledne okolo 30 dospělých navštěvuje speciální kurzy.“

I během školních prázdnin Idolmasov s některými z mladších studentů objíždí místní a přesvědčuje je, aby se začali učit.

Qizbas Yovonova má doma 7 zrcadel na stěně – každé z nich pro jednoho svého syna – podle starého romského zvyku. Říká, že romské tradice by i přes měnící se svět měly být zachovány. Ale někeré ne, třeba ty, že Romové jsou zvyklí žít pouze z žebrání. „Když nedostaneme kousek chleba díky žebrotě, tak doma nemůžeme usnout,“ říká Yovonova. „I když mají třeba naši lidé drahá auta a domy, tak stále zachováváme tradici žebrání. Zdědili jsme to po našich předcích.“

Podrobnosti v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu publicisty Milana Šímy.

Svět bez obalu běží v premiéře každý čtvrtek od 21:00 na Televizi Seznam.

Jak naladit TV Seznam? Praktický návod zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované