Hlavní obsah

Senioři na jižní Moravě mohou nosit informace o svém zdraví v kapse

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Záchranáři v Jihomoravském kraji zavádějí novinku v podobě miniverze seniorské obálky, kterou mohou senioři i s informacemi o svém zdravotním stavu nosit v kapse kabátu nebo v peněžence.

Článek

V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová. Projekt seniorské obálky funguje už tři roky. Spočívá v tom, že lidé informace o svém zdraví mají v bytě v obálce na dveřích nebo na lednici, kde jsou ihned k dispozici záchranářům pro případ náhlého zásahu.

Smyslem seniorské obálky podle Bothové je, aby záchranářská posádka dostala co nejrychleji informace o zdravotním stavu pacienta, což jí usnadní poskytnutí přednemocniční neodkladné péče. Může obsahovat informace o nemocích, lécích nebo alergiích seniora, ale také kontakty na jeho blízké. „Seniorská obálka se za tři roky rozšířila po celé České republice a na oblibě stále získává. Lidé staršího věku a nejen oni ji umisťují ve svých domovech na vnitřní stranu vchodových dveří či na dvířka lednice,“ uvedla Bothová.

Miniverze obálky se díky rozměrům necelých osm krát deset centimetrů vejde do peněženky nebo kapsy. „Senior a také například člověk se zdravotním postižením či omezením ji tak může mít neustále při sobě. Navíc přibyla kolonka pro očkování, což je nejen v současné době velmi užitečné,“ poznamenala mluvčí.

Seniorské obálky mohou podle ní zájemci dostat buď na svém krajském, městském či obecním úřadě, u poskytovatelů sociálních a zdravotnických služeb, v knihovnách, seniorských klubech nebo mohou tiskopisy vyhledat na webových stránkách, kde jsou ke stažení i s pokyny k vyplnění a užívání. U kapesní verze doporučují záchranáři tvrdý papír.

Reklama

Doporučované