Hlavní obsah

Saúdové zmařili útok na Velkou mešitu v Mekce. Sebevražedný atentátník se při přestřelce s policií odpálil

Saúdové zmařili útok na Velkou mešituVideo: AP

 

Reklama

Atentát plánovaly tři teroristické skupiny. Při explozi bylo zraněno 11 lidí. V neděli vyvrcholí muslimský postní měsíc ramadán, při němž na věřící cílí množství útoků.

Článek

Saúdská Arábie v pátek zmařila teroristický útok na Velkou mešitu v Mekce. Jeden útočník se vyhodil do povětří poté, co se odmítl vzdát bezpečnostním silám. Dalších pět osob, včetně jedné ženy, policie zadržela. S odkazem na saúdskoarabské ministerstvo vnitra o tom dnes informovala agentura Reuters.

Útok proti věřícím přítomným v srdci islámského světa naplánovaly tři teroristické skupiny, dvě se sídlem v Mekce a třetí v Džiddě, řekl mluvčí saúdského ministerstva vnitra Mansúr Turkí. Bližší informace zatím zveřejněny nebyly. V minulosti však za podobnými incidenty stála teroristická organizace Islámský stát.

Bezpečnostní složky obklíčily sebevražedného atentátníka v domě v centru Mekky. Útočník spustil palbu a pak se vyhodil do povětří. Budova se následně zřítila, přičemž bylo zraněno 11 osob včetně šesti cizinců a pěti příslušníků bezpečnostních složek.

Dříve v pátek bezpečnostní složky v Mekce zastřelily muže, který byl podezřelý z terorismu. Ministerstvo vnitra zároveň bez dalších podrobností uvedlo, že se mu podařilo rozpustit teroristickou skupinu v Džiddě.

V neděli vyvrcholí svátkem íd al-fitr muslimský postní měsíc ramadán. Na věřící v tomto období cílí větší množství útoků. Členové saúdské královské rodiny obvykle posledních deset dní ramadánu tráví v Mekce.

Loni v květnu bezpečnostní složky nedaleko Mekky zastřelily dva lidi, podezřelé z napojení na IS, další dva útočníci se u Mekky vyhodili do povětří.

Reklama

Doporučované