Hlavní obsah

Selžou spíše lidé než technika, varují před únikem dat z EET experti

Bezpečnost EET. Selže první technika, nebo lidé?

 

Reklama

K datům z elektronické evidence tržeb se dostanou desítky, možná stovky lidí, varuje odborník na internetovou bezpečnost Jiří Bartoš. Úředníci s přístupem do systému přitom představují pro bezpečnost větší riziko než útoky hackerů.

Článek

Oficiálně mají k informacím z elektronické evidence tržeb, do které podnikatelé z pohostinství posílají denně tři miliony účtenky, přístup jen tři desítky důkladně proškolených a prověřených analytiků.

Skutečnost je ale jiná. Specialista na testování bezpečnosti počítačových systémů Jiří Bartoš upozornil, že z technického pohledu okruh lidí, kteří mohou do systému nahlížet, je daleko širší.

„Budete mít velkou skupinu administrátorů s téměř nekonečnými právy v rámci datového centra, počítejme tak třicet, čtyřicet lidí. Pak to budou uživatelé na samotném ministerstvu, což budou všichni ti, co mají na starosti tuto agendu, kterých nebude určitě málo, finanční úřady rozeseté po republice budou mít také přístup,“ vypočítává Bartoš.

Zároveň společně s internetovým publicistou a podnikatelem Patrickem Zandlem se Bartoš shodl na tom, že v otázce zabezpečení spíše selžou lidé než technika. „Nasazené šifrování je poměrně kvalitní. Není reálný předpoklad, že za současných technických prostředků dojde k jeho prolomení. Do toho máte lidi, kteří jsou součástí toho systému, sedí u něj, administrují ho, případně ho udržují,“ říká Bartoš.

Jasným vítězem EET je společnost O2. Proč? Podívejte se:

Jasným vítězem EET se stal operátor O2. Prodal nejvíce kas.

Podle Patricka Zandla je právní úprava, která omezuje přístup úředníků a vynášení informací ze systému EET, velmi vágní. „Tresty jsou velmi malé. Kolikrát se v Česku vyřešilo nebo soudně podchytilo vynášení i utajovaných skutečností? Odposlechy a utajované skutečnosti se vynášejí do médií jak na běžícím páse. Proč by to tady mělo být jinak?“ ptá se Patrick Zandl.

Generální ředitel Finanční správy Martin Janeček naopak ve studii Seznamu uvedl, že zneužívání dat je pouhým strašákem. Podle Martina Janečka si lze jen těžko představit, že někdo zneužije data z EET. „Jsou to údaje, které jsou většinou známé. Jsou koneckonců v obchodním rejstříku,“ řekl Martin Janeček.

První vlna více než 40 tisíc podnikatelů z pohostinství se do elektronické evidence tržeb připojila v prosinci. Druhá vlna, která se zapojí, přijde v březnu. Dotkne se podnikatelů v maloobchodě a velkoobchodě, podle odhadů jich může být kolem dvou set tisíc, tedy násobně více než v pohostinství. Až březen proto bude skutečnou zkouškou funkčnosti EET.

Jak funguje EET? Pusťte si video:

Jak funguje EET.

Reklama

Doporučované