Hlavní obsah

Šéfem CME pod Kellnerem bude Francouz, bývalý investiční bankéř Stoessel

Foto: PPF

Nový šéf CME Didier Stoessel.

Reklama

Skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera dokončila převzetí mediální skupiny CME. Do jejího čela jmenovala Francouze Didiera Stoessela, jenž pracoval pro Merrill Lynch a vedl konkurenční Nova Broadcasting v Bulharsku.

Článek

„Uvědomujeme si odpovědnost, kterou na sebe převzetím CME bereme. Její pozice na trhu je velmi dobrá, a proto budeme dál pokračovat v budovaní sítě navzájem nezávislých televizních kanálů v jednotlivých zemích. Věříme také, že se nám podaří vytvořit nové obchodní příležitosti propojením mediálních a telekomunikačních služeb,“ uvedl Petr Kellner, majoritní vlastník skupiny PPF, k dnešnímu definitivnímu převzetí společnosti CME.

Pod ní patří nejen česká TV Nova, ale také televize na Slovensku, v Rumunsku, Slovinsku a v Bulharsku.

Právě v poslední jmenované zemi to dobře zná nový šéf CME, který byl jmenovaný PPF. Francouz Didier Stoessel totiž pracoval také jako výkonný ředitel firmy Nova Broadcasting Group v Bulharsku, kterou se dříve snažila PPF ovládnout, ale nepodařilo se jí to, protože transakci na začátku loňského roku neschválil antimonopolní úřad. Nově bude Stoessel dohlížet z pozice skupinového šéfa CME na český, slovenský, rumunský a slovinský trh.

Podle informací SZ Byznys by měl být hodně aktivním a viditelným šéfem a do jisté míry by tak měl zastiňovat i šéfa TV Nova, který zatím vybrán nebyl. To by mohlo PPF vyhovovat, pokud bude napadána, že chce ovlivňovat vysílání v Česku.

Didier Stoessel působil ve společnostech Modern Times Group, HSBC Investment Bank a Merrill Lynch International , a kombinuje tak zkušenosti z mediální branže a financí. Generálním ředitelem CME v Bulharsku se pak stane Luboš Jetmar, o němž se spekulovalo také jako o možném šéfovi české Novy.

„Přebíráme výkonnou a kvalitně řízenou firmu s velkým renomé u diváků. Těším se na spolupráci se skvělými lidmi v našich TV stanicích. Mojí prioritou bude urychlit digitální transformaci firmy, posílit tvorbu vlastního obsahu, přinášet divákům zábavu a samozřejmě zachovat stávající nezávislé a objektivní zpravodajství,“ říká Didier Stoessel.

Akcie byly po stoprocentním převzetí CME ze strany PPF staženy z burzy NASDAQ Global Select Market a z Burzy cenných papírů Praha a po dokončení akvizice přestávají existovat. Akcionáři, kteří bezprostředně před účinností akvizice vlastnili akcie CME kategorie A, obdrží 4,58 dolaru za jednu akcii.

Případné spory o cenu akcie pro minoritní akcionáře by se tak neměly týkat PPF, ale podle bermudského práva ředitelského výboru CME, který cenu v rámci transakce posvětil.

Reklama

Doporučované