Hlavní obsah

Kadyrov trpí vážnou nemocí, píše ruský list. Kreml už hledá náhradu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov na videu, který zveřejnil krátce poté, co se objevily informace listu Novaja Gazeta.Video: telegram/RKadyrov_95

 

Reklama

Výrazné zhoršení zdravotního stavu Ramzana Kadyrova loni na podzim podle deníku Novaja gazeta přimělo Kreml přemýšlet o vhodném člověku, který by ho v čele Čečenska vystřídal. Kadyrov kavkazské republice vládne od roku 2007.

Článek

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov údajně už od roku 2019 pravidelně podstupuje zákroky v jedné z nejstřeženějších nemocnic v Rusku. Píše o tom s odkazem na své nezávislé zdroje ruský exilový deník Novaja gazeta, který se pokusil podrobně zmapovat zdravotní stav krutého vůdce ruského regionu na severním Kavkaze.

Věrný spojenec ruského diktátora Vladimira Putina podle informací listu dojíždí do moskevské Centrální klinické nemocnice, přezdívané také kremelská nemocnice, nejméně dvakrát ročně. Tam podstupuje různé zákroky, včetně chirurgických.

Příčinou častých hospitalizací je podle deníku nekróza slinivky břišní, která měla být Kadyrovovi diagnostikována právě v roce 2019. Při tomto onemocnění se může orgán začít rozpadat, což může pacienta ohrozit na životě.

O chatrném zdraví čečenského vůdce se spekuluje už delší dobu a Kadyrov opakovaně odmítal, že by byl v ohrožení. Novaja gazeta ale patří mezi nejdůvěryhodnější ruská média. Svá tvrzení opírá o několik anonymních zdrojů z moskevské nemocnice a zároveň diagnózu podporuje poznatky Kadyrovova stavu z veřejně dostupných zdrojů.

Výkyvy váhy

Ještě v roce 2019 se Kadyrov nepokoušel zdravotní problémy tajit a použil je jako zdůvodnění své dovolené. Pak se objevily další absence způsobené zdravotními potížemi, které už vyvolaly spekulace například o pokusu o otravu.

Analýza

Přijde změna taktiky a ruský pokus o hluboký a rychlý průlom, nebo se „jen“ zintenzivní drolení ukrajinské obrany? Pětice analytiků se kloní spíš ke druhé variantě. Tak, či onak ale hrozí, že Ukrajina ztratí hodně.

Ruská média v té době poukázala na rapidní pokles Kadyrovovy váhy, což bývá jedním z prvních příznaků nekrózy slinivky břišní. Později čečenský vůdce prodělal covid a další onemocnění.

Jeho stav se podle deníku začal výrazně zhoršovat na jaře 2022, o čemž se začalo veřejně mluvit až o rok později. Kadyrov v té době zase výrazně přibral, což dává Novaja gazeta do souvislosti se selháním ledvin a tekutinou na plicích, což jsou následky onemocnění slinivky.

Deník si všímá, že Kadyrov v té době začal mít potíže s dechem, hůř se mu mluvilo, pomaleji chodil a také se prý oblékal tepleji, než by odpovídalo čečenskému klimatu.

Kvůli snaze vyvolat dojem, že dál pevně vládne Čečensku, se ale Kadyrov zcela nestáhl z veřejného prostoru, což komplikovalo jeho léčbu. V září loňského roku se pak objevila informace, že je diktátor v kómatu na jednotce intenzivní péče.

Podle informací deníku Novaja gazeta byl ve skutečnosti uveden do umělého spánku. Lékaři se mu tak snažili pomoci vyrovnat se s předávkováním léky.

Součástí PR protiofenzivy bylo i kruté bití

Do médií ale unikla verze s kómatem a Kadyrovův PR tým se s ní musel popasovat. Přítomnost vůdce v Moskvě zdůvodnil jeho starostí o nemocného strýce. Zveřejněné záběry ale vyvolaly další pochybnosti, protože ani samotný Kadyrov se na nich příliš nehýbe a strýce pouze drží za ruku.

V jeho kalendáři se také objevily schůzky s moskevskými představiteli, které se ale podle deníku Novaja gazeta odehrávaly v kanceláři primáře nemocnice. Součástí snahy odlákat pozornost od Kadyrovova zdraví mělo být i zveřejnění videa, na kterém jeho syn brutálně zbil muže zadrženého za spálení koránu.

Mladý Kadyrov v centru pozornosti

Adam Kadyrov na podzim sbíral vyznamenání od ruských regionálních vůdců, a to krátce poté, co brutálně zbil muže drženého ve vazbě.

Loni na podzim, po vyšetření na magnetické rezonanci, si ale podle ruského serveru rodina uvědomila, že Kadyrovův stav je skutečně vážný a že už se nikdy nevyléčí.

Někdy tou dobou také Kreml údajně začal přemýšlet o hledání člověka, který by mohl brutálního vůdce v čele Čečenska nahradit, píše Novaja gazeta. Deník považuje za horkého kandidáta náměstka čečenského ministra vnitra Aptyho Alaudinova.

List si všímá, že Alaudinov se v posledních měsících objevil na několika důležitých setkáních ruské elity a přijal nové funkce. Stal se například zástupcem ředitele Hlavního ředitelství politicko-vojenské práce na ruském ministerstvu obrany.

Krátce poté, co Novaja gazeta zveřejnila svou investigativu o Kadyrovově zdraví, objevilo se na telegramovém kanálu čečenského vůdce video, kde se politik vyjadřoval k budoucnosti války na Ukrajině. Jak na telegramu poukazuje opoziční kanál Agentstvo, záznam sice ukazuje Kadyrova dohromady asi na 40 sekund, ale ani jeden delší záběr nezobrazuje jeho obličej.

Oficiálně se čečenské úřady k tvrzením opozičního deníku nevyjádřily.

Reklama

Související témata:
Zánět slinivky

Doporučované