Hlavní obsah

Mladý Kadyrov v 15 letech sbírá metály z celého Ruska. Brutalita nevadí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Repro: Telegram Adama Delimchanova, Seznam Zprávy

Adam Kadyrov (uprostřed) s vyznamenáním od prezidenta Tatarstánu Rustama Minnichanova (vpravo). Vlevo stojí jeho otec, čečenský prezident Ramzan Kadyrov.

Reklama

Ze syna čečenského diktátora se zdánlivě stává miláček ruských vůdců. V úterý dostal vyznamenání z Tatarstánu, ve středu následovalo ocenění z Karačajsko-čerkeské republiky. To vše krátce poté, co zbil muže ve vazbě.

Článek

Patnáctiletý syn čečenského vůdce Adam Kadyrov v posledních dnech sbírá metály jeden za druhým. V úterý mu prezident Tatarstánu, jedné z republik Ruské federace, Rustam Minnichanov udělil druhé nejvyšší vyznamenání svého regionu, a to za „významný přínos k posílení mezietnického a mezikonfesního míru a harmonie“.

Prezident mu ho předal během návštěvy v čečenské metropoli Grozném za přítomnosti Adamova otce Ramzana Kadyrova. Informoval o tom na sociální síti Telegram Kadyrovův spojenec a poslanec ruské Státní dumy Adam Delimchanov.

„Toto vysoké ocenění je bezpochyby dalším potvrzením mimořádných schopností a zářivého talentu mého drahého synovce Adama,“ prohlásil Delimchanov. Poslanec dodal, že syn Ramzana Kadyrova se projevuje jako „cílevědomý, mimořádně schopný a odvážný člověk“, který „se snaží plnit každý úkol a dosahuje znatelných výsledků“.

Snaha vyžehlit vztahy?

Pozoruhodné je, že mladý Kadyrov vyznamenání dostal poté, co ho jeden z představitelů Tatarstánu Azat Chamajev kritizoval za to, že v září zbil muže zadrženého za spálení Koránu. Video násilného incidentu se šířilo na sociálních sítích, připomíná agentura AFP.

Chamajevovi vadilo také to, že čečenský vůdce poté syna vyznamenal titulem Hrdina Čečenska. Záznam z jeho projevu byl ale smazán z vládního webu a sám poslanec se za „emotivní výrok“ omluvil. Vůdce Tatarstánu se situaci snažil uklidnit a přispěchal s ujištěním, že Chamajevova slova neměla nic společného s postojem tamních muslimů.

Kadyrov se vysmál lidem, kteří pochybovali o jeho zdraví:

Tatarský politický analytik Ruslan Aysin řekl ruskému exilovému listu The Moscow Times, že ocenění, které Minnichanov předal, bylo „jasným pokusem urovnat vztahy“ s Kadyrovem.

Server si všímá, že prezident Tatarstánu se ale udělením vyznamenání Adamu Kadyrovovi nechlubí na vládních internetových stránkách ani na svých sociálních sítích. „Šlo o čistě osobní záležitost. Minnichanov a Kadyrov mají přátelský vztah, a nazývají se dokonce navzájem zapřisáhlými bratry,“ upozorňuje Aysin.

Analytik se však domnívá, že Chamajevovo veřejné odsouzení bylo sotva přeřeknutím a ve skutečnosti může být známkou prohlubujících se rozporů mezi elitami v Tatarstánu. Tento region je jedním z klíčových pro těžbu a zpracování ruské ropy.

„Je to příliš zkušený člověk, který dobře chápe, kde jsou hranice a co se smí říkat,“ vysvětlil Aysin. „Myslím, že mezi elitami Tatarstánu existují neshody, zejména vzhledem k tomu, že Chamajev je synovcem (prvního tatarstánského prezidenta) Mintimera Šajmijeva.“

Vyznamenání není nikdy dost

Po metálu z Tatarstánu dostal Adam Kadyrov ve středu vyznamenání i od prezidenta kavkazské Karačajsko-čerkeské republiky, která je rovněž součástí Ruska. Tentokrát za „osobní přínos rozvoji mezinárodní a meziregionální jednoty, posílení tradičních islámských hodnot“, píše další ruský exilový server The Insider.

Adam Kadyrov a jeho sedmnáctiletý bratr Achmat už také dříve dostali ocenění „za zásluhy v boji proti terorismu“. Podle jejich otce se loni účastnili bojů na Ukrajině, doplňuje server Charter 97, i když není jasné, zda tam skutečně byli.

Kadyrovci jako součást ruské armády

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov přistoupil na dohodu, kterou se jeho žoldnéřská skupina Achmat podřídí ruskému ministerstvu obrany. Konkurenční vagnerovci v čele s Jevgenijem Prigožinem se poddat odmítli.

Ramzan Kadyrov stojí v čele převážně muslimského Čečenska od roku 2007. Zavedl tam i na ruské poměry tvrdý režim, který je často obviňovaný z porušování lidských práv.

Reklama

Doporučované