Hlavní obsah

Sešup Pirátů mě znervózňuje. Bez nich Babiše neudoláme, říká matador ODS

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

„Představa účasti ODS v pirátské vládě nás trochu děsila,“ přiznal Benda.

Reklama

Poslanec ODS Marek Benda v rozhovoru pro Seznam Zprávy vypočítává povolební scénáře. Kdyby opozice skládala vládu, funkce ministra spravedlnosti či šéfa legislativců by považoval za místa, kde by rád prosazoval svou politiku.

Článek

Ještě na začátku léta interní propočty koalice Spolu ukazovaly, že po říjnových volbách by opoziční koaliční bloky mohly dosáhnout na zhruba 107 mandátů. A tedy mít šanci sestavit většinovou vládu sestavenou stranami a hnutími koalic Spolu a Pirátů a Starostů.

Jenže podle srpnového měření agentury Kantar CZ se propadla předvolební podpora koalice Pirátů a hnutí STAN na 21 procent hlasů. Kdyby tento trend pokračoval, opoziční koalice by po volbách nemusely dát většinu v dolní komoře dohromady. A právě toho se obává jeden z nejzkušenějších politiků současnosti Marek Benda (ODS).

„To víte, že mě to znervózňuje, byl bych rád, kdyby se jejich pád zastavil. Na jejich výsledku bude záležet, zda se většina přehoupne k opoziční koalici, nebo populistickému táboru,“ uvedl Benda v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Místopředseda poslaneckého klubu ODS má ve straně blízko zejména k místopředsedovi ODS europoslanci Alexandru Vondrovi, který před několika dny nevyloučil koalici s hnutím ANO bez Andreje Babiše. Benda ve straně díky svým bohatým zkušenostem, shromažďovaným v parlamentu od začátku 90. let, funguje jako určitý tlumič, který se umí domluvit jak s vedením Petra Fialy, tak s pragmatiky typu jihočeského hejtmana Martina Kuby. „Naučil jsem se od táty, že je třeba pracovat se všemi, hledat názorové kompromisy,“ míní Benda.

Sítě pro boomera

Kandidujete do Poslanecké sněmovny ze 3. místa v Praze. Proč ne ze spodních míst jako v minulosti?

Je to historicky nejvýš, co jsem kdy kandidoval. Ani v Občanském fóru, ani v KDS jsem takto vysoko nebyl. Je to strategie, kterou jsme domluvili v koalici Spolu. Řeklo se, že lidé, kteří mají šanci skákat, mají být na volitelných místech. Na předních místech je tedy tvrdé jádro. Cílem bylo dát lidem signál, že se nemá kroužkovat. Celé to bylo pro zachování dobrých vztahů mezi koaličními stranami.

Jste politický pamětník, do parlamentu jste kandidoval už v roce 1990. Vybočuje letošní kampaň od těch předchozích?

Přijde mi, že kampaň pořádně ještě ani nezačala. Už jaro bylo zvláštní, dříve jsme byli zvyklí už na jaře fungovat v terénu, stánkovat. Letos byla pandemie a s tím související omezení, což start a charakter kampaně minimálně na začátku poznamenalo. Letos do hry ještě víc než dřív vstoupily sociální sítě, což je prvek, který do voleb v roce 2010 či 2013 nehrál takovou či vůbec žádnou roli. Téměř zmizela úloha tištěných médií.

Šlachtu a jeho policejní stranu pokládám za vtip. Bylo by pro mě zcela za čarou sednout si s Robertem Šlachtou do jedné místnosti a začít jednat o společné koalici, to by nešlo.
Marek Benda, ODS

Tipuji, že svět bez sociálních sítí a kampaně vedené na internetu vám byl bližší.

Já se sociálními sítěmi neumím. Mám jen Facebook, který využívám de facto jen jako vývěsku k informování o své práci a výsledcích. Sítě jsou pro mladé, jak říkají Piráti, já jsem boomer. Snažím se udržovat osobní kontakty s mnoha lidmi, to je moje sociální síť.

Společensky a politicky vnímáte letošní předvolební období nějak jinak oproti minulosti, například závažněji?

V každých volbách se tvrdí, že se rozhoduje o budoucnosti země. Přesto si myslím, že letos je to trošku jiné – i tím, že již za rok a kousek se odehrají prezidentské volby. Uplynulo devět let od nástupu prezidenta Miloše Zemana, osm let od vstupu Andreje Babiše do vysoké politiky. Za tu dobu jsme zažili levicové a spíše populistické či polopopulistické vlády. Zatímco ve volbách v roce 2017 se primární souboj dlouho vedl mezi ANO a ČSSD, letos nás čekají volby, kdy se v zemi může přepřáhnout. Na podzim si vybereme, zda lidé chtějí pokračovat v beznázorové politice, či nikoliv.

