Hlavní obsah

Brněnská Arbela znovuotevření svých veřejných prádelen vítá, zájem lidí je

Foto: Zdeněk Porcal, Studio Flusser

Ilustrační foto.

Reklama

Od pondělí mohou v reakci na zpomalování epidemie koronaviru opět otevřít prádelny a čistírny pro veřejnost. Vítá to například Prokop Drášil, jednatel společnosti Arbela, která má v Brně dvě provozovny.

Článek

Zájem lidí podle něj je, a tak se v posledních dnech osvědčila i nová dovážková služba. Jan Chrištof, ředitel prádelny Chrištof sídlící v Brně a viceprezident Asociace prádelen a čistíren, upozornil na to, že právě zájem zákazníků je ve chvíli, kdy nebude možné čerpat kompenzace, zásadní. Oba se shodují na tom, že se do tržeb znatelně promítá uzavření hotelů, restaurací i utlumení společenského života.

Veřejné prádelny Arbela byly zavřené z nařízení vlády od začátku března. „Doufali jsme, že dosáhneme na podporu z programu COVID 2021, ale nesplnili jsme podmínku poklesu tržeb o 50 procent, měli jsme zhruba o 40. Pereme totiž i pro lékárny a další potravinářská či průmyslová zařízení. Také jsme spustili na webu objednání čistírny, tedy prádlo vyzvedneme, vyčistíme a přivezeme. Zájem je hodně velký, volají nám i starší lidé, kteří si chtějí nechat vyčistit třeba deky z ovčí vlny. To nám pomáhá pokrývat výpadky za hotely a restaurace,“ uvedl Drášil.

Znát je podle něj také utlumení společenského života. „Lidé nechodí do divadel, na plesy, není tolik svateb. Všechno se to projevilo. Nicméně jsme rádi, že otevřeme samoobslužné prádelny, protože se ozývají i lidé, kteří jsou v podstatě pravidelní zákazníci, protože doma nemají pračku,“ dodal Drášil.

Pro největší českou prádelnu Chrištof se od pondělí téměř nic nezmění. Jejich hlavními zákazníky jsou zdravotnická zařízení a následně hotely či wellness centra. „Přišli jsme v meziročním srovnání zhruba o čtvrtinu tržeb. Problémy mají spíše menší prádelny, kde se negativně projevilo také zavření okresů. Jako asociace vítáme jakékoliv další rozvolňování, ale obecně bude nejdůležitější otevření hotelů, restaurací a penzionů. Jelikož nefungují další služby, tak si nemyslím, že se v pondělí lidé pohrnou do prádelen,“ uvedl Chrištof.

Podle informací od členů asociace zavřelo své provozovny jen pár z nich. „Všichni doufají v lepší zítřky, i když firmy dotují ze svých úspor. Bojím se, že vlna krachování teprve přijde, protože teď dostávají podporu. Bude horší, až otevřou, ale nebudou zákazníci a přestanou plynout kompenzace,“ doplnil.

Od 12. dubna se rovněž vrátí část dětí do škol a otevřou se některé obchody a v omezeném režimu zoologické a botanické zahrady či farmářské trhy. Počítá se také s ukončením nouzového stavu a zákazu cestování mezi okresy.

Reklama

Doporučované