Hlavní obsah

Schillerová: Pivo nepiju. A vy ho s novými sazbami levnější nečekejte

Sníženou daní na pivo chceme podporovat hlavně venkov, tvrdí Schillerová.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

10, 15 a 21 procent. Tři různé sazby daně na pivo, a dokonce až 9 různých variant účtování podle toho, kde a třeba i s čím si pivo koupíte. V novém DPH na pivo, které má platit od května, mají mnozí už takový trochu pivní guláš. Jak se v dani vyznat, na to jsme se zeptali přímo ministryně financí z hnutí ANO Aleny Schillerové.

Článek

Paní ministryně, kolega vám tady jako pozornost na přivítanou nechal v restauraci dole načepovat pivo.

Já nepiju pivo.

Je to tedy pivo čepované v restauraci, ale koupené s sebou, jaká na něj bude v květnu sazba DPH?

My od 1. května 2020 novelou zákona o DPH, jež je součástí novely zákona o elektronické evidenci tržeb, snižujeme DPH na čepované pivo, které je součástí stravovací služby. To je to důležité. Když půjdete do restaurace a tam si prostě dáte řízek a k tomu točené pivo anebo jenom točené pivo samostatně, nemusí to být s řízkem, tak od 1. května sazba bude 10 procent. Zákazník to nepocítí. To je věc majitele restaurace. Nepočítáme, že se to promítne do ceny, protože si myslíme, že si to restaurace nechají jako marži. Budou jenom 2 sazby, 21 procent je prostě na alkohol, obecně na alkohol. Případně na alkohol, který se odnáší z restaurace.

To je tedy případ tohoto piva?

Vy jste to pivo odnesli z restaurace, není to součást stravovací služby, to znamená, v takovém případě ten majitel restaurace bude účtovat klasicky 21 procent.

I když je to do skla?

I když je to do skla, to není důležité. Důležité je, že je to součást stravovací služby. A stravovací služba, to jsme si nevymysleli, ta je definována směrnicí Evropské unie o DPH, Soudním dvorem Evropské unie. A tam jasně je, že stravovací služba musí znamenat nějaké zázemí.

Vy říkáte, že se změna DPH na cenách nepodepíše, takže žádné dvojí ceny nebudou?

Ne, určitě ne.

Pivo, které si odnesu, tedy nebude dražší než to, které si vypiju v restauraci?

Zákazník to vůbec nepocítí, s tím nepočítáme. My jsme to sledovali jako podporu hospod, restaurací na venkově zejména, kde slyšíme velmi často, že je to postaveno na tom byznyse s pivem. A ty hospůdky mnohdy nefungují.

Nemůžete se právě dívat? Poslechněte si audio verzi rozhovoru.

Takže podpora hostinských, nikoliv konzumentů, protože levnější pivo také nebude?

Ne, ne. To je podpora vyloženě těch restaurací a těchto zařízení. Protože když jsme zavedli nižší 15procentní daň tehdy na stravovací služby od 1. 12. 2016, když nastupovala 1. fáze EET, tak se to také na cenách neprojevilo.

Čekáte totéž?

Čekáme totéž.

Pojďme k těm sazbám. Vy jste sice říkala, že máte dvě sazby, ale ono je to trošku komplikovanější. DPH bude 10 procent v restauraci, 21 procent, pokud si pivo odnesu nebo pivo lahvové. Ale pak je tam ještě například sazba 15procentní, například točené nealko pivo do kelímku, u stánku bez zázemí, nebo 15 procent nealko pivo v plechovce. To je ale také pivo, ne?

Pro mě to pivo není, podle mě je to nealkoholický nápoj.

Pro vás možná ne, ale podle zákona to pivo je.

Je to nealkoholický nápoj. Pokud se bavíme o stánkovém prodeji, a teď si musíme říct, že je to stánkový prodej, který nenaplňuje znaky stravovací služby.

Finanční správa definovala, co je stravovací služba

Stánek bez jídla?

Ne, ne… To může být stánek s jídlem, to může být klidně stánek s jídlem.

Pak tedy nemá posezení?

