Hlavní obsah

Šance pro těžce postižené autisty: speciální náramky pečovatelům pomohou s prevencí záchvatů

Speciální náramky pro autisty budou snímat i vnější podněty.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Vědci připravují testování nové biometrické technologie, která by podle jejich názoru mohla dramaticky změnit životy lidí s autismem. Pokusy odstartují v červenci.

Článek

Jednoduchý náramek je vybavený sofistikovanými senzory. Pečovatelé budou mít za pomocí dat z těchto snímačů přístup k datům o emocionálním stavu autistických jedinců. Pravděpodobně tak budou schopní předvídat i výkyvy jejich občasného chování ještě před tím, než k nim vůbec dojde.

„Prošli jsme si šesti měsíci plnými posudků a v uvozovkách expertů, kteří se na našeho Davida podívali a řekli, že vidí problém, ale nevědí, co s ním. Nevyvíjel se podle nich tak, jak měl, jeho svalový tonus nebyl dobrý. Tehdy si ještě ubližoval, trhal si vlasy ze zátylku hlavy, ale nebylo před námi nic, co by mu opravdu mohlo pomoct,” uvedl Gerald Adamson, otec autisty Davida, pro agenturu AP.

Tomu je nyní 34 let, autismus mu ale prokazatelně diagnostikovali až v jeho osmi. Aktuálně žije v domově pro autistické osoby Raby Hall.

Budova je specificky přizpůsobená potřebám svých obyvatel. Každý má svůj pokoj a pečovatele, kteří mohou v případech podráždění nebo agrese například okamžitě ztlumit osvětlení, změnit jeho zabarvení nebo teplotu v domě.

Právě v tomto a podobných zařízeních také bude vůbec poprvé probíhat testování náramků. Doktor Matthew Goodwin z bostonské Northeastern University tvrdí, že v laboratořích a s lidmi, kteří jsou postiženým cizí, nemají jakékoliv takové pokusy smysl.

„Od těch vážněji postižených, kterým rozumíme nejméně, ale právě jim chceme pomoct, nemůžeme získávat data v běžných testovacích zařízeních,” říká profesor Goodwin, který se zabývá programováním systémů ve vědeckých a zdravotních ústavech.

Právě Matthew Goodwin vytvořil program ke sběru dat z náramků v plánovaných pokusech. Vědci povedou testování také ve spolupráci s výkonným ředitelem charitativní organizace Autism Together Robinem Bushem, který provozuje Raby Hall.

Senzory budou monitorovat srdeční tep, detailní pohyb jedinců, jejich spánek. Veškerou aktivitu nasnímají ve třech dimenzích.

„Vyvinuli jsme také systém venkovních kamer a mikrofonů, který s programem v náramku ke sběru dat synchronizujeme. Získáme tak informace o tom, jaké aspekty vnějšího prostředí ovlivňují vnitřní stav jedinců a spouští jejich agresivní chování,” dodává Goodwin.

Výzkumníci již tento vodě a elektrickému přepětí odolný náramek s biosenzory testovali na pacientech s epilepsií. Nyní je pro ně běžně dostupný v lékárnách.

U autistů vědci a doktoři doufají v porozumění jejich stavu, uvažování a katalyzátorům, které spouštějí a motivují stresové situace a jejich agresivní výpadky.

Od července budou testy kromě Raby Hall po dobu šesti měsíců probíhat v dalších šesti podobných zařízeních. Zjištěná data budou sdílená všem pečovatelům celosvětově. Výzkum jim poskytne informace o reakcích autistů na různá prostředí jako jsou kliniky, transportní vozy, ale také jejich vlastní domov.

Reklama

Doporučované