Hlavní obsah

Z lázeňského trojúhelníku se stal bermudský. Hosté zmizí

Martin Plachý, viceprezident České unie cestovního ruchu, viceprezident Svazu léčebných lázní a spolumajitel lázeňské skupiny Royal Spa mluví o otevřeném dopisu vládě.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Omezení pohybu v okresech Cheb, Sokolov a Trutnov kvůli šíření covidu se zásadně dotýká lázeňství. Tvrdí to zástupci lázní a posílají otevřený dopis vládě. Chtějí změnit systém podle nich nespravedlivých kompenzací.

Článek

Uzávěra tří okresů platí pro všechny s výjimkou cesty do zaměstnání nebo za zdravotní péčí – takže například na léčebný pobyt do lázní člověk vyjet může. Otázkou však je, kdo by v této době vyrazil například do Františkových či Mariánských Lázní, když jejich chebský okres dostal od vlády punc zakázaného území.

„Lidé si nebudou jistí, zákaz budou brát jako absolutní, většinu z nich to odradí a své pobyty zruší, takže de iure máme otevřeno, ale de facto budeme muset znovu zavřít,“ obává se nové situace Martin Plachý, viceprezident Svazu léčebných lázní a spolumajitel lázeňské skupiny Royal Spa.

Izolace okresů prohloubí ztráty lázní, tvrdí šéfové

Skupina Royal Spa přitom znovuotevřela své zařízení v „Mariánkách“ teprve na začátku února.

„Teď jedeme na nějakých 30 procent. Je to zase jenom další horší zpráva, která tu situaci dělá horší, než byla předtím,“ posteskl si Plachý a dodává: „Zatím nikdo neodjel a ti, kteří by měli nastoupit v těchto dnech, nezrušili. Ale předpokládáme, že to bude mít dopad v dalších dnech. Podle mě příjezdy spadnou minimálně o polovinu, ne-li úplně,“ upřesňuje s tím, že všichni hosté přijíždějící na lázeňské pobyty projdou antigenním testováním a firma pravidelně testuje také své zaměstnance.

Jen v Mariánských Lázních s kapacitou 135 lůžek zaznamenala skupina loni pokles tržeb o 40 procent. Hospodaření tam skončí poprvé za 25 let ztrátou, přesné škody stále sčítají. V minulosti tam dosahovali zisku kolem pěti, deseti milionů před zdaněním. Za celou skupinu počítají se ztrátou na tržbách 100 až 150 milionů.

Podobně jsou na tom Františkovy Lázně. V zařízeních poskytujících léčebné pobyty na léčení nemocí srdce, pohybového ústrojí, gynekologických nemocí včetně neplodnosti a následné onkologické péče od rána zvoní telefony a zákaznické linky jsou přetížené. Klienti volají, co mají dělat.

„Chceme všem hostům zaslat potvrzení, aby mohli přijet, kdyby je náhodou někdo někde stavěl. Nedovedu si to představit, jestli na dálnici budou stát policisté se samopaly a budou lidi přijíždějící do lázní kontrolovat. Teď to samozřejmě zlehčuji, ale vážně nevíme, co bude,“ říká pro SZ Byznys Josef Ciglanský, generální ředitel společnosti Lázně Františkovy Lázně, která patří s 1200 lůžky k největším poskytovatelům lázeňské péče v Česku.

U nich se obsazenost momentálně pohybuje mezi 15 a 20 procenty poté, co kvůli pandemii zcela přišli o početnou německou klientelu. Ta každoročně obvykle tvoří 40 procent ubytovaných hostů.

„Za naši společnost jde o třetinový pokles tržeb za poslední rok, to znamená asi 72 z 220 milionů,“ upřesňuje Ciglanský a vysvětluje, že ztráty nejsou daleko vyšší jen díky letním měsícům, kdy se situace na čas vrátila do normálu.

Otevřený dopis vládě

Svaz léčebných lázní, který je členem Unie cestovního ruchu ČR, posílá otevřený dopis vládě s podpisem všech podnikatelských svazů v zemi. „Vysvětlujeme, co si myslíme o záměru vlády, jak vyplácet kompenzace v letošním roce,“ říká. „Nejhorší pořád je, že žijeme v obrovské nejistotě. Neustále nám tady někdo říká, že nás kompenzuje, až chrochtáme blahem. Opak je pravdou,“ dodává.

V dopise vyjadřují překvapení, že kabinet v pondělí 8. února zrušil s výjimkou Antiviru úspěšné programy a zcela tak podle společného prohlášení šéfů tuzemských asociací odepsal firmy, které propadly špatně nastaveným sítem.

„Obáváme se, že rozhodnutí vlády bylo vedeno pouze snahou vyloučit velikou skupinu postižených podnikatelů z této pomoci a ušetřit na úkor firem, které jsou zcela fatálně dotčeny krizovými usneseními vlády,“ píše se v otevřeném dopisu, který mají Seznam Zprávy k dispozici.

Žádají v něm návrat k návrhu Hospodářské komory, tedy ke kompenzaci 80 procent daňově uznatelných nákladů poškozených firem a dorovnání kompenzací těm, na které se programy v roce 2020 nevztahovaly.

Svaz léčebných lázní (SLL)

Vznikl jako zájmové profesní sdružení v roce 1995 s cílem udržet a garantovat léčebnou úroveň těchto lázeňských společností.

Sdružuje 44 členů, z toho 42 léčebných lázní, které tvoří více než 2/3 všech lázeňských lůžek v zemi. Představuje 95 procent veškeré lázeňské léčby hrazené z veřejného zdravotního pojištění.

Je členem Evropského svazu lázní (ESPA) se sídlem v Bruselu a Unie cestovního ruchu ČR.

Zdroj: SLL

Peníze až po „humbuku“

O státní pomoci nemluví šéfové lázní dobře. Oba se shodují, že peníze za jarní lockdown přišly z programu Covid Ubytování na účty firem teprve před několika dny.

„Až když jsme začali dělat humbuk, tak ministryně Dostálová zřejmě vydala pokyn, ať už nám to pošlou. Peníze za vouchery za Covid Lázně i ty z programu Covid Ubytování přišly minulý pátek,“ tvrdí Josef Ciglanský z Lázní Františkovy Lázně.

Podobně mluví Martin Plachý: „Program Covid Ubytování, za první vlnu, jsme dostali vyplacený v prosinci. Pro náš lázeňský hotel v Luhačovicích dorazila pomoc teprve minulý týden. Za 150 dnů uzavřený provoz Termálního parku ve Velkých Losinách jsme nedostali ani korunu,“ stěžuje si šéf Royal Spa a doplňuje: „Jediné, co účelně čerpáme, je příspěvek na mzdy. Někdy přijde za dva, jindy za tři týdny.“

Šéf Lázní Františkovy Lázně věří tomu, že po uvolnění pravidel půjde právě tento byznys dobře. „Lidé se budou chtít o sebe starat. Ale musíme se toho ekonomicky dožít,“ míní. Podle Martina Plachého záleží jen na tom, co dalšího vláda schválí. „Jak se ten guláš zase zamíchá. Jestli vláda neprodlouží Antivirus, nerozjede se kurzarbeit, tak přijde okamžitě vlna propouštění napříč službami,“ varuje.

Reklama

Doporučované