Ale nemá to zázemí tak, jak je definována stravovací služba. Když se podíváte na www.etrzby.cz, tak už v roce 2017, když nastoupila první vlna, tak tam definovala Finanční správa, co je stravovací služba.

Pojďme k těm sazbám. 10, 15, 21 %. Jsou to tři sazby, nebo ne?

Ne.

Proč ne?

Ne. V restauraci budou dvě sazby, buď 21, nebo 10. A pokud se bavíte o stánkovém prodeji, tak pokud si tam dá někdo takovéto točené pivo nebo i jiný alkohol, tak to bude 21 procent. Protože alkohol nemůžeme dát do snížené sazby, pokud není součástí stravovací služby.

Ale pokud si dáme nealko pivo, tak je tam třetí sazba 15 procent.

Nealko pivo je v podstatě nealkoholický nápoj a ten je v 15procentní sazbě.

Já vám odcituji, co se v zákoně rozumí pod pojmem nealko pivo: Nealkoholické pivo je podle zákona pivo s obsahem alkoholu nejvýše půl procenta objemových. Takže je to pivo podle zákona.

Nevím, který zákon mi tady citujete teď momentálně.

Sbírka zákonů č. 248/2018.

To bude zřejmě něco o potravinách, z pohledu DPH je to nealkoholický nápoj. Když bude součástí stravovací služby v restauraci, je to klasicky s desítkou. To znamená, tam máme buď 21, nebo 10. Jiná sazba tam není v restauraci. A pokud jste u stánkového prodeje, to znamená, kupujete si tam párek nebo kupujete si nealkoholický nápoj, tak tam máte sazbu 15 procent.

Ale proč mají jinou daň odvádět provozovatelé, kteří mají stánek, a ti, kteří mají kamennou provozovnu?

Protože to takhle je upraveno směrnicí Evropské unie. Tam my si nemůžeme u DPH prostě stanovit sami, co chceme. Mantinelem je Evropská unie, směrnice o DPH, dokonce na vyložení termínu stravovací služba je řada judikátů Soudního dvora Evropské unie. A ty jasně říkají, že stravovací služba musí být spojena s nějakým servisem, servis je posezení, obsluha, zázemí, třeba i hygienické.

Zároveň ale říkáte, že rovnáte podnikatelské prostředí. Když ovšem přijdu na nějaký festival, tak jeden stánek tam bude mít pivo, které bude mít DPH 21 procent, a druhý zase 15. To je rovné prostředí?

Tak je to celou dobu, to není vůbec nic nového. Už když jsem zaváděli první vlnu EET, už tehdy jsme vyložili nebo Finanční správa vyložila právě na těch stránkách, co je stravovací služba. V souladu se směrnicí EU a Soudním dvorem Evropské unie. A proto stánkaři, kteří nesplňují znaky stravovací služby, proto také neevidovali v EET, oni budou mít EET až teď od 1. 5.

Tabulka s různými sazbami je nesmysl

Ano, tomu rozumím, ale není ten systém přece jenom trochu komplikovaný? Kdo se v tom má s prominutím vyznat?

Je to dáno, není to nic nového, už třeba před 1. lednem 2016, než jsme snížili DPH na stravovací služby, tedy poprvé v souvislosti s první vlnou jsme snižovali na 15 a teď snižujeme na 10, chceme podporovat restaurace, prostě je to i politické rozhodnutí.

Paní redaktorko, já se k té tabulce nehlásím, byla jsem s ní konfrontována včera.

Ona není pravdivá?

Je to prostě tabulka postavená na absurdních situacích. Vezměte si, já jsem to dnes přirovnávala k tomu, že půjdu a koupím si v supermarketu víno, které stojí třeba 100 korun. A donesu si ho do luxusní restaurace, kde stojí víno 500 korun, jenom abych ušetřila. Prostě to jsou absurdní situace, které se nedějí.

Tak toto je skutečně absurdní. Ale řada příkladů, které tedy zazněly, zas tak absurdní není. Představte si člověka, který skutečně přijde do hospody s tím džbánkem, někde se to ještě dělá, a teď ten hostinský mu tam odměří, já nevím, tři půllitry, jak to bude, kdo se v tom vyzná? Skutečně se nebojíte, že z toho nebudou mít provozovatelé guláš?

