Hlavní obsah

Sbírka pyžam pro nemocnici v Brně byla úspěšná, dorazily tisíce

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Tradiční lednová sbírka brněnského magistrátu byla letos více než úspěšná, pro Dětskou nemocnici se sbírala pyžama, dorazily jich tisíce. Brno tak může podpořit i další zařízení.

Článek

V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek.

Sbírku každoročně vyhlašuje Odbor zdraví Magistrátu města Brna, oficiálně končí 6. února. Po tématech z minulých let, jako dětské hračky nebo knihy, byla zvolena právě pyžamka. „Původně jsme chtěli nasbírat několik pyžámek pro Dětskou nemocnici, aby měl její personál pro své malé pacienty pestrý výběr a mohl tím udělat dětem radost. Nakonec se jich podařilo vybrat tolik, že jimi můžeme vedle černopolní Dětské nemocnice podpořit i novorozenecká oddělení v Bohunicích, u Milosrdných bratří nebo na Obilním trhu, ale také dětské domovy nebo azylové domy pro matky s dětmi,“ uvedl náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

V Dětské nemocnici z dodaných zásilek vytřídili 12.520 pyžam a více než 5000 kusů dalšího textilu jako trička, mikiny nebo tepláky, které děti využijí při pobytu mimo postýlku. Kromě toho dárci zasílali i hračky, především plyšové a látkové, ale i stavebnice, hry, knihy, hračky pro kojence, auta či panenky. Magistrát města Brna a Dětská nemocnice už předaly 70 pytlů oblečení Klokánku, 11 firmě Lear Corp. pro nemocnici Vyškov a pět Dětskému domovu v Tišnově.

„Do sbírky se vedle jednotlivců zapojili například farníci z katolického domu v Křižanově, zdravotnické školy, vězenkyně ze Světlé nad Sázavou, Nadace pro radost v Líšni, městské části, základní a mateřské školy, nadační fondy, různé spolky a kluby i velké firmy. Všem jim za to děkuji,“ uvedl Hladík.

Lednovou sbírku město pořádá každoročně, v minulých letech se zaměřilo například na knihy, hračky nebo autolékárničky. Výtěžkem podporuje různé organizace v Brně, nemocnice nebo například spolek Medici na ulici, který poskytuje základní zdravotní péči lidem bez domova.

Reklama

Doporučované