Koalice Spolu dle volebních modelů aktuálně figuruje na druhém místě za ANO. Je pro vás představitelné, že by ODS potřetí v řadě chyběla ve vládě?

Po loňských krajských volbách jsme získali hejtmanské funkce a vrátili se do vlády v krajích. Ve straně cítím emoce spojené s návratem k moci. Ale především nás děsí představa, že by nás čekaly čtyři roky Babišovy vlády spojené či opřené o komunisty, socialisty a třeba i Roberta Šlachtu. Takže abych odpověděl na váš dotaz, ano, chceme jít vládnout, stávající konglomerát vyčerpal své možnosti a nesplnil nic, co na začátku sliboval. Andrej Babiš zemi jen rozvrátil.

Jak si vysvětlujete, že i po osmi letech (spolu)vládnutí ANO a pandemické krizi opoziční strany měsíc před volbami v průzkumech preferenčně ztrácejí na Babišovo hnutí?

Notoricky průzkumům nevěřím. V krajských volbách jsme získali stejně mandátů jako Piráti a krátce po volbách agentury zveřejnily, že ODS by ve sněmovních volbách získala 11 procent a Piráti 23 procent, to jsem se fakt musel smát. Babišovo vládnutí je třeba ale vnímat i geopoliticky, nejsme ve východní Evropě zdaleka jediní, kde se prosadily takzvaně gumové vlády bez ideového směru.

Očekáváte ještě zvrat v kampani?

Stálost a pevnost voličského přesvědčení oproti předešlým volbám je slabá, to je příznak dnešní doby. Velká část voličů se rozhoduje v posledních dvou týdnech před volbami, nemálo z nich i v posledních 24 hodinách, bude se hrát ještě o hodně. My jsme si dali za úkol vyměnit éru populistické levice.

Juniorní Piráti? To jo

Místopředseda ODS a váš spojenec Alexandr Vondra v rozhovoru pro Novinky.cz nepopřel možnost vládnout s ANO, ale bez účasti premiéra Andreje Babše. Na dotaz, zda by odchod Babiše mohl být podmínkou pro vstup do vlády s ANO, řekl. „To závisí na tom, jestli ho povede Andrej Babiš, nebo ne. Zkrátka s Babišem ne.“ Co na jeho vyjádření říkáte?

Nemyslím si, že si člověk má dopředu zavírat různé cesty. Před volbami mi to přijde nerozumné. Současně jsem přesvědčený, že s Andrejem Babišem se vládnout nedá, stejně jako v byznysu, on chce vždycky vyhrát 100:0. Zároveň si myslím, že žádná taková varianta nenastane. Pokud ta Babišovsko-Zemanovská sestava, nebo chcete-li populistické Česko, bude mít po volbách většinu, nebude se ohlížet.

Jaký vývoj byste v takovém případě očekával?

Prvotním cílem bude ustavení vedení Poslanecké sněmovny. Hlasy ANO, SPD, komunistů, sociálních demokratů a třeba i Přísahy zvolí do vedení Sněmovny Radka Vondráčka, Tomia Okamuru, Vojtěcha Filipa, pokud se dostanou, tak i Jana Hamáčka a třeba Roberta Šlachtu. V případě takové většiny by bylo vymalováno, tyto strany by se dohodly i na společném vládnutí. Stejně jako po minulých volbách v roce 2017, kdy po volbě vedení Sněmovny bylo jasné, že existuje většina ANO, SPD a KSČM. Nevěřím, že by v případě většiny výše citovaných bezhodnotových stran nastal jiný scénář. Prezident Miloš Zeman po volbách v takovém případě stejně pověří Andreje Babiše sestavením vlády.

Jestli Babišova vláda něco fatálně nezvládala, byla to Sněmovna. Míra chaosu a zmatku je značná, tolik neprojednaných zákonů.
Marek Benda, ODS

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO) před nedávnem uvedl, že by se chtěl podílet na vyjednávání kabinetu ANO s ODS. Vylučujete, že by se v ODS po volbách mohly objevit tendence jít do vlády s ANO, kdyby opačnou variantou byla koalice ANO s SPD a spol.?

Považuji to za strašně nepravděpodobné. Mým cílem je vyhrát volby tak, abychom s koalicí Pirátů a STAN měli ve Sněmovně většinu. Neumím si představit, že by Andrej Babiš měl ve Sněmovně populistickou většinu a obrátil se na nás.

Na začátku roku se Piráti a Starostové vyhoupli do čela průzkumů, v posledních měsících ale nabrali sestupný trend a spadli až na třetí místo za vás. Čekal jste takový propad?

