Hlavní obsah

Na podzim přijde další vlna, připustil Babiš. Zvládnout se prý dá jen očkováním

Foto: Youtube kanál A. Babiše

Andrej Babiš ve svém nedělní pořadu.

Reklama

Premiér Andrej Babiš ve svém nedělním pořadu Čau lidi, který odvysílal na sociálních sítích, oznámil, že od července by se venkovních kutlurních akcí mělo účastnit pět tisíc lidí. Připustil rovněž, že na podzim přijde další vlna.

Článek

Pět tisíc lidí venku, dva tisíce uvnitř. Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes uvedl, že od začátku prázdnin dojde u kulturních a společenských akcí k dalšímu uvolnění. Dnes je kapacita diváků kulturních akcí 1000 uvnitř a 2000 venku.

Podmínky testování se v kultuře sjednotily s restauracemi a na kulturních akcích je možné konzumovat občerstvení formou bufetu nebo bufetu s obsluhou s výjimkou konzumace v hledišti. Stále platí, že je možné naplnit jen polovinu hlediště venku i uvnitř.

Od pondělí 14. června ale bude kapacita venku už bez omezení, pro vnitřní sály stále budou moci pořadatelé využít jen polovinu kapacity. Uvnitř budou moci i nadále být jen usazení diváci, venku bude možné prodávat i lístky na stání s tím, že na každého diváka musí vyjít čtyři metry čtvereční. Stále bude pro návštěvníky platit nutnost mít zakryté dýchací cesty.

Babiš dnes současně připustil, že na podzim čeká Česko další vlna. „Může se stát, a čeká se to, že přijde na podzim nějaká vlna, ale vakcíny fungují, a pokud nepřijde žádná jiná mutace, na kterou by, nedejbože, nefungovaly, pak je očkování skutečně jediné řešení,“ řekl.

Prorektor Univerzity Karlovy Konvalinka k tomu nedávno pro Radiožurnál uvedl, že pandemie může být do značné míry v létě za námi, pokud si to nezkazíme. „Kolem poloviny lidí je buď očkovaných, nebo prošlo chorobou, ti nejohroženější jsou většinově očkovaní – čili prostor pro nějakou novou vlnu se stále zmenšuje. Ale pořád je tady potenciál pro jednu pěknou vlnku. A když rozvolňování uděláme špatně, mohla by přijít. A myslím, že tato země si už další lockdown opravdu nemůže dovolit,“ řekl.

Podle Babiše je třeba hledat mutace. „Musíme hlavně sekvenovat, to znamená tam, kde je nákaza, vyšetřit sekvenováním, o jakou jde mutaci. Jestli tam není nějaké ohrožení,“ dodal Babiš. V Česku se podle něj dosud podalo 6,5 milionu dávek, 50,6 % dospělé populace nad šestnáct let je naočkováno jednou dávkou a druhou dávku má 2 000 072 lidí.

„Někteří lidé se nechtějí nechat doočkovat druhou dávkou AstraZeneca. Konzultovali jsme to s našimi vakcinology. A já vás prosím, nechte se doočkovat, protože je to důležité a jenom tak může být ochrana vašeho zdraví účinná,“ obrátil se Babiš na diváky.

Shodou okolností dnes ovšem agentura Reuters informovala, že zástupce Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) Marco Cavaleri řekl, že by státy měly přestat používat vakcíny firmy AstraZeneca i pro lidi starší 60 let. EMA přitom dosud tuto vakcínu označovala za vhodnou pro všechny věkové skupiny s tím, že onemocnění covidem-19 je větší riziko než případné komplikace po podání vakcíny.

„V kontextu pandemie jsme zastávali názor, že prospěch z vakcíny je výhodný pro všechny věkové skupiny,“ řekl Cavaleri v rozhovoru s italským listem La Stampa. V EMA Cavaleri odpovídá za její vakcinační strategii.

Počet lidí s covidem-19 ale klesá a je dle Cavaleriho známo, že těm mladším hrozí menší riziko komplikací. Cavaleri řekl, že bude lepší používat mediátorové vakcíny RNA, tedy takové, které neobsahují žádné mrtvé či oslabené původce nemoci, ale genetickou informaci viru, což jsou přípravky firem Pfizer/BioNTech a Moderna.

Reklama

Související témata:

Doporučované