Zákazník nepozná vůbec nic. On platí pořád stejně, provozovatel bude mít dvě sazby a bude vědět, a věřte tomu, že provozovatelé jsou rádi, že snižujeme DPH na stravovací služby.

A nebudou v tom mít guláš. V tom účtování?

Věřím, že ne. Je to otázka účtování, jsou to dvě sazby, to není nic nového, máte celou řadu oborů, kde prostě máte více sazeb, prostě to tak je. A stravovací služba skutečně musí být spojena s určitým servisem. A my tím říkáme, že chceme těmto stravovacím službám pomoci, zejména venkovu.

Na druhou stranu často argumentujete tedy těmi stravovacími službami, definici už jste nám připomněla, ale pokud jde o to stravování, není zvláštní, že ta daň, tedy ta nižší 10procentní, bude na pivo, ke kterému si člověk sní guláš a ke kterému si ho nesní?

Tam není podstatné, jestli jíte, nebo nejíte guláš, tam je podstatné, že jste v té stravovací službě. Že jste skutečně v té restauraci, kde vás někdo obsluhuje s tím zázemím, s tím, že si tam takhle sednete ke stolečku, máte tam prostě ten komfort a je úplně jedno, jestli si to pivo, které jste mi tady teď donesli, jestli si ho dáte k řízku, anebo jestli si ho dáte samostatně. Prostě dáváte si ho v té stravovací službě. A my chceme podporovat tyto stravovací služby, zejména venkov. Proto jsme tam dali i pivo. Navíc jsem neřekla dost důrazně, že alkohol podle evropské směrnice o DPH nemůžeme dát do snížené sazby jinak než jako součást stravovací služby.

Řekněte, jak to bude probíhat s kontrolami. Jako odbornice na daně určitě víte, že čím ten systém je komplikovanější, tak je snazší si tam najít nějakou skulinu. Nebojíte se, že přibyde podvodníků?

Samozřejmě, že čím víc sazeb, tím se vytváří určitý prostor pro obcházení. Ale ty sazby nejsou zase až tak vzdálené od sebe. Jsou to dvě sazby.

10%, 15% a 21%?

Na pivo jsou sazby v restauračním zařízení jenom dvě. Takže hostinský dobře ví, jestli si někdo dal panáka nebo víno, kde je to prostě za 21%, nebo jestli si to pivo odnesl. Anebo ví, jestli si ho dal jako součást té stravovací služby. Takže on ví, jak to má zaúčtovat.

A když si ho dám na zahrádce?

Zahrádka, která je součástí té restaurace? Se zázemím, s obsluhou? Tak to je samozřejmě restaurační služba. Prostě ta podstata je ta, že je rozdíl, jestli si to pivo, jestli teda mluvíme o pivu, dáte prostě v tom zázemí, v rámci restaurace, anebo jestli si ho dáte na lavičce nebo jestli si ho odnesete domů, to je prostě rozdíl.

Hospodští sníženou sazbu vítají

Podle vás to bude tedy jasné?

Bude to jasné. Nebojte se, oni si s tím poradí. A není to poprvé, kdy jsme takto měli rozdílné sazby. A navíc, já, když vyjíždím do regionů, pokud mám čas, a bavím se s majiteli restaurací a ptám se jich na různé problémy, jak vnímají EET a podobně, tak vám mohu říct, že to velmi vítají. Tu sníženou sazbu.

Vítají a chápou? Všichni tomu skutečně rozumí?

Já jsem zatím nic neznamenala. A věřte, že se zase budu ptát.

Takže kdo to nechápe, byla jenom média?

Já myslím, že to asi vyvolala ta tabulka, která skutečně je plná extrémních situací. V každém směru ekonomiky nebo života si můžete vymyslet extrémní situaci, tak jak jsem vám vymyslela tu s tím vínem, které si koupím v supermarketu a donesu do luxusní restaurace, a kdo to dělá? Nevěřím tomu, že někdo.