Pro nás je samozřejmě potěšující, že jsme se dostali před ně.

Alexandr Vondra v již citovaném rozhovoru k možnosti vládní spolupráce s Piráty řekl: „Sám si neumím představit, že by ODS dělala nějakého přidavače na pirátské stavbě v téhle zemi.“ Vidíte to podobně?

Saša má své negativní zkušenosti s Piráty z Evropského parlamentu, v nadcházejících volbách navíc nekandiduje, takže si může dovolit mluvit otevřeněji. Evropské pirátstvo, jak se říká, jsou opravdu úplná levice, nalevo od evropské levice. Chápu jeho přístup, osobně ale musím říct, že za ty čtyři roky jsme se ve Sněmovně s Piráty u řady hlasování naučili spolupracovat.

Já bych to tedy řekl takto: situace se za posledního půl roku velice změnila. Na začátku roku agentury předpovídaly, že vyhrají koalice Pirátů a STAN. Je rozdíl být ve vládě Pirátů, nebo – jak teď naznačují průzkumy – pozvat Piráty do naší vlády. Je pravda, že představa účasti ODS v pirátské vládě nás trochu děsila, spolupráce s Piráty ve vládě koalice Spolu je však už trochu jiný příběh. Bylo by pro nás příznivější a jednodušší, kdyby koalice Pirátů byla juniorním vládním partnerem.

Vládě bych se nebránil

O jaká ministerstva by ODS měla v případě jednání o vládě usilovat?

To je úkol pro budoucího premiéra, pro Petra Fialu. Z vlastních zkušeností ale vím, že nedělá dobrotu, když premiér a ministr financí nejsou ze stejné politické strany. Vede to k otřesům ve vládě.

Je naopak ministerstvo, u kterého byste prosazoval, aby nepřipadlo ve vládě Pirátům?

Ze spousty rezortů za mnou chodí lidé, že to či ono ministerstvo v žádném případě nesmí přejít pod Piráty. Typicky se tak děje v případě Ministerstva spravedlnosti. Já na to vždycky odpovídám, že někde ten zástupce Pirátů v koaliční vládě bude muset být. Bude to věc premiéra a vyjednávání o kabinetu. Samozřejmě také není Pirát jako Pirát, se spoustou z nich se dá dobře domluvit. My máme ve straně také několik bláznů.

Máte na mysli například Ivana Bartoše, se kterým se umíte domluvit?

Ano. Typově mi tam ale docela sedí i Jakub Michálek, byť jeho úcta k advokátní mlčenlivosti je poměrně nízká a v řadě dalších věcí se neshodneme.

Nastal pro vás čas, kdy byste chtěl vstoupit do vlády?

Přiznám se, že bych raději zůstal ve Sněmovně. Mě tady vždycky bavila dlouhodobější a koncepční práce. Nepotřebuji mít auto s řidičem a majákem. Pokud by ale premiér přišel a řekl, že mě někde chce a potřebuje, pomohu. Máme-li být kotvou konzervatismu a opatrného přístupu k legislativě, viděl bych své působení ve vládě smysluplně.

Unikátní model Seznam Zpráv ukazuje, jak se v čase mění přízeň voličů:

Co by to mělo být? Ministerstvo spravedlnosti, vedení Legislativní rady vlády?

To jsou oblasti, ve kterých bych se uměl orientovat. Je potřeba udělat v právním řádu pořádek, a to zejména po covidové době. Kromě mimořádného bordelu, chaosu a neskutečných hospodářských výdajů se poslední měsíce nesou v prohlubující se nedůvěře občanů ve stát. Považuji to za obrovský společenský problém, lidé si sami začali určovat, co budou a nebudou dodržovat. Jsme v situaci, kdy tu dnes existuje tolik nařízení, že ani nevíme, co všechno nedodržujeme. Musíme začít škrtat pravidla, která nikdo navíc nevymáhá. Obnovit důvěru občanů ve stát je pro mě klíčové, je to věc, na kterou bych se v případě nástupu do vlády chtěl maximálně zaměřit.

V parlamentu působíte od voleb v roce 1990. Jsou tyto politické zkušenosti těmi, jichž by v případě jednání o vládě rád využil i šéf ODS Petr Fiala?

Mám vztahy s řadou lidí, možná si tu tykám s nejvíce lidmi ze všech. Hledání kompromisů a průsečíků názorů je věc, které se v Poslanecké sněmovně věnuji většinu své kariéry.

Sehrajete po volbách takovou roli i v rámci strany? Budete v případě potřeby jakýmsi nárazníkem a mostem mezi straníky typu Martina Kuby, který v uplynulých měsících tu a tam šťouchl do předsedy Fialy, a stranickým vedením?

