Hlavní obsah

Semelová se nemusí omlouvat za výroky o Horákové a invazi ruských vojsk

 

Reklama

Městský soud potvrdil předešlý verdikt. Marek Kincl z TOP 09, který Semelovou zažaloval, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Článek

Komunistická strana a její poslankyně Marta Semelová se nemusí omlouvat za televizní výroky političky o popravené Miladě Horákové či o invazi vojsk z roku 1968. Pravomocně o tom dnes rozhodl pražský Městský soud, který zamítl odvolání právníka Marka Kincla (TOP 09). Kincl neuspěl, protože výroky nezasáhly přímo do jeho osobnostních práv. Jeho právní zástupce poté novinářům řekl, že klientovi rozhodně doporučí podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Kincl postavil svou žalobu na tom, že výroky ho jako občana šokovaly a že po nich „pocítil strach a úzkost z možné restaurace zločinného totalitního komunistického režimu". Požadoval písemnou omluvu s výslovným konstatováním, že obsazení Československa bylo okupací a že totalitní komunistický režim perzekvoval mnoho lidí.

Odvolací senát však na tuto argumentaci nepřistoupil. „Plně se ztotožňujeme s tím, jak ve věci postupoval a jak ji rozhodl soud prvního stupně. (...) Ve vztahu k panu žalobci nedošlo k neoprávněnému zásahu do jeho osobnostních práv. Předmětné výroky se netýkaly jeho osoby," uvedl soudce Tomáš Novosad.

Semelová v pořadu ČT24 Hyde Park mimo jiné zpochybnila, že přiznání Horákové ve vykonstruovaném procesu bylo vynucené. Odmítla, že obsazení Československa v roce 1968 bylo okupací, podle ní šlo o internacionální pomoc. Vasila Biľaka, signatáře zvacího dopisu vojskům Varšavské smlouvy, označila za pozitivní postavu československých dějin.

Zdravá obava z komunistické ideologie

KSČM považuje žalobu za účelovou, zastupitel v Brně-Bohunicích Kincl ji prý využívá k tomu, aby přenesl soutěž politických stran do soudní síně, což je v demokratickém státě nepřípustné. Poslankyně na vyřčených názorech trvá, dnes zopakovala, že na nich nemá co měnit. Ve sporu poukazovala také na svobodu slova.

Soudce Obvodního soudu pro Prahu 1 Pavel Freibert už v lednu konstatoval, že Kincl se tímto způsobem nemůže domáhat po Semelové, aby vyslovila něco, co si nemyslí. Zároveň ale uvedl, že obava z komunistické ideologie je zdravá.

Z dnešní rekapitulace jeho rozsudku před odvolacím soudem vyplynulo, že podle Freiberta mohly být výroky poslankyně způsobilé zasáhnout do osobnostních práv například potomků popravené Horákové. Na dotaz ČTK, jaký má na toto stanovisko názor, Semelová odpověděla, že to by museli posoudit sami potomci, nikoliv ona.

Reklama

Doporučované