Hlavní obsah

Babišův klíčový úředník, symbol EET, zajišťováků i lustrování svatebčanů, odstoupil

Martin Janeček se rozhodl rezignovat. Kvůli obhajobě Andreje Babiše se dostával do sporů s politiky (natočeno v březnu 2017).Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Po čtyřech letech končí v čele Generálního finančního ředitelství Martin Janeček.

Článek

Generální ředitel Finanční správy Martin Janeček končí.

Úředník, který se stal symbolem tlaku, jež po daňových změnách zavedených Andrejem Babišem dopadl na podnikatele, se k tomu nakonec rozhodl sám.

Podle informací Seznamu podal ve čtvrtek ráno rezignaci, což posléze potvrdil i v prohlášení, které zveřejnil.

„Je to moje osobní rozhodnutí. Těch důvodů, které mě k tomu vedly, je více. Nebudu je ale blíže komentovat,“ potvrdil Seznamu odcházející ředitel.

Z čela Generálního finančního ředitelství odejde podle svých slov ke konci letošního roku.

Premiér Andrej Babiš (ANO) Seznamu řekl, že Janečka považuje za velmi pracovitého člověka. Na rozdíl od jeho předchůdců se podle něj také podílel na lepším výběru daní.

„Výrazně se zasloužil zejména o potírání karuselových podvodů, zavedení EET a kontrolního hlášení nebo třeba o likvidaci daňových rájů v Praze,“ uvedl Babiš.

Kdo by Janečka mohl nahradit, zatím není jisté. Jednou z kandidátek je však Tatjana Richterová, která je v současné době zástupkyní ředitele.

Martin Janeček v pořadu TV Seznam reaguje na kritiku:

Duel.Video: Seznam Zprávy

Janeček ve Finanční správě pracuje od roku 2003. Poslední čtyři roky je pak generálním ředitelem. V minulosti se například zaměřil na rozkrývání daňových podvodů. V éře, kdy byl ministrem financí Andrej Babiš, měl na starosti rovněž zavedení elektronické evidence tržeb.

V poslední době ale čelil také jeho úřad kritice. A to například kvůli takzvaným zajišťovacím příkazům.

Tento nástroj se používá tehdy, když se má zabránit tomu, aby majetek společností zapojených do daňových podvodů zmizel z dosahu soudů a úřadů. Jenže Nejvyšší správní soud v některých případech řekl, že úředníci Finanční správy jednali nezákonně.

Nový šéf bude vybrán ve výběrovém řízení

O tom, že v úřadu skončí, se v zákulisí mluvilo už delší dobu. Server Blesk Zprávy a také Lidové noviny, které Babiš před pěti lety koupil a dnes jsou kvůli zákonu o střetu zájmů uloženy ve svěřenském fondu, informovaly o jeho konci už před dvěma týdny.

Janeček tehdy uvedl, že se o žádné rezignaci nerozhodl a ministryně financí Alena Schillerová (za hnutí ANO) odmítla informace komentovat.

Nyní ministryně Schillerová dala najevo, že Janečkově žádosti o odvolání nebude bránit. „Rozhodnutí pana Janečka plně respektuji a chtěla bych mu poděkovat za práci, kterou v pozici generálního ředitele Finanční správy vykonal,“ uvedla Schillerová.

Její úřad také sdělil, že na Janečkovo místo bude vypsáno výběrové řízení a že jméno nového ředitele či ředitelky Generálního finančního ředitelství by mělo být známo do konce roku.

Nikdy to neměl dělat

I když premiér Janečkovu práci oceňuje, pro velkou část podnikatelů a politiků ztělesňoval absolvent oboru management a ekonomika na Jihočeské univerzitě obraz horlivého úředníka, který vymáhal zákon hraničními způsoby.

„Pan Janeček se v té funkci nikdy neměl objevit,“ řekl České televizi a ČTK bývalý ministr financí a předseda klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. „Nese hlavní vinu na tom, že se výrazně zvýšila nedůvěra veřejnosti v korektní a nestranný postup finanční správy. A nepůjde to napravit tak snadno,“ dodal.

Za Janečkova působení byla zavedena řada nástrojů, od kterých si vláda slibovala zlepšení výběru daní, podle opozice ale zvýšila podnikatelům administrativu. Vedle EET jde třeba o kontrolní hlášení k dani z přidané hodnoty.

Finanční správa také pod Janečkovým vedením čelila kritice kvůli údajnému nadužívání takzvaných zajišťovacích příkazů, kterými může blokovat majetek firem podezřelých z nezaplacení daně. Od usednutí Janečka do křesla generálního ředitele správy počet příkazů výrazně stoupl, z necelé pětistovky v roce 2013 na zhruba trojnásobek.

Reklama

Doporučované