Naučil jsem se od táty, že je třeba pracovat se všemi, hledat názorové kompromisy. Táta se to naučil v disentu, musel komunikovat nejen s lidmi z undergroundu, ale třeba i s komunisty. Jsem odchovaný tímto přístupem, že je třeba překračovat sociální bubliny a hledat společné nosné prvky. Naučil jsem se to v rámci ODS i politiky jako takové. Že se nedohodneme na všem, je jasné, já sám jsem relativně vyhraněná postava a konzervativec, vždy se ale snažím hledat kompromis s ostatními.

Takže obavy, aby se po volbách kvůli různým tendencím vzhledem k vyjednávání o vládě nerozpadl váš poslanecký klub, nemáte?

Nemám, opravdu ne. Podle mě nehrozí ani roztříštění koalice Spolu. Máme dohodu, že po volbách budou naše poslanecké kluby zvlášť, ale z hlediska obsazení vedoucích orgánů Sněmovny budeme postupovat jednotně. Podobně jako na začátku tohoto období v rámci demobloku.

O vztahy napříč Sněmovnou se opírá i šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Jak hodnotíte jeho sílu v dolní komoře?

Jestli Babišova vláda něco fatálně nezvládala, byla to Sněmovna. Míra chaosu a zmatku je značná, tolik neprojednaných zákonů. Samozřejmě to jde za předsedou Sněmovny, ale i jako šéf nejsilnějšího poslaneckého klubu nese i on díl odpovědnosti. Jaroslav Faltýnek je zdatný vyjednavač, v personálních věcech uměl Babišovi vykrýt záda s pomocí KSČM a SPD. Je to velký pragmatik, ale zvládnout a ukočírovat Sněmovnu jako takovou, to už jsem zažil i lepší šéfy nejsilnějších klubů.

Na začátku prázdnin si měla koalice Spolu přepočítávat volební modely na zisky mandátů v jednotlivých krajích, z čehož mělo vyjít, že oba koaliční projekty by daly dohromady většinu ve Sněmovně. Jenže ztráty Pirátů a Starostů by mohly znamenat, že opoziční bloky by o většinu přišly. Znervózňuje vás jejich oslabení?

To víte, že mě to znervózňuje, byl bych rád, kdyby se jejich pád zastavil. Na jejich výsledku bude záležet, zda se většina přehoupne k opoziční koalici nebo populistickému táboru. Já jsem nikdy Babiše a ANO dopředu neodepisoval. Když někdo před prázdninami jásal, že ANO s 18 procenty je vyřízené, varoval jsem, ať neblbnou. Premiér má za sebou obrovskou sílu, má obrovský zájem přežít a vydržet. Bylo mi jasné, že se do hry vrátí.

Jsem přesvědčený, že s Andrejem Babišem se vládnout nedá, stejně jako v byznysu, on chce vždycky vyhrát 100:0.
Marek Benda, ODS

Jak si oslabující trend Pirátů vysvětlujete? Narazili na svůj limit, když nebyli schopni z pozice favorita voleb diktovat vlastní agendu a nastolovat vlastní témata?

Když byli Piráti na pražském magistrátu v opozici, kritizovali a rostli. Když převzali vládu nad radnicí, je to už něco jiného. Mají primátora, který je nepochybně šikovný v PR a v jednu dobu vystupoval jako stínový ministr zahraničí, je třeba ale říct, že Praha je dnes dopravně v úplném kolapsu. Jet do práce autem nebo MHD je nepředvídatelný proces, plánování oprav nemá logiku. Je možné, že to se promítlo do sestupného trendu. Připočítal bych k tomu i to, že průzkumy přifoukly samy agentury. Nebudu jmenovat konkrétně, ale část agentur nemá ráda pravici a ODS, ale naopak miluje městské liberály.

Je pro vás ve hře vyjednávání o povolební spolupráci s hnutím Přísaha Roberta Šlachty?

Šlachtu a jeho policejní stranu pokládám za vtip. Jemu a žalobci Ištvánovi nemohu zapomenout a odpustit onu tiskovku po zásahu na Úřadu vlády v roce 2013. Bylo by pro mě zcela za čarou sednout si s Robertem Šlachtou do jedné místnosti a začít jednat o společné koalici, to by nešlo. Není pro mě partnerem pro jakoukoliv diskusi. Nemyslím si, že by to vůbec mělo nastat – nevěřím příliš tomu, že se do Sněmovny dostane. Navíc má historicky Šlachta blízko k populistickému táboru a hnutí ANO, určitě mnohem blíže než k nám. Babiš vyrostl na zásahu a puči, který Šlachtův útvar před osmi lety provedl. Do té doby bylo ANO neviditelné.

Reklama

Doporučované