Hlavní obsah

„Schvaluji opatření strany a vlády.“ Jak politruk Feranec vstoupil do KSČ

Foto: Profimedia.cz

Milan Feranec, dříve komunista, nyní přední poslanec hnutí ANO.

Reklama

„Má vyhraněný světový názor, který umí správně zdůvodnit a obhájit. S náboženskou otázkou je vyrovnán.“ I to se lze dočíst v archivních dokumentech o nynějším vlivném poslanci Babišova hnutí Milanu Ferancovi, když vstupoval do řad komunistů.

Článek

Milan Feranec, vlivný poslanec Babišova hnutí ANO, se dnes hlásí k demokratickým principům svrchovaného státu, ale nebylo tomu tak vždycky. Svědčí o tom svědectví v podobě archivních materiálů z doby před listopadem 1989.

Když třeba dnešní místopředseda rozpočtového výboru Sněmovny žádal v roce 1986 o přijetí do Komunistické strany Československa, napsal vlastnoručně partajním orgánům:

„Ke krizovým rokům 1968–1969 mám jednoznačný postoj. Plně schvaluji opatření strany a vlády na řešení této situace.“

Také ve slovenštině se tehdy jako téměř třiadvacetiletý posluchač bratislavské Vojenské politické akademie Klementa Gottwalda Feranec svěřil jednoznačně: „Členem KSČ se chci stát proto, že politiku strany pokládám za správnou a chci se zúčastnit její realizace v podmínkách ČSLA jako politický pracovník.“

A v dokumentech, které redaktoři Seznam Zpráv prostudovali v Národním archivu, popsal Milan Feranec i svůj vztah k víře, kdy náboženský světový názor označil za „překonaný jak teoreticky, tak prakticky“.

Redakce se o minulost Milana Ferance zajímala i proto, že rodák ze slovenské Sniny a nynější vlivný politik Babišova hnutí o svých předlistopadových studijních, pracovních a politických aktivitách doposud nikde neinformoval.

Všechny jeho veřejně přístupné životopisy začínají rokem 1990. „Pro mne je to uzavřená životní kapitola. Není důvod se tím chlubit, ale ani není co utajovat,“ podotkl politik ANO ke vzneseným otázkám.

„Jak jistě víte, členství ve státostraně bylo podmínkou výkonu funkce. Byl jsem tam přes tři roky, tedy dobu kratší, než jsem dělal po revoluci vrátného,“ poznamenal ke kariéře v KSČ.

Své někdejší studium na ideologicky zaměřené vojenské akademii, která vychovávala pro armádu „politruky“, dnes hodnotí jako mladickou nerozvážnost a také snahu studovat „nějaký humanitární obor“.

„Náplň mé práce byla pestrá – politické školení mužstva, nástěnky, řešení vztahových záležitostí, kultura, sport. Vzhledem k tomu, že jsme neměli moc schopného velitele, tak jsem často dělal i jeho práci, tedy výcvik a velení,“ popsal tehdejší činnost ve vojenském útvaru.

Ve zmíněných stranických dokumentech je Milan Feranec při přijímacím řízení líčen jako příkladný student, nositel čestného titulu vzorný posluchač, politicky vyspělý.

„Má vyhraněný světový názor, který umí správně zdůvodnit a obhájit. S náboženskou otázkou je vyrovnán,“ vyjádřila se základní organizace KSČ k jeho žádosti o vstup.

Kladně zareagovali i tři ručitelé z řad zkušených straníků.

„Od počátku studia si aktivně a iniciativně plní svěřené úkoly, je příkladem ostatním v plnění svých povinností. V kolektivu je oblíben pro svou otevřenost a kritičnost i snahu pomoci druhým. Od počátku studií se aktivně zapojuje do práce ZO SSM. Na veřejnosti prosazuje aktivně politiku strany jako lektor politického vzdělávání SSM a jako vedoucí PO SSM,“ vyzdvihla též základní organizace KSČ.

I proto jeho přijetí za člena komunistické strany organizace doporučila. Dostal ale mimo jiné za úkol po skončení studia nastoupit k některému z vojenských útvarů, „tak, jak to potřebuje strana, vláda a ČSLA“.

A tak se také stalo.

Milan Feranec, jak sám vzpomíná, po bratislavské škole působil jako zástupce velitele roty na poddůstojnické škole, kde v kurzu pobývali vojáci základní služby.

Z armády odešel po revoluci na vlastní žádost.

K politice se po letech vrátil v barvách hnutí ANO. Dnes je vedle poslance i zastupitelem v Olomouci. A také předsedou olomoucké oblastní organizace Babišova hnutí.

Reklama

Související témata:

Doporučované