Hlavní obsah

Šéfovat lidickému památníku chtějí historici Stehlík a Nenutil

Foto: Profimedia.cz

Historik Eduard Stehlík.

Reklama

O post ředitele Památníku Lidice se budou ucházet historici Eduard Stehlík a Jiří Nenutil. Ministerstvo kultury hledá nového ředitele poté, co musela skončit dosavadní šéfka památníku Martina Lehmannová.

Článek

„Momentální situace je taková, že, ač naprosto nerad, se do toho přihlásím. Představa, že budu za někoho čistit Augiášův chlév, se mi moc nelíbí, ale přihlásit se musím,“ sdělil Stehlík deníku Aktuálně.cz. Někdejšího vedoucího odboru pro válečné veterány na ministerstvu obrany o účast v konkurzu požádali někteří potomci přeživších lidického masakru.

„Nemohl bych jim vysvětlit, proč jsem se na ně vykašlal,“ řekl deníku Stehlík. O post se bude ucházet také právník a historik Jiří Nenutil.

Dosavadní ředitelka Lehmannová rezignovala v lednu po tlaku ministra kultury Zaorálka. Stalo se tak po televizní reportáži o údajném udání obyvatelky Lidic, která nahlásila četníkům svou židovskou podnájemnici. Židovka Štěpánka Mikešová byla na začátku června 1942 deportována do Osvětimi, kde zemřela.

Někteří lidé, kteří přežili vyhlazení Lidic, ředitelku obvinili, že překrucuje fakta. Podle Zaorálka nepostupovala Lehmannová dostatečně citlivě, když se ženy v reportáži nezastala. Lehmannová obvinění odmítla, přesto rezignovala.

Většina vedoucích a odborných pracovníků Památníku Lidice v reakci na její konec podala výpověď. Podle nich bude památník po rezignaci ředitelky navrácen normalizačnímu výkladu dějin.

Reklama

Doporučované