Jak se to bude kontrolovat? Mění se něco na kontrolách? Budou třeba více pečlivé, přísnější?

Ne. Vůbec ne. Kontroly budou fungovat úplně stejně. To znamená, že na účtence dneska buď bude DPH, dokonce ono nemusí být uvedeno na účtence, takže podle účetnictví vždycky musí být správná sazba, a pokud se bude provádět kontrola, tak finanční úřad ví, co má kontrolovat. Dokonce, když jsme měli tiskovou konferenci, tři roky EET, to už někdy na sklonku loňského roku, tak jsem tam prezentovala, že počet daňových kontrol poklesl o 15 tisíc a má vyšší efektivitu, to znamená, že díky té databázi obrovské informační, kterou má Finanční správa jednak z kontrolních hlášení, jednak z EET, tak vlastně pracuje s analytikou, která vyhodnocuje různé situace, které jsou na kontrole. A velká většina subjektů, kteří si plní svoje povinnosti, má pokoj. Takže pokles o 15 tisíc ročně.

Čekáte další pokles tedy? S nástupem dalších vln EET.

Ano, čekám pokles.

Kolik?

Tak to já takhle neodhadnu. Musím počkat, až prostě Finanční správa pošle čísla, to se nedá. To bych věštila z koule. Pokud se mě ptáte na kontroly EET jako takové, tak v terénu máme asi 400 lidí na EET včetně celníků, 300 je finančáku, 100 celníků.

Ani u těch kontrol nebude obtížnější vysvětlovat, o jaké pivo vlastně šlo, jestli bylo natočené s sebou?

Ne, nebojte se.

Bude to tam uvedené, předpokládám.

Na účtence nemusí být sazba DPH, nemusí a může, ale samozřejmě pokud se bude kontrolovat DPH jako takové, tak se to prostě pozná z těch sazeb, tam nečekám žádný problém.

A jak se to tedy pozná?

Pozná, že on tam bude mít uvedenou správnou sazbu prostě v tom pivu, které vlastně bude zaúčtováno.

Nakonec, říká se, že vláda, která zdraží pivo, tak ta padne. Naopak ta, která pivo zlevňuje, tak ta získává na popularitě. Očekáváte, že vám to přinese hodně procentních bodů v nějakém průzkumu?

Takhle jsme určitě vůbec neuvažovali. Vždyť si vzpomeňte, že sníženou sazbu na točené pivo už chtěl Andrej Babiš jako ministr financí v minulém volebním období, to jsem já u toho ani nebyla.

Řekněte ještě, jak to jde dohromady s tím, že jste na druhé straně opět zvýšili spotřební daň na líh, lihové výrobky a tvrdý alkohol?

Naprosto jednoznačně to jde. Když jsme zvedali spotřební daň na tvrdý alkohol, zvedali jsme na tabákové výrobky, hazard atd., a vy se ptáte na tu spotřební daň, tak jsme vycházeli z toho, že chceme bojovat proti závislostem. Vycházeli jsme z analýz Mezinárodní zdravotnické organizace, z různých statistik, kde jsme skutečně na čelním místě, my máme asi 12 litrů na osobu ročně spotřebu čistého lihu. Včetně kojenců, ale i včetně cizinců.

Ano, ale jsme hodně pivaři, nebylo by třeba se zaměřit spíše na to pivo?

Je jednoznačně dokázáno, že existuje přímá úměra mezi spotřebou a výší spotřební daně.

Když bude pivo levnější, tak ho lidé budou pít méně?

Ono nebude levnější právě. To je to, že my sice snižujeme DPH na točené pivo, podporujeme tím restaurace, ale víme, že ty restaurace si to prostě nechají. To se neprojeví na konečné ceně na pivo. Takže to je ten základní argument.

Takže váš vládní kolega pan ministr Vojtěch vám za to nenadával?

No, nelíbilo se mu to. Když bylo EET na vládě a součástí byla tady ta novela zákona o DPH s tím snížením, tak nehlasoval. Zdržel se.

Reklama

Doporučované