Hlavní obsah

Sedmnáct let od katastrofy. Přinášíme pět příběhů k výročí 11. září

Foto: flickr.com

Zhroucení budov Světového obchodního centra.

Reklama

Přinášíme vám pět příběhů a událostí, kterým jsme se v souvislosti s útoky na Seznamu věnovali.

Článek

Spojené státy si dnes po sedmnácti letech opět připomínají výročí nejkrvavějších teroristických útoků na území USA. Právě 11. září 2001 se na Manhattanu sesunuly k zemi dva mrakodrapy Světového obchodního centra (WTC). Ty byly terčem útoku teroristické organizace Al-Káida.

Vědci stále identifikují další oběti

Při katastrofě zahynulo 2 977 lidí a 19 únosců letadel. Letos se podařilo vědcům z Ústavu soudního lékařství v New Yorku identifikovat další oběť útoků, kterou byl tehdy 26letý Scott Michael Johnson. Pomohl k tomu pokrok v metodě analýzy lidských ostatků. Vědci přišli s novou technikou analýzy DNA, která má pomoci identifikovat více obětí teroristických útoků z 11. září - 17 let poté stále nedokážeme spojit jména a pozůstatky poloviny obětí.

Do záchranných akcí se zapojil i český architekt Jiří Boudník

Český architekt Jiří Boudník se ocitl na dohled od útoku na Světové obchodní centrum v New Yorku. V dalších dnech se výrazně zapojil do záchranných prací. Pro hasiče a záchranáře navíc zhotovil trojrozměrný model místa katastrofy. Hasiči se tak mohli vyhnout tomu, aby nechtěně shodili nestabilní zbytky budov sami na sebe. Bezprostředně po nárazu letadel do mrakodrapů se také Boudník vydal varovat hasiče na místě útoku – tušil, že se budovy zhroutí a trosky dopadnou přímo na ně.

Stanice metra pohřbená pod sutinami mrakodrapů je znovu otevřená

Přilehlou stanici Cortlandt Street při útocích zasypaly a poničily sutiny. Po sedmnácti letech se symbolicky pár dní před výročím tragické události stanice znovu otevřela. Nově nese stanice název WTC Cortlandt, právě podle názvu obchodního střediska, které bylo terčem útoku.

Britové věděli, co se dělo s osobami podezřelými z terorismu

Podle výboru britského parlamentu není pochyb o tom, že zpravodajské služby Velké Británie věděly o špatném zacházení Spojených států se zadržovanými osobami podezřelými z terorismu v zahraničí, které byly zatčeny po 11. září 2001. Vyplynulo to ze zprávy britského výboru pro zpravodajské služby a bezpečnost. V celkem 198 případech obdržely britské orgány zpravodajské informace získané od zadržovaných, o kterých věděly nebo mohly mít podezření, že se s nimi špatně zachází - tedy že jsou například mučeni. Výbor odmítl tvrzení tajných služeb, že šlo jen o „izolované incidenty“.

Matka Usámy bin Ládina poprvé veřejně promluvila

Matka někdejšího šéfa mezinárodní teroristické sítě Al-Káida a strůjce útoků z 11. září 2001 Usámy bin Ládina v rozhovoru s britským listem The Guardian poprvé veřejně promluvila. Jaký podle ní byl její syn? Usáma bin Ládin byl podle své matky stydlivé a hodné dítě, ale na univerzitě propadl ideologii. „Stal se z něj jiný muž,“ uvedla bin Ládinova matka s tím, že se na univerzitě setkal s lidmi, kteří mu „vymyli mozek“.

Reklama

Doporučované