Hlavní obsah

Šéfové fotbalové asociace se sešli s Šilhavým. Dohoda, že převezme reprezentaci, je blízko

Na archivním snímku z přípravy před MS 2006 zleva Jaroslav Šilhavý, Karel Poborský a Pavel Nedvěd. První dva jmenovaní jsou nyní kandidáty na pozici trenéra české fotbalové reprezentace.Video: David Janeczek, Profimedia.cz

 

Reklama

Hledá se nový trenér české fotbalové reprezentace. Jasno by mělo být už začátkem příštího týdne.

Článek

Představitelé Fotbalové asociace ČR se dnes sešli s Jaroslavem Šilhavým. A nabídli mu pozici trenéra české fotbalové reprezentace. Podle informací Seznamu se jednání jevila jako velmi nadějná, obě strany jsou blízko dohodě.

Jaroslav Šilhavý získal v minulosti mistrovský titul se Slovanem Liberec i s pražskou Slavií, kterou vedl ještě v závěru roku 2017.

Šéfové asociace měli při hledání nového kouče reprezentace rozpracováno několik variant. Významnou roli v nich hrálo či stále hraje i jméno Karla Poborského

V úvaze byly variantyi, že A-tým převezme jeden z nich, tedy Šilhavý či Poborský. Anebo že u reprezentace budou spolupracovat, a to v rolích, které by teprve byly definovány. Poborský by se například mohl stát generálním manažerem reprezentace s velkými pravomocemi.

Varianty se Šilhavým či Poborským výrazně preferoval předseda asociace Martin Malík. Přitom varianta s Poborským se jevila jako překvapivá, bývalý slavný reprezentant totiž nemá trenérské vzdělání ani nikdy žádný tým jako kouč nevedl. Inspiraci k tomuto řešení našel Malík v ukrajinském modelu, kde postavili do čela národního týmu Andreje Ševčenka, držitele Zlatého míče 2004.

Zpět ke hledání nového kouče české reprezentace. Vyloučit stále zcela nelze ani jiné možnosti. Místopředseda FAČR Roman Berbr stále nosil v hlavě i jméno Jozefa Chovance, „naťukávat” měl i Josefa Csaplára z Příbrami.

V debatách svazových šéfů se skloňovala i jména koučů mládežnických týmů Karla Krejčího, Jana Suchopárka či Luboše Kozla. Neúspěch v kvalifikaci týmů do 21 let, podtržený pondělní domácí porážkou 1:2 s Řeckem, naopak podle všeho definitivně škrtnul šance Vítězslava Lavičky.

Vyplývá to z informací, které Seznam získal od osob, jež se pohybují uvnitř dění nebo v jeho těsné blízkosti, všechny si však přály zůstat v této souvislosti v anonymitě.

Jak už jsme zmínili, schůzka se Šilhavým již proběhla, komunikace s druhým kandidátem nikoli.  „Ne, nikdo se mi neozval,” sdělil Karel Poborský Seznamu dnes dopoledne.

Jarolím se spokojil s půlkou „zlatého padáku”

Nový trenér národního týmu se hledá poté, co jej po neúspěchu v kvalifikaci o MS 2018 a nedávných herních i výsledkových propadácích v duelech s Ukrajinou a v Rusku opustil po dohodě s vedením asociace dosavadní trenér Karel Jarolím.

Podle informací Seznamu měl při předčasném odchodu z funkce nárok na odstupné v řádech milionů korun. Po jednáních se spokojil s polovinou sumy, kterou  nasmlouvaný „zlatý padák” zajišťoval.

Hledání jeho nástupce započalo už v letadle, kterým se česká reprezentace spolu s vedením svazu vracela domů. Na palubě byla i část členů výkonného výboru Fotbalové asociace ČR.

Padly tu i návrhy na angažování dvojice Jan Nezmar - Jindřich Trpišovský. Ti dva nyní po společném působení v roli sportovního ředitele a trenéra ve Slovanu Liberec působí od zimy v pražské Slavii. Šéfové svazu nakonec usoudili, že získat tuto dvojici je v danou chvíli ekonomicky nemožné.

Situaci fotbalové reprezentace rozebrali v tradičním glosáři důkladně Luděk Mádl s Jindřichem Šídlem:

Video: Luděk Mádl, Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované